Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

Direct een concreet ondernemersdoel stellen

 

Jezelf een concreet ondernemersdoel stellen voor het nieuwe jaar

Deze tijd aan het einde van het jaar is een prachtige tijd om heel even met reflectie terug te kijken op wat je het afgelopen jaar allemaal hebt gedaan. Welke stappen je allemaal hebt gezet en wat je hebt ontwikkeld in jezelf, persoonlijk en professioneel.
.
.

Stap voor stap ontwikkelen naar je ondernemersdoel

Wat was je ondernemersdoel en welke stappen heb je allemaal al gezet?

 • Stappen waarvan je misschien niet had gedacht dat je ze zou zetten.
 • Waar je er nog veel meer van wil zetten in de toekomst.
 • Stappen waar je trots op bent.
 • Stappen waarvan je denkt, dat kan ik volgende keer beter anders doen. Of dat kan ik beter op die manier inkleden.
 • Stappen waarvan je denkt: ‘wat heb ik dat goed gedaan!’
  Stappen waar je hulp bij hebt gevraagd, waardoor je weer een extra stapje verder bent gekomen.
  .
  .

Be proud

Kortom, kijk terug naar het afgelopen jaar. Kijk eens waar je staat ten opzichte van een jaar geleden.
.
Ik weet zeker dat je op dit punt waar je nu bent een heel jaar vol ontwikkeling verder bent dan waar je vorig jaar stond. Je mag echt met trots terugkijken naar alle dingen die je hebt gedaan en hebt bereikt het afgelopen jaar. Wie weet heb je je ondernemersdoel zelfs wel gehaald. šŸ™‚
.
.

Respect voor je eigen tempo

Zelfs als je het gevoel hebt dat je niet echt vooruit bent gekomen, maar toch dingen hebt geprobeerd. Misschien heb je juist respect gevoeld voor je eigen tempo en daardoor een tandje teruggeschakeld.
.
Misschien heb je nog niet zoveel ontwikkeld als je eigenlijk wilde. Zelfs dan mag je trots zijn op jezelf. Het is namelijk echt superbelangrijk om ook vooral heel goed naar jezelf te luisteren en jezelf te respecteren in wat je nodig hebt.
.
.

Afstemmen op jezelf

Het is fijn en heel helpend dat je kan afstemmen op:

 • Wat klopt voor jou?
 • Wat heb jij nodig?
 • Wat hoort bij jouw tempo?
 • En welke stappen kan je zetten doordat je respectvol met jezelf omgaat?

Supergoed van je wat je allemaal hebt gedaan. Ik wil je daarvoor echt een groot compliment maken.
.

Breng je ondernemersdoel helder in kaart en ga er directĀ 
Goed van Start om jouw doel met succes te realiseren.

Ondernemersdoel voor het komende jaar

Laten we samen een bruggetje maken naar het volgende jaar en wat je het komend jaar wilt bereiken als ondernemer.
.
Wat wil je realiseren? Wat is een mooi ondernemersdoel om jezelf te stellen dat je bijvoorbeeld in een jaar tijd zou kunnen bewerkstelligen en waarmaken?
.
Kijk daar voor jezelf naar en schrijft dat desnoods ook op. Het is mooi om te voelen wat er bij je opkomt en ook om te kijken of dat reƫel is. Dan heb je voor jezelf gelijk een target wat je komende jaar als doel voor ogen kan houden.
.
.

Je passie levend houden

Je mag alle andere dingen daaromheen natuurlijk ook doen. En je mag het vastpakken en weer loslaten. Het is helemaal okƩ, maar het hebben van een doel helpt je om je passie voor je vak en het ondernemerschap levend te houden, wanneer je weet waar je naartoe wilt werken.
.
Een stip op de horizon, in dit geval zet je die stip voor over een jaar, waardoor we volgend jaar op dit punt weer even terug kunnen kijken naar wat je allemaal hebt gedaan.
.
.

Een jaardoel stellen

Een jaardoel helpt je als zzp’er om houvast en structuur aan te brengen in je ondernemerschap. Het geeft je richting bij de stappen die je zet en de doelen die je tussentijds voor jezelf opwerpt.
.
Je hoeft nu nog niet gelijk te weten wat jouw ondernemersdoel het komende jaar zal zijn. Ook als het jaar begint, kan je daar nog over nadenken. Je kan het zelfs in de loop van het jaar nog veranderen.
.
Maar ik vind het zelf altijd heel leuk om aan het eind van het jaar even terug te kijken naar, wat heb ik gedaan en kijk eens waar ik ben en welke stappen ik heb gezet. En wat zou mijn ondernemersdoel kunnen zijn voor het komende jaar.
.
.

Mijn ondernemersdoel

Het afgelopen jaar was voor mij een doel om mijn Online Starters Training helemaal opnieuw vorm te geven en daar ook in de zomerperiode een Summer School van te maken.
.
Mede door het hebben van een ondernemersdoel het afgelopen jaar, is het me gelukt om dat ook echt te realiseren. Daar ben ik supertrots op.
.
Het is echt een hele mooie Online Starters Training geworden en dat brengt me gelijk bij mijn doel voor het komende jaar.
.
.

Mijn eigen wens voor komend jaar

Ik wil het komende jaar graag honderd beginnende zzp’ers blij maken met de Online Starters Training door hen deze training te verkopen. Dat zou ik echt heel tof vinden! Met meer of minder ben ik ook gelukkig. Het is gewoon een mooie stip op de horizon voor mij om naar toe te werken het komende jaar.
.
.

Een ondernemersdoel geeft focus

Dit doel gaat in de basis niet eens over inkomen, maar veel meer over de tijd en energie die in het creƫren van de training is gaan zitten. Hierdoor zou het zonde zijn als deze onbelicht op de plank blijft liggen. Dit product mag gezien worden, daar is het ook voor gemaakt.
.
Ik wil er heel graag startende ondernemers mee helpen om het opzetten van een eigen praktijk of ander type bedrijf, zo gemakkelijk mogelijk voor hen te maken. De training is daar zeer geschikt voor.
.
Het vergt van mij dat ik er een doel van maak om ‘m zichtbaar te maken. Dat ga ik het komende jaar op meerdere manieren doen.
.
.

Je eigen ondernemersdoel definiƫren

Als je kijkt naar je eigen ontwikkeling als zelfstandig ondernemer:

 • Wat is dan voor jou de volgende stap?
 • Waar wil je aan beginnen?
 • Wat wil je veranderen?
 • Waar wil je op voortbouwen?

Waarom is het zo belangrijk om een doel te hebben? Dat is echt heel belangrijk omdat je anders het risico loopt dat je je passies verliest.
.
.

Stip op de horizon

Ik merkte dat toen ik de Summer School helemaal klaar had en mijn Online Starters Training helemaal af was.
.
Ik had voor mezelf had besloten, ik heb zo hard gewerkt de afgelopen maanden, ik mag even rustig aan doen. Even achteroverleunen. Ik hoef even helemaal niks meer.
.
Daardoor viel ik eigenlijk in een gat viel, omdat ik niks meer hoefde, maar ook niks meer op m’n planning had staan om naartoe te werken.
.
.

Een businessdoel geeft nieuwe energie

Juist het opnieuw oppakken van een doel maakt, dat die levensenergie die door je bedrijf stroomt en ook die passie die je in jezelf voelt, dat die weer opnieuw vonkje krijgt en weer opnieuw in beweging kan komen, waardoor je ook voelt dat je met iets tofs bezig bent. Je voelt dat je zin hebt om de volgende stap te zetten. Daar kan je op voortbouwen.
.
.

Ontspannen en doelstellen

Natuurlijk mag je achteroverleunen en gewoon even helemaal niks doen, maar ik merk dat het voor mezelf heel helpend is om kort daarop wel gewoon weer een nieuw doel te hebben. Kijk hoe dat voor jou is.
.
Het hebben van een doel voor het komende jaar, is wel heel helpend en heel ondersteunend voor je bedrijf en voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
.
Dus creƫer je eigen doel. Bedenk wat er nodig is om je doel te realiseren het komende jaar. Daarbij wens ik je heel veel voorspoed en geluk. Veel werkplezier en mooie ontwikkelingen, maar vooral ook veel geluk en gezondheid. Happy new year!

_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Ik begeleid beginnende ZZP’ers, tijdens de eerste vijf cruciale jaren van het ondernemerschap.

Als Business Coach help ik je stap voor stap bij het voorbereiden, starten en opbouwen van je eigen bedrijf, zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.

Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doenĀ 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.