Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

PMS & Ondernemen

Drie droevige dagen

Herken je dit? Je bent dol op je vak. Vol enthousiasme ben je je eigen bedrijf gestart (of nog aan het starten). Je wilt er helemaal voor gaan.
.
Over het algemeen gaat dat ook hartstikke goed, maar er zijn van die dagen dat je, ondanks alle positieve elementen, toch het liefst de stekker uit je onderneming wil trekken. Van die ‘droevige’ dagen:
.

 • Waarop je energie een heel stuk lager is dan normaal. 
 • Dagen waarop je niet zo consistent kan zijn als je graag zou willen.
 • Dagen waarop je je onzeker, boos, verdrietig of angstig voelt.
 • Dagen waarop je twijfelt aan jezelf en alles wat je in de wereld zet.
  .

Herken je jezelf hierin? Is dit voor jou een terugkerend patroon? De kans is groot dat je hormonen op dit soort dagen een loopje met je nemen. Onderzoek maar eens of je hier bij jezelf enige regelmaat in herkent. 
.
.

PMS 

In de bijna 12 jaar dat ik zelfstandig ondernemer ben, herken ik steeds meer de ‘drie droevige dagen’ zoals ik ze maar even noem. Wat evengoed drie (of meer) ‘agressieve’ dagen kunnen zijn. Afhankelijk van welke emotie het meeste aan de oppervlak ligt en hoe goed ik voor mezelf weet te zorgen. 
.

 • Vaak zijn dit dagen waarop ik een lontje mis.
 • Waarop alle energie die ik bezit naar lichamelijke processen gaat.
 • Waarop ik rust en ruimte nodig heb en andere vormen van dagbesteding eigenlijk buiten mijn marges liggen. 
 • Dagen waarop ik veel minder tactvol of coulant ben dan ik wil zijn.
 • Waarop ik snel emotioneel geprikkeld ben.
 • Dagen waarop ik, als doorgaans happy ondernemer, zelfs af en toe overweeg om het ondernemersbijltje erbij neer te gooien. (Gelukkig doe ik dit niet :-))

.
.

Energiegebrek

Uiteindelijk komt het erop neer dat mijn lichaam op die PMS-dagen zo druk is met het voorbereiden van mijn menstruatie dat ik de wat meer belastende kanten van het ondernemerschap (en alle andere elementen die het leven extra energie kosten) er eigenlijk niet bij kan hebben.
.
Ik herken hierin inmiddels heel duidelijk de tekenen van PMS en ik heb gelukkig geleerd me er steeds minder door te laten leiden.
.
PMS- of menstruatiedagen zijn dagen om mezelf te koesteren en de processen, waar mijn lichaam extra energie voor nodig heeft, te respecteren. Het is zinvol om op die ‘drie droevige dagen’ een stapje terug te doen. Niet teveel van mezelf te verlangen en vooral geen ingrijpende beslissingen te nemen.
.
Hoe is dat voor jou? 
Beïnvloedt jouw hormoonhuishouding je ondernemerschap? 
Pas jij je tempo of je inspanningen aan in tijden van PSM of menstruatie?.
.
.

Beeldvorming

Welk beeld zie je voor je als het over zelfstandig ondernemen gaat?
Als ondernemerscoach werk ik veel met vrouwelijke startende zzp’ers. Ik merk dat zij over het algemeen vaak een ‘mannelijk’ beeld hebben van het ondernemerschap.
.
In de basis maakt het natuurlijk niet uit waar je je inspiratie vandaan haalt, wie je voorbeelden zijn en vanuit welk geslacht ze leven. Behalve wanneer je jezelf gaat afmeten aan een aangenomen beeld wat misschien niet overeenkomt met de realiteit van jouw bestaan. 
..
Vind jij bijvoorbeeld dat je beter, langduriger of consistenter moet presteren dan je nu doet, maar faal je daar voor jouw gevoel in omdat je lichaam je geen consistente garanties geeft over je energie of je stemming?
.
Daar kan je jezelf behoorlijk mee in de weg zitten. Jouw beeld van succes, beïnvloedt het arbeidsklimaat dat je voor jezelf creëert en de eisen die je aan jezelf stelt. Al dan niet ondersteunend en gezond.
.
.

Sta jij je ‘mannetje’?

Wil jij graag laten zien dat je voor niemand onder doet? Dat jij je mannetje wel staat en dat je net zo hard, zo niet nog harder, werkt als andere ondernemers.  
.
Drijf je jezelf tot het uiterste? Spreek je jezelf streng toe als je je eigen deadlines niet haalt en vind je dat je eigenlijk niet moet ‘zeuren’ als je je een keer een dag wat minder lekker of minder happy voelt?
.
.

Je vrouwtje staan

Je bent een vrouw en je wilt misschien niet ‘zwak’ zijn. Mogelijk heb je daar allerlei zelf-veroordelende gedachten over. Door PMS, je menstruatie, een zwangerschap of overgang, wil je je niet laten belemmeren in je ondernemerschap. 
.
Toch hebben al die hormonale veranderingen invloed op je. Bij de een wat meer dan bij de ander. Het kan helpen zijn om je te realiseren dat je lichaam soms een andere taak heeft dan het wegwerken van je to-do-lijstje.
.
Je ondernemerschap en ook je leven worden een stuk gemakkelijker als je daarin kan meebewegen. Uiteindelijk ben jij de draaiende kracht achter jouw bedrijf. Je kan jezelf dan ook enorm in de weg zitten, wanneer je de lat hoger legt, dan waar je met je lichaam bij kan. 
.
Je bent een vrouw en net als bij alle andere vrouwen in de wereld fluctueert je hormoonspiegel van tijd tot tijd. Het kan voelen als een last, wanneer je een ‘mannelijke’ koers wilt varen, maar het kan ook een kracht zijn als je het omarmt.
..
.

Go with the flow

De kunst is om te leren luisteren naar het unieke ritme van jouw lijf. Jezelf dus niet een op een te vergelijken met anderen, maar je eigen innerlijke flow te ontdekken en op de golven mee te bewegen.
.
Ik zeg het en het geldt net zo goed voor mij als voor jou. Ik weet dat het een enorme uitdaging kan zijn als je hoofd sneller wil dan je lijf, of als je meer energie nodig hebt om je ondernemersplannen uit te voeren dan dat je lijf kan missen.
.
De truc is om je plannen en inspanningen elke dag en elk moment van de dag af te stemmen op wat er in het vat zit. De ene dag zal dat beter gaan dan de andere dag. En zelfs dat is oké. De uitdaging is om elke dag een beetje minder streng voor jezelf te zijn. 
..

Deze korte Goed van Start videotraining helpt je om je eigen beeld van succes te creëren,
waardoor je je business op voor jou gezonde wijze kan opbouwen.

Schrijf je nu gratis in

Hormonale invloeden

Misschien herken je jezelf in deze gedachten:

 • ‘Als zij het kunnen, waarom lukt het mij dan niet?’
 • ‘Ben ik de enige die het lastig vind om tijdens mijn menstruatie te ondernemen?’
 • ‘Waarom laat mijn lichaam me steeds in de steek?’
 • ‘Het is belachelijk dat PMS mijn ondernemerschap belemmerd!’
 • ‘Waarom verlies ik elke maand opnieuw mijn zelfvertrouwen?’
 • ‘Ik zal wel niet echt geschikt zijn als zpp’er.’

.
Mogelijk denk je op die momenten dat het gras bij de buren groener is, maar dat is compleet afhankelijk van welk licht jij erop laat schijnen.
.
Het is onrealistisch om van jezelf te verwachten dat je elke dag van de week dezelfde mate van kwaliteit kan leveren. Dat je elke maand van het jaar dezelfde omzet of productie haalt. Of dat je altijd dezelfde hoeveelheid energie kan geven.
.
Je lichaam is onderhevig aan een hormonen. Je cyclus voert de ondertoon. De kunst is om dit ritme te ervaren en daar waar mogelijk in mee te bewegen.
.
(Tegenwerken mag ook natuurlijk, maar daar heb je waarschijnlijk meer hinder van dan profijt. Kijk maar wat voor jou het beste werkt.)
.
.

Acceptatie

PMS kan behoorlijk veel aandacht van je vragen. Om maar te zwijgen over ovulatie, menstruatie, zwangerschap en de overgang die allen eveneens een flink beroep doen op je energievoorraad.
.
Je cyclus heeft invloed op je. Bij de een wat meer dan bij de ander. De mate waarin PMS je beïnvloedt, neemt zeker niet weg dat je gewoon een hele goede ondernemer kan zijn. Ook op de dagen dat je je wat minder stabiel of zelfverzekerd voelt.
.
Je hoeft je hormonen niet het roer van je onderneming in handen te geven. Mocht je in meer of mindere mate de controle over jezelf verliezen of volledig door je energie heen zijn, kan je ook heel even de ‘bus’ aan de kant zetten en jezelf voorzien in wat je nodig hebt.
.
Zo’n pauze-moment helpt je om op te laden en helder te blijven. Zelf vind ik het fijn om, als ik toch perse door wil werken, heel bewust te kiezen voor elementen uit het ondernemerschap die ik leuk vind, waar geen haast bij is en die ik gewoon vanuit mijn luie stoel kan doen.
.
.

Liefdevolle aandacht

Je lijf heeft jouw liefdevolle aandacht nodig. Je omarming en respect. Juist tijdens die momenten van je cyclus waarop het extra energie vraagt om de biologische processen in je lijf te kunnen voltooien.
.
Rust en ontspanning, zachtheid, acceptatie en begrip voor jezelf zijn dan extra helend. Als ondernemer houd je het veel langer vol, wanneer je liefdevol met je eigen unieke ritme omgaat. 
.

 • We zijn niet allemaal hetzelfde.
 • We willen niet allemaal hetzelfde.
 • We kunnen ook niet allemaal hetzelfde.
 • Dat maakt je juist uniek.

.
.

PMS, van kwetsbaarheid naar kracht

Ik denk zelfs dat je de veranderingen binnen je cyclus en de kwetsbaarheid die je voelt tijdens PMS in je voordeel kan inzetten, wanneer je steeds beter begrijpt hoe je er mee om kan gaan.
.
In momenten van stilstand en rust, ontstaat er ruimte voor reflectie. Dit kan ook volop leiden tot nieuwe inzichten en creatieve ontwikkelingen, waar je op een ander moment je voordeel mee kan doen. 
.
Het kan je grootste kracht worden als je liefdevol durft te zijn naar dat wat je het meeste in de weg zit als ondernemer. Of het nu PSM is of iets heel anders. Het heeft uiteindelijk allemaal je liefdevolle aandacht nodig. 

Wil je graag op liefdevollere wijze leren ondernemen?
Vraag een gratis startgesprek aan.

Beïnvloedt PMS jouw ondernemerschap?

Heb jij last van PMS en denk je dat je daardoor geen goede ondernemer kan zijn? Die angst hoop ik met dit artikel bij je weg te kunnen nemen.
.
Waarschijnlijk ben je een ‘kick ass’ goede ondernemer die gewoon hele hoge eisen aan zichzelf stelt. Je mag leren om jezelf te accepteren zoals je bent met alles wat er is. Wanneer jij je kwetsbaarheden aandacht durft te schenken, zit het je veel minder in de weg.
.

..

Slow down

 • Raas jij ondanks je hormonale veranderingen altijd in hetzelfde tempo door?
 • Breekt dat je wel eens op?
 • Hoe zou je het liefst willen ondernemen?

.
Je hoeft echt niet hele dagen onder een deken te kruipen, tenzij je dat fijn vindt natuurlijk. Je kan ook al goed voor jezelf zorgen door jezelf op de wat pittigere dagen uit je cyclus, wat minder uitdagingen te presenteren.
.
Doe bijvoorbeeld dan wat minder zware taken. Dingen waar je niet zoveel concentratie voor nodig hebt of wat je niet overdreven veel energie kost. Afhankelijk van hoe je je voelt. Vermaak jezelf vooral met dingen waar je blij van wordt en pak de reguliere ‘draad’ weer op zodra je weer lekker in je vel zit. 
.
.

Ondernemersvrijheid

Misschien denk je tijdens het lezen van dit verhaal. Ja, maar ho eens even, Petra. Ik kan niet zomaar mijn dagen omgooien of cliënten afzeggen als ik ongesteld ben of last heb van PMS.
.
Dat begrijp ik. Niet elke ondernemer heeft dezelfde planning of dezelfde ruimte en vrijheid om flexibel met de agenda om te gaan. Goed nieuws, dat hoeft ook niet.
.
Ook jij kan je werkritme, -tempo, taken of dagindeling aanpassen om het voor jezelf op sommige momenten iets gemakkelijker te maken. Daarmee doe je niemand tekort. Sterker nog als je goed voor jezelf zorgt, kan je veel meer aanwezig zijn in contact met je client, klant of student.
.
Niemand weet wanneer jij 100% van jezelf geeft en wanneer 80%. Als je aan de inhoud van je werkdag niets kan veranderen, dan kan je het daaromheen wellicht wat gemakkelijker voor jezelf maken.
.
Bijvoorbeeld door je avonden vrij te houden en je telefoon en mail s avonds niet meer te bekijken. Hierdoor ontstaan er, ook op vastomlijnde dagen, momenten waarop je kan opladen en even bij jezelf kan zijn.
.
We hebben als zzp’er heel veel ondernemersvrijheid. Ik nodig je uit om daar ook gebruik van te maken, door het ondernemerschap naar je eigen behoefte in te delen.
.

.

Zelfacceptatie & eigenwaarde

Als vrouwelijk ondernemer breng je iets heel moois mee in ondernemersland, namelijk een zekere zachtheid, gevoeligheid en intuïtie waar je als ondernemer je voordeel mee kan doen en waar ook jouw klanten van kunnen profiteren.  
.
Als je er moeite mee hebt om goed voor jezelf te zorgen, dan liggen er prachtige groeimogelijkheden voor je die gaan over zelfacceptatie en eigenwaarde.
.
Er is een reden dat je het ondernemerspad gekozen hebt. Op dit pad kom je jouw persoonlijke uitdagingen tegen. Professionaliteit staat niet los van je persoonlijkheid en professionele ontwikkeling gaat hand in hand met persoonlijke ontwikkeling.
.
.

Gezond en duurzaam ondernemen

Ik gun het je dat je je eigen uitdagingen ontdekt en deze kan zien als kansen om professioneel, emotioneel en spiritueel te groeien. 
.
Uiteindelijk is dat wat je dichter bij jezelf brengt en waar het in het leven over gaat. Lijkt het je fijn om op een voor jou gezonde manier te kunnen ondernemen? Je hormonale schommelingen, PMS en je menstruatie included? 
.
Neem gerust contact met me op als je hier coaching bij wenst. Mogelijk is een korte Business Boost al voldoende om samen tot een voor jou gezonde werkwijze te komen.

_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Starterscoach voor beginnende ZZP’ers zoals jij. Ook wel ondernemerscoach of business coach genoemd.

Ik help je stap voor stap bij het voorbereiden, starten, opbouwen en groeien als zzp’er, zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.

Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.