Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Ruimte voor bezinning

Maak jij wel eens ruimte voor bezinning?

Een paar maanden geleden ontdekte ik een bult in mijn borst. Gelukkig bleek het uiteindelijk een cyste. Voorafgaand aan die uitslag ging er toch een moment het één en ander door me heen. Wat als…

De tijd stond gewoon heel even stil. In dat ogenblik van stilte en bezinning evalueerde ik mijn hele leven.

  • Waar kom ik vandaan?
  • Waar sta ik nu?
  • Wat als de tijd die mij rest nog maar kort zal zijn?
  • Waar wil ik nog naartoe (in figuurlijke zin)?

 

Conclusie

Mijn conclusie was eigenlijk dat ik heel tevreden ben over wie ik ben en waar ik in het leven sta. Het enige waar ik meer focus op zou leggen was wellicht om (heel cliché) nog meer te genieten, door meer tijd besteden aan de dingen die ik leuk vind en voornamelijk die ook echt ontspanning brengen.

 

Opeens was het stil in mijn hoofd

Die instelling maakte dat mijn doelen in het hier en nu geen doelen meer waren. Mijn anders zo creatieve brein was even helemaal stil. Vanuit een soort tevredenheid met alles wat er was, had ik blijkbaar geen behoefte om iets nieuws te creëren (wat ik normaal wel heb), maar wilde ik vooral volledig aanwezig zijn in wat er was en daarop vertrouwen.

De stilte in mijn brein was vreemd en eerlijk gezegd ook een beetje beangstigend, maar ik kon er wel mee zijn. Ergens in mezelf voelde ik het vertrouwen dat nieuwe impulsen wel weer zouden volgen, zodra ik verschoond was van alle rommel om mezelf heen.

 

Schoon schip maken

Ik beschouwde de cyste als een signaal voor verandering en de stilte als een middel om los te laten wat ik op dat moment in mijn leven niet meer nodig had, waardoor er weer ruimte ontstond voor een nieuw geluid.

Het heeft me bewogen om grondig op te ruimen in mijn huis en daarmee in mijn hoofd, lijf en energieveld. Elke vuilniszak die ik weg deed en elke tastbare herinnering die ik losliet, bracht me voor mijn gevoel dichter bij mezelf.

 

Een stapje achteruit doen,
geeft je soms net wat meer zicht
op de weg die voor je ligt 

 

Opnieuw kiezen wat van waarde is

Het houden van een grondige schoonmaak door alles wat je bezit, geeft je de kans opnieuw te kiezen wat voor jou van waarde is. Een opgeruimd huis zorgt immers voor een opgeruimd hoofd.

Leven doe je niet in het verleden of in de toekomst. Leven doe je in het hier en nu. (En ik weet dat dit makkelijker klinkt dan het soms voelt.) Het besef dat je in het nu leeft, helpt wel om afscheid te nemen van dingen die ooit van waarde voor je waren, maar die je in het hier en nu geen doel meer dienen.

Je mag je overtollige ballast loslaten. Je bepaalt helemaal zelf het moment waarop je daar aan toe bent. Voor mij was dit reflectiemoment op mijn leven een mooie aanleiding voor een grote schoonmaak op alle vlakken waartoe ik op dat moment toegang had. Voor jou kan het iets anders zijn.

 

Kies wat je wilt vasthouden

Heb je moeite met loslaten? Kijk dan naar jouw uitdagingen vanuit het perspectief wat je wilt vasthouden.

  • Waar word je blij van?
  • Wat geeft je energie?

Die zaken zijn een stuk plezieriger om te behouden dan dingen die je energie kosten of een slecht gevoel geven.

 

Bezinning in je ondernemerschap

Net zoals het prettig kan zijn om af en toe grondig de bezem door je huis te halen. Is het ook heel zinvol om bezinningsmomenten te initiëren in je ondernemerschap.

Je blijft jezelf als persoon en als professional voortdurend ontwikkelen. Sta je er wel eens bij stil of dat wat je doet als ondernemer nog wel past bij wie je bent?

  • Klopt je bedrijfs- of praktijkaanbod nog?
  • Hoort er iets bij of mag er iets af?
  • Wat kom je tegen als je daar naar kijkt?

Vraag gratis een startgesprek bij me aan. Ik kijk vrijblijvend met je mee, hoe ik je verder kan helpen.

Startgesprek aanvragen.

Samen kijken naar je bedrijfsactiviteiten

Grote bedrijven maken vaak jaarplannen en komen zo nu en dan eens met een team bij elkaar om te evalueren of ze nog de juiste koers varen.

Voor jou als ZZP’er is dit ook heel zinnig om te doen. Gewoon een check om te zien en voelen of dat wat je wilt neerzetten en aanbieden nog in tune is met wie je bent en waar je staat.

 

Sparren met een coach

Heb je niet de luxe van een team om je heen met wie je hierover kunt sparren? Dan is Starters Coaching hiervoor een mooi alternatief. Gewoon zodat er iemand is die met je meekijkt, waardoor je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

Iemand die met je meekijkt naar je drijfveren, je doelen en kwaliteiten en of die voldoende tot hun recht komen binnen de manier waarop je invulling geeft aan je ondernemerschap. Al is het alleen maar als moment van bezinning, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf en de weg die je gaat.

 

Ruimte om opnieuw te kiezen

Soms draait de wereld zo hard om je heen dat het net lijkt alsof er geen tijd is voor stilstand en bezinning. Voelt het voor jou soms alsof je wordt geleefd door de orde van de dag?

Het kan helpen om op die momenten eens een stapje achteruit te zetten. Even uit de draaikolk te stappen en er van een afstandje naar te kijken. Daarmee verander je je waarnemingspositie en creëer je ruimte voor jezelf om opnieuw te kiezen.

 

Ja, maar… hoe dan? 

De eerste bezinningsvraag vangt niet aan met: ‘Hoe’. Wanneer je geen idee hebt hoe hiermee te beginnen, is zoals omschreven het veranderen van je waarnemingspositie of de stap naar een starterscoach een goede zet.

Veel interessanter voor jezelf is de vraag: ‘Wanneer maak ik ruimte voor bezinning?’ Wanneer ben je er aan toe? Wanneer gun je jezelf die gelegenheid?

 

Zomerstop

Voor mij persoonlijk geldt de zomer en het einde van het kalenderjaar als een mooie periode van evaluatie en bezinning. Het afgelopen jaar heb ik vele mooie, leuke en inspirerende ondernemers mogen ondersteunen bij persoonlijke en professionele groeiprocessen.

Ook ik ben en blijf voortdurend in ontwikkeling. Daarom hecht ik waarde aan het blijven reflecteren op mezelf en mijn onderneming.

Wil je aan de slag met jezelf of je ondernemerschap? Je bent helemaal welkom om een afspraak te maken.