Ruimte voor bezinning

geplaatst in: Coaching | 0

Bewust tijd maken voor Bezinning

BLOG - Tijd voor Bezinning | Starterscoaching | Petra Jacobi | Starten zonder stress | Arnhem

Een stapje achteruit
geeft je soms net wat meer zicht
op de weg die voor je ligt 

Neem jij wel eens ruimte voor bezinning?
Een paar maanden geleden ontdekte ik een bult in mijn borst. Gelukkig bleek het uiteindelijk een cyste. Voorafgaand aan die uitslag ging er toch een moment het één en ander door me heen. Wat als...
.
De tijd stond gewoon heel even stil. In een kort ogenblik evalueerde ik mijn hele leven.

  • Waar kom ik vandaan?
  • Waar sta ik nu?
  • Waar wil ik nog naartoe?

.
Eigenlijk ben ik heel tevreden over wie en waar ik ben. Het enige waar ik naar verlangde was wat meer te genieten en nog meer tijd besteden aan de dingen die ik leuk vind en die ontspanning brengen.

Opeens was het stil in mijn hoofd
Die instelling maakte dat mijn doelen in het hier en nu geen doelen meer waren. Mijn anders zo creatieve brein was even helemaal stil. Vanuit een soort tevredenheid met alles wat er is, had ik blijkbaar geen behoefte om iets nieuws te creëren, maar wilde ik vooral volledig aanwezig zijn in wat er is daarop vertrouwen.
.
De stilte in mijn brein was vreemd en eerlijk gezegd ook een beetje beangstigend, maar ik kon er wel mee zijn. Ergens in mezelf voel ik het vertrouwen dat nieuwe impulsen wel weer volgen, zodra ik verschoont ben van alle rommel om mezelf heen.

Schoon schip maken
Ik beschouw de cyste als een signaal voor verandering en de stilte als een middel om los te laten wat ik in het hier en nu niet meer nodig heb, zodat er weer ruimte ontstaat voor een nieuw geluid.
.
Het heeft me bewogen om grondig op te ruimen in mijn huis en daarmee in mijn hoofd, lijf en energieveld. Elke vuilniszak die ik wegdoe en elke tastbare herinnering die ik loslaat, brengt me voor mijn gevoel dichter bij mezelf.

Opnieuw kiezen wat van waarde is
Het houden van een grondige schoonmaak door alles wat je bezit, geeft je de kans opnieuw te kiezen wat voor jou van waarde is. Een opgeruimd huis zorgt immers voor een opgeruimd hoofd.
.
Leven doe je niet in het verleden of in de toekomst. Leven doe je in het hier en nu. (En ik weet dat dit makkelijker klinkt dan het soms voelt.) Het besef dat je in het nu leeft, helpt wel om afscheid te nemen van dingen die ooit van waarde voor je waren, maar die je in het hier en nu geen doel meer dienen.
.
Je mag je overtollige ballast loslaten. Je bepaalt helemaal zelf het moment waarop je daar aan toe bent. Voor mij was dit reflectiemoment op mijn leven een mooie aanleiding voor een grote schoonmaak op alle vlakken waartoe ik toegang heb. Voor jou kan het iets anders zijn.

Kies wat je wilt vasthouden
Heb je moeite met loslaten? Kijk dan naar jouw uitdagingen vanuit het perspectief wat je wilt vasthouden. Waar word je blij van? Wat geeft je energie? Die zaken zijn een stuk plezieriger om te behouden dan dingen die je energie kosten of een slecht gevoel geven.

Bezinning in je ondernemerschap
Net zoals het prettig kan zijn om af en toe grondig de bezem door je huis te halen. Is het ook heel zinvol om bezinningsmomenten in te plannen voor je ondernemerschap.
.
Je blijft jezelf als persoon en als professional voortdurend ontwikkelen. Sta je er wel eens bij stil of dat wat je doet als ondernemer nog wel past bij wie je bent?

  • Klopt je bedrijfs- of praktijkaanbod nog?
  • Hoort er iets bij of mag er iets af?
  • Wat kom je tegen als je daar naar kijkt?

Samen kijken naar je bedrijfsactiviteiten
Grote bedrijven maken vaak jaarplannen en komen zo nu en dan eens met een team bij elkaar om te evalueren of ze nog de juiste koers varen. Voor jou als ZZP'er is dit ook heel zinnig om te doen.
.
Gewoon een check om te zien en voelen of dat wat je wilt neerzetten en aanbieden nog in tune is met wie je bent en waar je staat.
.
Heb je niet de luxe van een team om je heen met wie je hierover kunt sparren? Dan is Starters Coaching absoluut aan te raden. Gewoon zodat er iemand is die met je meekijkt, waardoor je het niet allemaal alleen hoeft te doen.
.
Iemand die met jou kijkt naar jouw drijfveren, je doelen en kwaliteiten en of die voldoende reflecteren binnen je ondernemerschap. Al is het alleen maar als moment van bezinning, waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf en de weg die je gaat.

Ruimte om opnieuw te kiezen
Soms draait de wereld zo hard om je heen dat het net lijkt alsof er geen tijd is voor stilstand en bezinning. Voelt het voor jou soms alsof je wordt geleefd door de orde van de dag?
.
Het kan helpen om op die momenten eens een stapje achteruit te zetten. Even uit de draaikolk te stappen en er van een afstandje naar te kijken. Daarmee verander je je waarnemingspositie en creëer je ruimte voor jezelf om opnieuw te kiezen.

Ja, maar... hoe dan? 
De eerste bezinningsvraag vangt niet aan 'Hoe'. Wanneer je geen idee hebt hoe hiermee te beginnen, is zoals omschreven het veranderen van je waarnemingspositie of de stap naar een starterscoach een goede zet.
.
Veel interessanter voor jezelf is de vraag: 'Wanneer maak ik ruimte voor bezinning?' Wanneer ben je er aan toe? Wanneer gun je jezelf die gelegenheid?

Zomerstop
Voor mij persoonlijk geldt de zomer als een mooie periode van evaluatie en bezinning. Het afgelopen jaar heb ik vele mooie, leuke en inspirerende ondernemers mogen ondersteunen bij persoonlijke en professionele groeiprocessen.
.
Ook ik ben en blijf voortdurend in ontwikkeling en daarom hecht ik waarde aan het blijven reflecteren op mezelf en mijn onderneming. In juli en augustus ga ik heerlijk ontspannen, bezinnen en genieten van de zomer, zodat ik in september weer met hernieuwde energie beschikbaar kan zijn.

Wil je aan de slag met jezelf of je ondernemerschap?
Je bent helemaal welkom om een afspraak te maken.
.