Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

5 TIPS VOOR MEER zelfvertrouwen

Wanneer angst je verlangen blokkeert

Het ondernemerschap of enkel de gedachten eraan, kan je in contact brengen met je diepste verlangen, maar ook met je grootste angsten en onzekerheden. Een eigen bedrijf starten ligt voor de meeste beginnend zzp’ers, zo mogelijk ook voor jou, namelijk ver buiten de geijkte comfortzone. 

Het is nieuw terrein en afhankelijk van je persoonlijkheid zal je dit nieuwe gebied met ongeremd enthousiasme of juist met enige voorzichtigheid betreden. 

Er is niets goed of fout aan je benadering van het ondernemerschap. Alleen wanneer je werkelijk zelfstandig ondernemer wilt worden, is het natuurlijk vervelend als je verlangen wordt overschaduwt door angst of onzekerheid. 

Dit maakt dat je mogelijk:

 • De start van je onderneming uitstelt.
 • Niet echt zichtbaar durft te zijn.
 • De waarde van je diensten of producten te laag inschat.
 • Je eigen succes in de weg staat.
 • Niet echt kunt genieten van de start van je eigen bedrijf.
 • De moed opgeeft

 

Gebrek aan zelfvertrouwen

Ik spreek regelmatig startende ondernemers en ook pre starters die graag als zelfstandig ondernemer aan de slag willen, maar ervaren dat een gebrek aan zelfvertrouwen hen belemmert. 

Dat is een serieus probleem, want zonder zelfvertrouwen of met een negatief zelfbeeld is het erg lastig om je bedrijf en bedrijfsactiviteiten op gezonde wijze in de wereld te zetten. 

Het succes van je ondernemerschap valt of staat met een gezonde bedrijfsvoering en daar hoort ook voldoende zelfvertrouwen bij. Helaas kan je zelfvertrouwen niet afdwingen. Was het maar zo makkelijk. 

 

Ervaring opdoen

Gelukkig kan je zelfvertrouwen wel groeien. Bijvoorbeeld als je helemaal nieuw bent in een bepaald vakgebied en voor het eerst vlieguren gaat maken als professional. Het opdoen van ervaring help je in dat geval zeker om je zelfvertrouwen op te plussen. 

Dit geldt slechts voor het deel van je onzekerheden die gaan over gebrek aan ervaring. Dit kan ook zo voor je voelen wanneer je al wel ervaring hebt in je vakgebied, maar vooral onzeker bent over het ondernemerschap. Ook dit wordt vanzelf minder naarmate je hier meer feeling voor krijgt. 

 

Ineffectieve patronen

Waar je als startende ondernemer met een gevoeligheid voor onzekerheden extra aandacht aan mag schenken, is de manier waarop je naar jezelf kijkt en hoe je over je zelf denkt. 

Dit zit vaak ingesleten in je persoonlijkheid, waardoor het wat lastiger te doorbreken valt. Maar zeker niet onmogelijk en absoluut de moeite waard om hierin te investeren. 

Het heeft alles te maken met de ervaringen die je in het leven hebt opgedaan en met de voorbeelden die je in het leven hebt gehad. Welke gedachten je hieraan hebt gekoppeld en wat je met jezelf hebt afgesproken. 

Ineffectieve overtuigingen, patronen en of scriptbesluiten uit je (jonge) leven die je huidige ontwikkeling in de weg staan, verdienen je aandacht wanneer je vrij van belemmeringen wil leren ondernemen.  

Patronen die diep zijn ingesleten hebben veel oefening nodig om te veranderen. Het mooie aan het ondernemerschap is juist dat er heel veel groeimogelijkheden liggen voor jezelf als persoon en als professional. 

 

Zelfbeeld

Ook een negatief zelfbeeld is jouw liefdevolle aandacht waard. Of liever gezegd jij bent het waard om een negatief beeld over jezelf bij te stellen naar een realistisch zelfbeeld, zodat je vanuit openheid en aanwezigheid je toekomst tegemoet kunt treden. 

Een realistisch zelfbeeld helpt je om vanuit je kennis en kwaliteiten op gezonde wijze je bedrijf op te bouwen, zodat je met plezier gaat ondernemen. 

Hoe meer je je eigen kwaliteiten gaat omarmen, hoe meer mogelijkheden je hebt om jezelf als persoon en als professional op positieve wijze te etaleren. 

Als zelfstandig ondernemer draag jij de constructie van je bedrijf. Dat wat je naar buiten brengt wordt gevoed door je eigenwaarde. Zeker de moeite waard om hier hulp bij te zoeken als je merkt dat je zelfbeeld wel een oppepper kan gebruiken. 

 

Verlangen 

Verandering begint met het verlangen naar… 

Als het verlangen groter is dan de angst dan is er voldoende motivatie aanwezig om te kunnen groeien. Daarom zijn onderstaande vragen zinvol om aan jezelf te stellen. Wil je:

 • Werkelijk voor jezelf beginnen?
 • Voltijd of deeltijd ondernemer worden?
 • Je eigen bedrijf starten als zelfstandig ondernemer?
 • Diensten of producten verkopen?
 • Inkomen genereren uit zelfstandig ondernemerschap?
 • Groeien voorbij angst en onzekerheid?

 

Starten zonder stress

Zoals gezegd ligt het ondernemerschap voor veel starters best een eindje buiten hun comfortzone

Wil je hierin stappen zetten en je zelfvertrouwen laten groeien, zodat je je eigen bedrijf kunt starten zonder stress? Dan zijn een aantal elementen belangrijk om te weten. 

 • INZICHT is de eerste stap op weg naar verandering. 
 • VERLANGEN is de drijfveer om verandering te bewerkstelligen.
 • Een helder DOEL maakt het gemakkelijker om je verlangen te realiseren. 
 • Er is MOED voor nodig om je angsten te erkennen en hieraan voorbij te groeien. Je bent dapperder dan je mogelijk zelf denkt. 
 • Je hebt altijd zelf de REGIE over je eigen ontwikkelproces.
 • Je bent het WAARD om jezelf op waarde te schatten.
 • Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je mag om HULP VRAGEN. 

 

Vergroot je inzicht, verhoog je kans op succes
en boost je zelfvertrouwen met de Goed van Start mini-training.

Schrijf je nu gratis

Kan ik ondernemer worden als ik me onzeker voel?

Waar een wil is, is een weg. Angst vertelt je nooit dat je iets niet zou kunnen, maar hoofdzakelijk dat je voor je gevoel iets te verliezen hebt. Iets wat voor jou van waarde is. 

Misschien wil je heel graag je ondernemersdroom waarmaken en ben je bang dat het niet lukt. Je angst laat je een ‘wat als’ scenario voelen. Het zegt vaak meer over de waarden die je aan je doelen toekent, dan over je capaciteiten. 

Dus ja, ook als je je onzeker voelt kan je ondernemer worden. Sterker nog heel veel startende ondernemers (met name vrouwen) voelen zich onzeker over zichzelf in hun rol als zelfstandig professional. 

Wel is de intensiteit van je verlangen een belangrijke tegenhanger voor angst en onzekerheid. Je hebt je verlangen nodig voor het groeiproces van leren ondernemen

 

Vergroot je zelfvertrouwen

Met behulp van deze 5 tips kan je als startende ondernemer je zelfvertrouwen helpen opbouwen, zodat je met meer plezier jouw eigen bedrijf start. 

 1. Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent helemaal goed zoals je bent. Met of zonder al je angsten en onzekerheden.

 2. Ervaar je onafhankelijkheid. Zelfvertrouwen is exclusief verkrijgbaar bij jezelf. Niemand anders kan jouw zelfbeeld veranderen. Uiteraard kan iemand je wel helpen om dit zelf te doen, maar jij bent de enige die bepaalt welke zelfbeeld je van jezelf creëert en als waar aanneemt.

 3. Wees nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid is de weg voorbij oordeel en zelfverwijt. Vanuit ontspanning ontstaat ruimte voor nieuwsgierigheid en vanuit nieuwsgierigheid ontstaan nieuwe mogelijkheden. Wie weet waar je toe in staat bent wanneer je zelfvertrouwen toeneemt.

 4. Creëer je eigen successen. Zet kleine haalbare stappen buiten je comfort zone, waardoor je gemakkelijk succes kunt boeken en je zelfvertrouwen stapje bij beetje vergroot.

 5. Vier je successen. Kijk eens achterom naar de stappen die je al hebt gezet, zowel binnen als buiten je comfort zone. Geef jezelf niet op je kop voor dat wat je nog niet zo goed kunt of wat je denkt dat je nog mist, maar beloon jezelf voor dat wat je gaandeweg al hebt opgepakt, uitgevoerd, geleerd en getrotseerd. Je bent onderweg, daar is moed voor nodig! Beloon jezelf voor elke stap die je zet.

 

Hulp vragen helpt je verder

Zelfstandig ondernemen doe je weliswaar zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen. Juist wanneer je last hebt van angst en onzekerheid, stress of burn-out. 

Zorg goed voor jezelf door om hulp te vragen. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Honderden ondernemers zijn je al voor gegaan en velen van hen waren net zo onzeker als jij. 

Ik heb zelf ook veel last gehad van stress en angst. Voor mij was het nooit echt de vraag of ik wel geschikt zou zijn voor het ondernemerschap, maar het was zeker wel zoeken naar de juiste weg om gezond te kunnen ondernemen. 

Het feit dat ik als Starterscoach mijn eigen coachpraktijk heb opgebouwd, heeft mij eerlijk gezegd juist enorm geholpen om mijn angsten aan te kijken, waardoor ik er voorbij kon groeien. 

Met mijn professionele kennis en persoonlijke ervaring op dit vlak, help ik je graag verder om ook van jouw ondernemerschap een succes te maken. 

Vergroot je zelfvertrouwen, zodat je volop kunt genieten van de vrijheden en de voordelen die het ondernemerschap je brengt. Wil je hier hulp bij?