Hulp vragen als zzp’er

| 0
Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Hulp vragen verhoogt je kans op succes als zzp'er

Hulp vragen, durf je dat? 

Ik ben de laatste lessen van de Online Starters Training aan het monteren. Stuk voor stuk allemaal waardevolle lessen natuurlijk, maar de les over ‘hulp vragen’ is er wel een om even bewust bij stil te staan.

Hulp vragen is voor veel zelfstandig ondernemers iets wat juiste deze groep vaak lastig vind. Herken je dat?

Waarschijnlijk omdat zelfstandigheid een kwaliteit op zich is, waardoor je als ondernemer misschien sneller het gevoel hebt dat je je eigen boontjes moet en kan doppen.

Hoe sta jij als (startende) ondernemer ten opzichte van hulp vragen?

 

Motivatie voor het ondernemerschap

Je hebt vast wel momenten waarop je als beginnend zzp’er niet verder komt met het starten, opbouwen of vormgeven van je bedrijf. 

Momenten waarop je het bijltje erbij neer wilt gooien, waarop je denkt:

◾ ‘Ik kan het niet’
◾ ‘Ik ben niet goed genoeg’
◾ ‘Het lukt me nooit’
◾ ‘Anderen zijn veel beter’
◾ ‘Wie zit er nou op mij te wachten?’
◾ ‘Laat maar. Ik stop ermee.’

Het ervaren van dit soort belemmeringen is heel normaal. Het leert je heel veel over je motivatie voor het ondernemerschap. Je denkt deze dingen (mijns inziens) juist omdat je:

✅ Wenst dat je onderneming slaagt.
✅ Succesvol professional wilt zijn.
✅ Wilt laten zien wat je te bieden hebt.
✅ Anderen van dienst wilt zijn.
✅ Je volledig potentieel wilt ontwikkelen.
✅ Je droom wilt realiseren.
✅ Wilt doen waar je gelukkig van wordt.

 

Belemmerende overtuigingen

Op weg naar je doel kom je je eigen belemmeringen en overtuigingen tegen die je ervan weerhouden om onbekend terrein te betreden.

Het ondernemerschap ligt immers voor veel startende zzp’ers ver buiten hun comfortzone.

Het voelen van angst of het ervaren van negatieve gedachten hoeft geen beperking te zijn voor succesvol ondernemerschap, mits je leert hoe je hier liefdevol mee om kan gaan.

Het belangrijkste cadeau wat je jezelf daarin kan geven, is om hulp te (leren) vragen. Bijvoorbeeld wanneer:

🐻 Je beren op de weg ziet die een beperking voor je ontwikkeling als ondernemer vormen.

🌀 Oude ineffectieve gedachte- of gedragspatronen je groei als professional in de weg staan.

🍀 Of wanneer je ondernemersvaardigheden wilt bijleren, zodat je kan blijven groeien.

 

Direct de juiste structuur voor de (her)start van je bedrijf
met dit gratis A4 Stappenplan.

Hulp vragen kan je ver brengen

Hulp vragen is een vaardigheid die je in het leven, maar zeker in zelfstandig ondernemerschap, heel ver kan brengen.

Neem daarom terwijl je dit leest even een moment de tijd om jezelf te vragen:

 • ‘Waar kan ik als ondernemer wel wat hulp bij gebruiken?’
 • ‘Wie kan me daarbij helpen?
 • ‘Wat levert het me op als ik deze hulp ook echt vraag?

Kom je tot de conclusie dat je best graag hulp zou willen om als startende ondernemer de volgende stap te kunnen zetten?

Ik ben starterscoach en ik begeleid ondernemers zoals jij om op gezonde wijze een levensvatbaar bedrijf op te bouwen.

Je bent altijd welkom om vrijblijvend je hulpvraag aan mij voor te leggen. Ik denk graag met je mee hoe ik je het beste kan ondersteunen bij het bereiken van jouw doel. 💚

Moeite met hulp vragen?

Wanneer je moeite hebt met hulp vragen, ligt de focus vaak op de angst die daar in jou aan gekoppeld zit. 

Bijvoorbeeld de angst voor afwijzing, omdat je het risico loopt dat iemand je hulpvraag met ‘nee’ beantwoordt. Of de angst zwakte te tonen als je om hulp vraagt, omdat je het ‘probleem’ niet in je eentje kan oplossen.

Of die gedachten in het hier en nu werkelijk waar zijn, is nog niet eens de issue. Uiteindelijk ben je tot heel veel in staat en als je werkelijk iets wilt dat lukt het je vast. Zelfs het bewijzen aan jezelf dat je angst reeel is.

 

Angst in je systeem

Dus of je iets ook zonder hulp zou kunnen is niet de hoofdvraag. Zowel ‘ja’ als ‘nee’ antwoorden zijn waar. De vraag is meer:

 • Ten koste van wat houd je je oude overtuigingen in stand, wanneer ze je geen doel meer dienen?
 • Wat geef je van jezelf op door niet om hulp te vragen? 
 • Of wat geef je van jezelf op wanneer je wel om hulp vraagt?


Hardnekkige gedachten die je groei als ondernemer in de weg staan, zitten vaak diepgeworteld in je systeem. Dit omdat ze meestal hun oorsprong hebben in je jeugd, waarin je ouders of verzorgers hun overtuigingen aan jou hebben overgebracht.

Daarnaast kan je door bepaalde levenservaringen ook zelf script-besluiten hebben genomen om jezelf te beschermen tegen o.a. pijn, verdriet, verlies, schuld of schaamte.

 

Script-besluiten

Script-besluiten neem je in je jonge jaren om jezelf te ondersteunen bij je overleving. Het zijn voor jou belangrijke afspraken die je met jezelf maakt. Kernbesluiten op basis waarvan je je leven verder invulling geeft.

Aan die script-besluiten heb je ooit, bewust of onbewust, allerlei gedachten en overtuigingen gekoppeld, waardoor het gemakkelijker voor je was om je aan de afspraken met jezelf te houden.

Ooit waren al deze overtuigingen heel belangrijk voor je, mogelijk zelfs van levensbelang. Het is logisch dat je van een overtuiging, die je ergens je in je bestaan (of zelfs dat van je voorouders) het leven heeft gered, niet zomaar afscheid neemt. 

 

Reality check

Oude overtuigingen en script-besluiten die ooit heel helpend voor je waren, kunnen je in het hier en nu behoorlijk in de weg zitten. Het is daarom goed om in de realiteit te checken of deze besluiten nog dienend voor je zijn.

De omstandigheden zijn immers niet meer hetzelfde als toen je klein was. Je bent nu volwassen en hebt veel meer zeggenschap over de normen en waarden die voor jou prettig zijn om te hanteren in je leven.

Kom je een oude overtuiging tegen die maakt dat je niet om hulp wilt of durft te vragen? Controleer bij jezelf: Is deze oude overtuigingen in het hier en nu nog kloppend met met de realiteit? 

De weg van de lange adem

Door je oude overtuigingen op de proef te stellen, geef je jezelf de mogelijkheid te ervaren of ze nog waar voor je zijn. Meestal hebben we twintig positieve ervaringen nodig om, een jarenlange conditionering rondom, een negatieve ervaring te overschrijven.

Grijp dus niet gelijk terug naar je oude patronen als het even tegenzit, maar blijf checken of je je overtuigingen stand houden in de omstandigheden waarin je je nu begeeft. Dit proces hoef je niet alleen te lopen. Dus mocht je er voor open staan, kan je op heel veel plekken en bij vele personen om hulp vragen. Maak voor jezelf inzichtelijk:

 • Wat vind je lastig of waar loop je tegenaan?
 • Wat is je verlangen?
 • Wie kan je daar bij helpen?
 • Wanneer ga je hier actie in ondernemen? 
 • Alleen jij kan de eerste stap zetten.

 

 

De winst van hulp vragen

De winst van het beproeven van oude waarheden zit ‘m in dat je jezelf het tegendeel kan bewijzen. Je krijgt de kans om je perceptie op het leven te heroverwegen en je script-besluiten te reorganiseren. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om:

 • Om hulp te vragen
 • Nieuwe ervaringen op te doen.
 • Nieuwe waarheden te omarmen.
 • Nieuwe mogelijkheden te benutten
 • Goed voor jezelf te zorgen door vrijuit aan jezelf te kunnen geven wat je op dit punt in je leven en je ondernemerschap nodig hebt.

 

Hulp vragen als kracht

Wanneer je ervaart dat hulp vragen niet alleen maar eng of zwak, maar ook heel helpend en fijn kan zijn, heb je ook de optie om nieuwe helpende overtuigingen te creëren, waardoor hulp vragen je steeds meer gemak gaat opleveren.

Hulp vragen is

vele malen sterker

dan al je lasten

alleen dragen

 

Het is super krachtig om jezelf goed te kennen en binnen het ondernemerschap te weten wat je sterke en je zwakke kanten zijn. Hierdoor kan je zo efficiënt mogelijk inspelen op je behoefte en je slagingskansen als zzp’er vergroten.

Uiteindelijk is hulp vragen niet alleen waardevol in het ondernemen, maar zeker ook in het leven. Het kan je helpen om als persoon en als professional gezond te (blijven) functioneren.

 • Heb jij een hulpvraag die betrekking heeft op je ontwikkeling als zzp’er?
 • Loop je ergens in vast?
 • Wil je iets leren
 • Ergens over sparren?
 • Of is hulp vragen voor jou een thema wat je verder wilt ontwikkelen?


Weet dat je altijd welkom bent om je hulpvraag aan mij voor te leggen. Ik denk uiteraard graag met je mee, hoe ik je hierbij het beste kan ondersteunen.