– BLOG | Petra Jacobi –
In de video hierboven en in dit artikel laat ik je zien hoe je je als zzp’er kan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je wilt kan je direct meedoen met de stappen. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel heb je dan binnen een half uur geregeld.
.
Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel definitief te maken met een persoonlijk bezoek aan een KvK kantoor naar keuze. Nadat we je kvk-inschrijving samen hebben voorbereid, laat ik je tevens zien hoe hiervoor online een afspraak kan maken.
Open het internet en type in de zoekbalk van Google: ‘Kamer van Koophandel’ of ga rechtstreeks naar de website via de URL-balk bovenin je scherm.
..
Je kan alle kopjes en informatie op de KvK-website uiteraard in je eigen tempo rustig doornemen. Voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, leggen we de focus op je registratie in het handelsregister waar je je eenmanszaak kan inschrijven.
.
.
Je gaat hiervoor naar het kopje Handelsregister of type in de zoekbalk op de website: ‘inschrijven Kamen van Koophandel’, dan kom je er ook. In dit geval gaan we naar Handelsregister en zie je hier direct inschrijven en wijzigen. Je kiest hier voor inschrijven.
.
De Kamer van Koophandel geeft je veel informatie. Ik raad je ook zeker aan om het eventjes te lezen, zodat je ook direct weet wat je inschrijft. Ga nooit zomaar, op basis van een video of advies handelen, maar lees altijd even zelf welke stappen je zet. Uiteindelijk ben en blijf je te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt.
.
.
Bekijk de volledige video tutorial voor stap voor stap begeleiding bij je kvk-inschrijving met toelichting in beeld en geluid. In de video neem ik je er doorheen mee, zodat je precies weet wat je kan verwachten wanneer je je bedrijf gaat inschrijven.
.
.
Om je bedrijf of onderneming in het handelsregister te krijgen, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het Handelsregister is een Nederlands register waarin alle, in Nederland ingeschreven, bedrijven staan geregistreerd.
.
Welke rechtsvorm wil je inschrijven? Hiervoor maak je een keuze. Er zijn meerdere mogelijkheden. Omdat ik me als Starterscoach richt op zzp’ers en je nu mijn artikel leest en of de video kijkt, ga ik er vanuit dat je als ZZP’er een eenmanszaak wilt inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
.
.
Een eenmanszaak is de meest logische rechtsvorm voor ZZP’ers en freelancers. ZZP en freelancer zijn op zichzelf geen rechtsvormen. Je hebt daarvoor de rechtsvorm eenmanszaak nodig.
.
Heb je behoefte aan een andere rechtsvorm? Verdiep je dan even via deze KvK-pagina in de verschillende mogelijkheden en schrijf de rechtsvorm in die op jouw situatie van toepassing is.
.
.
Het grootste verschil in de diverse handels vormen zit hem met name in aansprakelijkheid en schulden.
Daar zitten de verschillen in tussen de verschillende handels vormen. Wil jij een alternatieve handelsvorm registreren? Volg dan de instructies die de Kamer van Koophandel je geeft over je inschrijving.
.
.
In dit geval gaan we een eenmanszaak inschrijven. Klik op de optie ‘inschrijven van je eenmanszaak’. Hiervoor heb je je DigiD en inlogcode nodig.
.
Zodra je hebt ingelogd met je DigiD, ontvang je op je mobiele telefoon een sms code (als je daarvoor hebt gekozen). Deze code heb je nodig om je inlog op de kvk-website te voltooien. Daarna kan je beginnen met je inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Wordt een echte zzp professional met behulp van dit praktische
Starten Zonder Stress Handboek. Inclusief checklists
Lees de tekst in je eigen tempo en druk daarna op start. Vul hier het mailadres in waar je informatie wil ontvangen over je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en druk op volgende.
.
De Kamer van Koophandel gebruikt dit mailadres alleen voor hun eigen administratie om in geval van toepassing contact met je te kunnen opnemen over je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het e-mailadres dat je hier invult wordt niet in het handelsregister opgenomen.
.
.
In beeld verschijnt een overzicht met verschillende vakjes en onderwerpen. Je kan zelf kiezen in welke volgorde je de vragen wilt beantwoorden door voor een van de openstaande vakken te kiezen.
.
Op deze overzichtspagina zie je steeds terug wat je al hebt ingevuld en hoe ver je bent in het voorbereiden van je definitieve inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
.
Klik op een van de potloodjes en beantwoord de vragen die bij dat onderdeel horen. Chronologische volgorde is aanbevolen.
.
.
Wat wordt het bezoek- en postadres van je onderneming? Als je dit nog niet zeker weet kan je voorlopig bijvoorbeeld je thuisadres of andere (tijdelijke) locatie invullen.
.
Het post- en/of bezoekadres van je onderneming kan je achteraf nog wijzigen. Het heeft natuurlijk de voorkeur om gelijk al alle gegevens in te vullen, zoals ze natuurlijk straks ook worden, maar soms kan dat nog niet.
.
Vul in dat geval een tijdelijk adres in en houd in gedachten dat je een toekomstige verandering in je bedrijfs gegevens t.z.t. ook wijzigt in het handelsregister.
.
.
Wanneer je je privé adres gebruikt voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar niet wilt dat dit adres openbaar wordt weergegeven, dan kan je er voor kiezen om je ‘bezoekadres’ af te schermen.
.
Dat kan bijvoorbeeld aan de orde zijn wanneer je een webwinkel of andere online business begint of wanneer je voor de uitvoering van je werkzaamheden een (wisselende) ruimte buitenshuis huurt of huisbezoeken aflegt.
.
.
Als je je bezoekadres afschermt, moet je wel een postadres opgeven. Je kan er ook voor kiezen om naast je bezoekadres een alternatief postadres te registreren. Wat is het postadres van je onderneming?
.
Het is verplicht om een adres op te geven waarop je benaderbaar bent. Wil je niet je woonadres opgeven, kan je hier een ander postadres opgeven. Het zou ook een postbusnummer kunnen zijn.
.
Bezoek en postadres kunnen ook hetzelfde zijn en je kan er ook voor kiezen om het openbaar weer te geven. Wanneer je je adresgegevens hebt ingevuld, kan je door naar het volgende onderdeel.
.
.
Bij dit onderdeel is het goed om jezelf af te vragen via welke wegen je zakelijk benaderd wilt worden. Hier kan je gegeven invullen die afwijken van de persoonlijke gegevens die je eerder hebt geregistreerd. Dezelfde gegevens mag natuurlijk ook.
.
Als je dat wil kan je hier dus een ander e-mailadres opgeven dan wat je aan het begin hebt gedaan. Wil je hetzelfde e-mail adres gebruiken? Dan kan je hier hetzelfde e-mail adres opgeven als wat je aan het begin hebt gedaan. Je kan eventueel ook nog een e-mailadres toevoegen. Beide worden dan allebei geregistreerd in het Handelsregister.
.
.
Wat is het internet adres van je onderneming? Het internet adres of de domeinnaam voor je onderneming is bijvoorbeeld www.jouwbedrijf.nl.
.
Het is handig om eerst je internet adres vast te leggen, dus eerst een domeinnaam te registreren bij een hosting bedrijf en daarna pas je onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zo weet je zeker dat het internet adres dat je wilt registreren ook werkelijk beschikbaar is.
.
Hoe je een goede bedrijfs-/domeinnaam kiest en hoe je een domeinnaam registreert leg ik uit in de complete Online Starters Training.
.
.
Heb je nog geen domeinnaam? Heb je nog geen idee wat jouw domeinnaam wordt? Dan kan je deze vraag nu, tijdens je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, openlaten.
Er is wel een kleine valkuil…
Als je al wel een bedrijfsnaam in gedachten hebt die je wilt registreren en je hebt nog niet bekeken of het bijpassende domein nog beschikbaar is voor jou, dan bestaat de kans dat jouw gewenste domein al in gebruik is.
Dus het is goed om eerst even te checken of het domein wat je graag zou willen of dat nog beschikbaar is.
.
.
Ongewenste reclame, geleur aan de deur of opdringerige verkopers die je iets proberen aan te smeren wat je niet echt nodig hebt, daar zit je als kersverse ondernemer mogelijk niet echt op te wachten.
.
De mogelijkheid bestaat om dit aan te geven. Als je jouw (post)adres afschermt, vermeld de KvK na je inschrijving in het handelsregister dat je als ondernemer geen ongevraagde reclame per post of verkoop aan de deur wilt ontvangen.
Wanneer je straks wel je adres en contactgegevens op je website vermeldt, kan je via die weg alsnog benaderd worden.
.
.
Heb je nog geen definitieve bedrijfsnaam, maar wil je je al wel inschrijven bij de Kamer van Koophandel, registreer dan je tijdelijke naam deze kan je op een later moment nog wijzigen.
Het belangrijke van een bedrijfsnaam is dat hij nog niet mag bestaan, in elk geval niet in soortgelijke vorm in de dezelfde branche. Als je twijfelt of je een goede naam hebt gekozen, lees dan even de uitleg van de KvK bij dit onderdeel.
.
De handelsnaam van je onderneming is je bedrijfsnaam. Vul hier in wat jouw bedrijfsnaam (vooralsnog) gaat zijn.
.
.
Wat gaat je onderneming doen of wat ga jij doen met je onderneming? Lees even goed wat er staat in de omschrijving op de site van de KvK.
Op basis van de omschrijving van je bedrijfsactiviteiten worden SBI-codes toegekend. Dit heeft (financiële) consequenties voor jou als ondernemer. Daarom is het heel belangrijk om heel helder te zijn over je bedrijfsactiviteiten.
.
Voor meer uitleg over de gevolgen en consequenties van het juist invoeren van je bedrijfsactiviteiten, verwijs ik je graag naar de bijgevoegde video. Daarin ontvang je van mij een heldere toelichting, zodat je het in een keer correct kan invoeren.
Je bent al bijna klaar met de voorbereiding van je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De volgende vraag waar je over na mag denken is de gewenste startdatum. Wanneer wil je officieel je eigen bedrijf starten?
.
Wanneer wil je dat je bedrijf officieel de lucht in gaat? Dit is een vraag die bij sommigen gelijk wat spanning oproept, omdat er een soort ‘grote rode knop visualisatie’ ontstaat.
.
Ik kan je vertellen dat je echt nog niet alles perfect voor elkaar hoeft te hebben op de datum dat je de start van je eigen bedrijf definitief maakt.
.
.
Je startdatum heeft voornamelijk invloed op je btw-plicht. Ben je als ondernemer metjouw bedrijfsactiviteiten BTW-plichtig? Dan ga je vanaf deze startdatum btw-aangifte doen en BTW betalen (of terug ontvangen).
Als je kijkt naar de btw-kwartalen, dan kan je je startdatum daar desgewenst op afstemmen:
Start je met je bedrijf op 15 maart, dan ben je gelijk verplicht om eind van het eerste kwartaal al je eerste btw-aangifte te doen. Goed om te weten wanneer je je startdatum plant.
.
.
“Je registreert je onderneming een week voor of na de start van je bedrijfsactiviteiten. Om te kunnen registreren geef je een startdatum op die niet verder dan drie maanden in de toekomst ligt.” Aldus de KvK.
Heb je je de startdatum van je bedrijf gekozen, dan kan je eventueel nog een gevolmachtigde kiezen. Dit gebeurt, maar zelden, maar het kan wel.
.
.
We zijn bijna aan het einde van de voorbereiding op het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je bij controle nog iets ziet wat niet klopt, dan kan je dat nog wijzigen.
Gefeliciteerd, al het voorbereidende werk is gedaan. Je kan nu een afspraak plannen bij een KvK kantoor naar keuze om je inschrijving compleet te maken.
.
Je hoeft je niet per se te registreren in het KvK kantoor in je eigen omgeving. Stel je wilt het op een andere datum registreren en in je eigen regio is deze dag en of tijd niet beschikbaar, dan mag je ook kiezen voor een KvK-kantoor op een andere locatie.
.
Plan een datum en tijdstip op een KvK-locatie naar keuze en neem t.z.t. je legitimatiebewijs mee naar de afspraak. Houd er rekening mee dat je eenmalig inschrijfkosten moet betalen. Deze kosten zijn eenmalig.
.
.
Na het inplannen van een afspraak wordt je nog één keer gevraagd om je gegevens te controleren. Is alles juist dan kan je de geplande afspraak bevestigen.
.
Alle voorbereiding is gedaan. Je bent helemaal klaar om je bedrijf binnenkort officieel in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
.
.
Alvast van harte gefeliciteerd met de stap die je hiermee zet. Ik hoop dat je iets aan de begeleidende video en/of dit artikel over het inschrijven bij de Kamer van Koophandel hebt gehad.
.
Ik wens je alvast heel veel plezier met het creëren van die mijlpaal en het starten van je eigen bedrijf. Veel succes als ondernemer!
.
.
Je inschrijving bij de KvK is slechts het begin. Wil je graag meer weten over hoe je je eigen bedrijf start, opbouwt en professionaliseert? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal of kijk nog even verder rond op de Starten Zonder Stress website.
.
Heel veel succes met ondernemen en vooral veel plezier gewenst!
Wil je direct professioneel van start met je bedrijf? Voltijd of deeltijd maakt niet uit. Ik kan je het Starten Zonder Stress Handboek van harte aanbevelen. Dit is absoluut een investering in jezelf en je bedrijf die zichzelf in veelvoud terugverdient.
Mijn naam is Petra Jacobi. Ik begeleid beginnende ZZP’ers, tijdens de eerste vijf cruciale jaren van het ondernemerschap.
Als Business Coach help ik je stap voor stap bij het voorbereiden, starten en opbouwen van je eigen bedrijf, zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.
Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen
Liefs, Petra
Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.