Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

3 Tips voor een het schrijven van een ondernemingsplan

Start je eigen bedrijf met een helder ondernemingsplan

Je wilt je eigen bedrijf starten en moet hiervoor een ondernemersplan schrijven. Je weet niet goed hoe je dit zal aanpakken.

Wanneer je op internet kijkt voor handvatten raak je verdwaalt in de verschillende mogelijkheden. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Hoe ga je nou goed van start?

Het helpt als je weet waar je tegenaan hikt, zodat je ook kan zoeken naar de oplossing die daarop aansluit. Ik help je graag om van een ‘verplicht’ ondernemingsplan een sprankelend bedrijfsplan te maken.

  • Zie jij er tegenop om een ondernemingsplan te schrijven?
  • Weet je niet waar je moet beginnen met de opbouw van jouw ondernemersplan?
  • Ben je van nature geen schrijftalent en ben je onzeker over de kwaliteit van je plan?


Begin dan met het aanbrengen van de juiste starters structuur, zodat je stap voor stap invulling aan je ondernemingsplan kan geven.

 

Waar een wil is, is een weg

Verlies je energie bij het idee een ondernemingsplan te moeten te schrijven? Laat dit je er alsjeblieft niet van weerhouden om de stap naar een eigen bedrijf te zetten.

Als je voelt dat het schrijven van een ondernemingsplan tussen jou en je toekomstige bedrijf in staat dan ben ik blij dat ik middels deze blog jouw pad kruis.

 

Starterscoaching voor je ondernemingsplan

Het is mijn missie als Starterscoach om de weg naar zelfstandig ondernemerschap zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken. Wanneer jij over voldoende ambitie beschikt om jouw droom te realiseren dan verdient jouw ondernemerdroom kans van slagen.

Het ondernemersplan op zichzelf mag nooit de reden zijn om je droom te laten varen. Daarom help ik je hier graag mee.

 

Is jouw ondernemersplan realiseerbaar?

De inhoud van het ondernemingsplan is een belangrijke check of de droom van een eigen bedrijf werkelijk realiseerbaar voor je is. Je persoonlijke motivatie is hiervoor een cruciale factor. Ontbreekt het je aan motivatie. Dan wordt het realiseren van je eigen bedrijf een lastige opgave.

 

Motivatie als drijfveer

Beschik je over meer dan voldoende motivatie om jouw business in de wereld te zetten dan mag het ondernemingsplan geen onoverkomelijk obstakel zijn.

Met de onderstaande tips help ik alvast op weg, waardoor het schrijven van een bedrijfsplan gemakkelijker voor je wordt

 

Ondernemingsplan is niet verplicht

Het schrijven van een ondernemingsplan is in de basis niet verplicht voor de start van je eigen bedrijf.

Wanneer je de start van jouw eenmanszaak uit eigen middelen financiert en je niet afhankelijk bent van een bank, een uitkeringsinstantie of een derde partij die om een businessplan verzoekt, kan je het schrijven van een ondernemingsplan eventueel achterwege laten.

 

Voordeel van een goed bedrijfsplan

Een concreet ondernemingsplan kan je ondersteunen bij de start en opbouw van je eigen bedrijf. Als je er dan toch tijd en moeite in investeert in het schrijven van een businessplan, laat het dan gelijk voor je werken.

Zorg voor een realistisch bedrijfsplan dat je als leidraad kunt gebruiken voor de start van je bedrijf, waardoor je zelf je voordeel mee kunt doen.

 

Leer stap voor stap hoe je jouw eigen bedrijf start.
Dit helpt je bij het invullen van je ondernemingsplan.
Bekijk het Starten Zonder Stress Handboek.

Tips voor het schrijven van je ondernemingsplan

Een ondernemingsplan kan eruit zien als een heus werkstuk. Dat maakt het opstellen ervan soms tot een ware berg, waar je als startende ondernemer ontzettend tegenop kan zien.

Wanneer je ergens tegenop ziet, kost het meer tijd en meer energie om het toch te realiseren. De onderstaande tips gaan je helpen om het schrijven van je ondernemersplan gemakkelijker te maken.

 

1)  Bepaal je doel

Maak een keuze welke onderdelen er absoluut in jouw ondernemingsplan omschreven moeten worden. Zet deze onderdelen voor jezelf op een rij. Zo creëer je direct de kaders voor jouw businessplan. Dit geeft je structuur houvast voor het uitwerken.

 

2)  Werk stap voor stap

Vul je ondernemersplan stap voor stap. Begin daarbij met de onderdelen die je het gemakkelijkst vindt. Je zal zien dat je bedrijfsplan zo steeds meer vorm en inhoud krijgt.

Mocht je gaandeweg vastlopen, dan zie je toch dat je al een heel eind op weg bent en raak je minder snel ontmoedigd.

 

3) Vraag hulp

Realiseer je dat je altijd om hulp kunt vragen. Zelfstandig ondernemen betekent niet dat je alles alleen hoeft te doen.

Als Starterscoach help ik je voorbij obstakels die je in jezelf tegenkomt. Ik breng je in contact met het vertrouwen in jezelf en ik verbind je met de antwoorden die in jou aanwezig zijn, zodat je jouw richting kunt bepalen en de hiaten in je ondernemersplan kunt opvullen.

Een sprankelend bedrijfsplan

Wil je jouw plan omtoveren tot een sprankelend bedrijfsplan?

  • Een businessplan waar je trots op kunt zijn.
  • Een bedrijfsplan waar je helemaal achter staat en wat je richting geeft bij je start als zelfstandig ondernemer.
  • Een ondernemingsplan waarmee je je bank of uitkeringsinstantie moeiteloos overtuigt van de levensvatbaarheid van jouw onderneming.


Vraag om hulp waar nodig. Het Starters Handboek helpt je hier praktisch al een heel eind bij op weg, maar soms is alleen praktische begeleiding niet voldoende en is er individuele coaching nodig op persoonlijk en/of professioneel vlak.

 

Starters Coaching

  • Mocht jij nog ergens op vastlopen bij het schrijven van je ondernemersplan.
  • Twijfel voelen.
  • Angst of onzekerheid ervaren over jouw kwaliteiten als zelfstandig ondernemer.


Dan is Starters Coaching iets om serieus te overwegen. Persoonlijke coaching helpt je bij het overwinnen van onzekerheden, het aanbrengen van structuur en het professionaliseren van je bedrijfsplan, zodat je straks vol vertrouwen aan de start van je eigen bedrijf kan beginnen.


Je bent altijd welkom om een mailtje te sturen met je hulpvraag. Je krijgt altijd persoonlijk bericht. Ik denk graag met je mee hoe ik je het beste kan ondersteunen om van jouw onderneming een succes te maken.