De kracht van een goede Elevator Pitch

geplaatst in: Coaching, Marketing | 0

De kracht van een goede Elevator Pitch

De kracht van een Elevator Pitch - Starterscoach Centraal Coaching

Een goede Elevator Pitch is een waardevolle marketing tool

Als startend ondernemer kan je niet vroeg genoeg beginnen met het nadenken over jouw ideale pitch. Let er maar eens op hoe vaak er vanuit je omgeving gevraagd wordt wat je doet. Daarnaast is pitchen iets wat je natuurlijk ook doet op netwerkgelegenheden.
.
Zolang je jouw boodschap (nog) niet concreet hebt, kan je de contactmoment met jouw potentiële klanten onvoldoende benutten. Dat is best zonde. Daarom leer ik je in dit artikel wat de kracht is van een Elevator Pitch en natuurlijk help ik je bij het formuleren van jouw unieke boodschap.

.
Een Elevator Pitch is een kort en krachtig verhaal 

In een persoonlijke pitch vertel je wie je bent, wat je doet en waarom je dat doet. De term Elevator Pitch komt vanuit de Amerikaanse beleving dat je met iemand in de lift zou kunnen staan die een belangrijke rol kan spelen in je carrière. Denk bijvoorbeeld aan een grote potentiële opdrachtgever. Wanneer die persoon jou zou vragen wat je doet, heb je exact de tijd die je samen in de lift staat om jouw verhaal te vertellen en zijn of haar interesse te wekken. 

.
Het is belangrijk dat jouw pitch een helder en oprecht verhaal is

Simpelweg opsommen wie je bent, wat je doet en voor wie je dat doet is in de meeste gevallen niet voldoende om werkelijk iemands aandacht te vangen en vast te houden. Mocht je net gaan oefenen met pitchen is het natuurlijk prima om wel met die basis opsomming te beginnen.
.

Een standaard pitch

Probeer maar eens uit hoe het klinkt wanneer je jezelf voorstelt met een standaard versie van jouw pitch.

  • Ik ben... (je naam)
  • Ik doe... (je vak)
  • Voor of met... (je doelgroep)

Gratis A4 Stappenplan voor de startende ondernemer

..

Waarschijnlijk zal je merken dat dit nog niet echt het krachtige effect heeft waar je op hoopt. Dat komt omdat de bovenstaande elevator pitch bij de meeste ondernemers vanuit het hoofd wordt opgezegd. Toch is het creëren van deze standaard versie heel belangrijk om straks het verschil te kunnen ervaren met de persoonlijke versie van jouw unieke pitch.

.
Heb je moeite om jouw Elevator Pitch te formuleren?

Als je het lastig vind om een heldere pitch te formuleren, zoals in deze bovenstaande oefening aangegeven staat, dan heb je mogelijk je aanbod als ondernemer nog niet helemaal scherp. Het nadenken over je standaard Elevator Pitch brengt in dat geval dit ontwikkelpunt in je ondernemerschap aan het licht.

.

Elevator Pitch als middel

Een goede pitch is geen doel op zich. Het is een middel dat je op weg helpt naar het doel dat je als startende ondernemer hebt gesteld voor jezelf en je eigen bedrijf.

  • Heb je jouw doel als ondernemer nog onvoldoende helder?
  • Kan je nog niet in één zin zeggen wat je doet?
  • Heb je nog niet scherp wie exact tot jouw doelgroep behoort?

Dan is het logisch dat je moeite hebt met het formuleren van je Elevator Pitch. Ik raad je aan om in dit geval eerst aan de slag te gaan met je bedrijfsbasis.

.
Een goed begin is het halve werk

Alles begint bij een goede basis. Heb jij nog geen concrete basis voor je bedrijf? Ongeacht of je al wel of nog niet gestart bent met je praktijk of onderneming. Het gaat je verder helpen als je weet wat je verkoopt en aan wie. Vind je het lastig om te kiezen of kom je er gewoon niet uit? Ik help je hier graag bij.

.

Door te investeren in Starters Coaching, help je jezelf op weg naar een helder en concreet bedrijfsaanbod. Hoe eerder je jouw bedrijfsbasis helder hebt, hoe meer tijd je bespaart in de startfase en hoe sneller je resultaten gaat behalen op het gebied van klandizie en omzet.

.

Een Elevator Pitch met bezieling

Lukt het jou wel om de eerste versie van je Elevator Pitch voor jezelf in te vullen dan kan je gaan werken aan de volgende stap. Je hebt nu vertelt:

  • Wie je bent
  • Wat je doet
  • Voor wie je dat doet

.
Wat nog ontbreekt in je verhaal is dat wat het verschil maakt tussen wel of niet de aandacht trekken, wel of niet een opdracht binnen halen, wel of niet uiteindelijk je brood kunnen verdienen met jouw zelfstandig ondernemerschap. Het missende onderdeel is bezieling.

.
De kracht van een goede Elevator Pitch

Voeg bezieling toe aan je Elevator Pitch en je hebt een waardevolle tool in handen. Niet alleen voor anderen, maar om te beginnen voor jezelf. Elke keer als jij jouw bezielde elevator pitch hardop uitspreekt ga je voelen dat het je bekrachtigt, dat het je als startend ondernemer zelfverzekerder maakt. Het is belangrijk dat je zelf volledig achter je Elevator Pitch staat. Dat je voelt dat wat je zegt ook werkelijk zo is. Pas wanneer jij het gelooft gaat ook een ander het geloven.

.
Elevator Pitch from the heart

Ik kan je helpen om jouw Elevator Pitch zo te formuleren dat het jouw eigen innerlijke kracht omvat. Hierdoor ga je steeds meer in je eigen kracht geloven en ga je dit ook uitstralen. Ik help je om te herontdekken wat je aan kwaliteiten in huis hebt en ik leer je hoe je dit in jouw elevator pitch kunt meenemen. Leer Pitchen vanuit je Hart via deze online workshop.