Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

Wanneer ben je Startend ondernemer?

Wist je dat je vijf jaar lang startend ondernemer bent?

Regelmatig hoor ik beginnende zzp’er zeggen dat ze geen starter meer zijn, omdat ze zich al hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
.
Dit is een misverstand.
Natuurlijk heb je al de nodige voorbereidingen getroffen, wanneer je je eigen bedrijf als officiële onderneming bij de Kamer van Koophandel registreert, maar je ontwikkeling als zelfstandig ondernemer begint daarna eigenlijk pas.
.
➡ Wist je dat De Belastingdienst je de eerste vijf jaar van je carrière als zelfstandige, ziet als startende ondernemer?
.
➡ Wist je dat het gemiddeld 3-5 jaar duurt voordat je als beginnende zzp’er een stabiele business hebt opgebouwd?
.
.

Leunen op je status als startend ondernemer

Het kan heel helpend zijn om je te beseffen dat je nog startend ondernemer bent. Dit zodat je jezelf wat meer tijd en ruimte kan gunnen om het ondernemerschap in je eigen tempo te ontdekken en je draai hierin te vinden.
.

 • Leg jij de lat voor jezelf hoog?
 • Ben je perfectionistisch?
 • Vind het het lastig om hulp te vragen?
 • Leg je jezelf druk op door de gedachte dat je geen starter meer bent, zodra je bent ingeschreven bij de KvK?

.
Hoera, voor jou dat je nu deze blog leest. Je mag best een beetje leunen op het feit dat je vijf jaar lang startend ondernemer bent. Hopelijk helpt dat je om eventuele ondernemersstress te verlagen en jezelf wat meer lucht te gunnen voor je professionele ontwikkelingen.
.
.

Startend ondernemer zijn biedt mogelijkheden

Beseffen dat je nog een tijdje starter bent, geeft je de mogelijkheid om jezelf te omarmen op je ontdekkingsreis als zzp’er. Wetende dat dit proces van starten, opbouwen, verkennen, vallen en opstaan best een aantal jaar kan duren.
.
Laat je er zeker niet door tegenhouden om volle bak voor je ondernemerschap te gaan, maar weet dat ontwikkeling tijd kost en dat succes niet van de ene op de andere dag ontstaat. Dit plaatst je ondernemersdroom in een wat realistischer kader. 
.
.

Hulpvraag

Wellicht maak het label: ‘Startend Ondernemer’ het ook wat gemakkelijker voor je om hulp te vragen op de punten waarop je het lastig vindt je bedrijf (verder) op te bouwen.
.

😘 Het is heel normaal dat je nog niet alles weet.
❤️ Je mag het ondernemerschap nog volop ontdekken.
💗 Spelen, vallen, opstaan en doorpakken.
💛 Plezier maken op jouw ontdekkingstocht naar succes.
💚 Je eigen tempo ontdekken en respecteren.
💙 Hulp vragen waar nodig.
💜 Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

.
.

De weg van de lange adem

Succesvol ondernemer worden is meestal een weg van de lange adem. Die lange adem heb je als startend ondernemer wel nodig als je over vijf jaar (en daarna ook nog) met je bedrijf overeind wilt blijven.
.
Gebruik je tijd als starter daarom optimaal, zodat je kan leren hoe je gezond en duurzaam kan ondernemen. Dan blijft het leuk om zzp’er te zijn en houd je het zelfstandig ondernemen het langste vol.

Ben je net begonnen als startend ondernemer
of ga je binnenkort starten?
Ontvang gratis het A4 Stappenplan.

Het Starterscoach misverstand

Wanneer ik mensen vertel dat ik startend ondernemers coach, denken veel beginnend zzp’ers dat ik hen niet meer kan helpen, omdat zij zich al hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.  
.
Het misverstand bestaat dat, wanneer je eenmaal bent ingeschreven bij de KvK je geen startend ondernemer meer bent.
.
Hier ligt een uitdaging voor mij om jou te informeren over het feit dat je gedurende de eerste vijf jaar van je ondernemerschap, startend ondernemer bent.
.
Dit is een misverstand waar je jezelf als startup zzp’er flink tekort mee kan doen. Na de officiële start van je onderneming begint je werk als ondernemer pas.
.
.

Vijf jaar starters support beschikbaar

Je verdient de begeleiding of support waar je behoefte aan hebt. Los van of je daar op zit te wachten. Het is gewoon fijn om te weten dat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden als je daar je energie op verliest.
.
De eerste vijf jaar zijn van cruciaal belang voor een startend ondernemer. Meer dan de helft van de beginnende zzp’ers haakt binnen vijf jaar af.
.
Als Starterscoach help ik je graag om jouw slagingskansen te vergroten. Daarom is er zowel praktische, persoonlijke als professionele ondersteuning voor jou beschikbaar om je eerste vijf jaren als ondernemer, zonder stress en het liefst natuurlijk met succes door te komen.
.
.

Startend ondernemer ben je wel jaren

De startup van je eigen bedrijf kan wel een aantal jaren in beslag nemen, voordat je er helemaal je weg in hebt gevonden of er volledig van kunt rondkomen. (Als dat laatste je doelstelling is.)
.
Er komt zoveel bij kijken om je bedrijf op een goede en gezonde manier in de wereld te zetten. Voor veel beginnend zzp’ers is een beetje support dat ook geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld aan:
.

Investeren levert voordeel op

Wist je dat je de kosten voor Starters Coaching, de online Starters Training en het Starters Handboek kan opvoeren als zakelijke kosten bij je eerste of eerstvolgende aangifte omzetbelasting? 

Deze investeringen helpen je om je eigen bedrijf te starten en de kosten hiervoor mag je aftrekken van je omzet. Wanneer je BTW-plichting bent, kan je zelfs de btw hiervan terugvragen.
.
Je profiteert zo dus niet alleen van heel veel starterskennis waar je als beginnend zzp’er je voordeel mee kan doen, maar het kan je ook financieel voordeel opleveren om in je professionele ontwikkeling te investeren
.

.Startersvragen

Als beginnende zzp’er leer je lopen door vallen en opstaan. Je bent goed in je vak, maar ondernemen is een vak apart en daarin heb je nog heel veel te leren.
.
Je komt net kijken als startend ondernemer. Je hebt je starters jaren heel hard nodig om de ondernemersvaardigheden te leren die je uiteindelijk tot een succesvol zelfstanding zzp’er maken. Daarom worstel je nu nog met vragen, zoals:
.

 • Hoe moet dat überhaupt, dat ondernemen?
 • Hoe start ik mijn bedrijf?
 • Hoe kom ik aan klanten?
 • Hoe doen anderen dat?
 • Wat moet ik doen om succesvol te kunnen zijn?
  .

.

Als een kind in een snoepwinkel

Als een kind zo nieuwsgierig kijk je om je heen. Hongerig naar informatie en enthousiast over je de start van je eigen bedrijf je op zoek naar experts om je aan te spiegelen.
.
Je schrijft je in voor gratis e-books en weggevers, volgt events, neemt deel aan webinars en je voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. 
.
.
Als je een kind vrijlaat in een snoepwinkel en er geen limieten zijn, eet het kind zichzelf helemaal ziek. Dit is exact, waarom het heel gezond is voor jou om je vijf starters jaren te omarmen.
.
.

Geniet van je ‘kindertijd’ 

Je wilt je status als startend ondernemer gevoelsmatig misschien het liefst zo snel mogelijk loslaten. Snel opgroeien, succes behalen en groot zijn.
.
Maar je bent nog een beginner en je hebt ook gewoon recht om van je baby-, peuter- en kleutertijd in het ondernemerschap te genieten.
.
Dit betekent overigens niet dat je niet succesvol mag zijn als startend ondernemer. Natuurlijk wel. Go with the flow en maak je vooral niet kleiner dan je bent. Heerlijk als je in je eigen tempo kan opgroeien en de een is nu eenmaal wat eerder volwassen dan de ander.

Je mag jezelf simpelweg de tijd, ruimte en mogelijkheden gunnen om het zelfstandig ondernemerschap te leren kennen en hier in jouw tempo in op te groeien.
.
.

Het mooie van mogen groeien

Wanneer je ruimte geeft aan de startperiode van je ondernemerschap, ontstaat er ook meer ruimte om vanuit ontspanning te groeien in je rol als zzp’er.
.
Hierdoor kan je een steviger fundament onder je bedrijf leggen en verhoog je de levensvatbaarheid van je business. Je starters status omarmen helpt je hierdoor bij je verdere carrière als zelfstandig ondernemer.
.
Ook wordt het gemakkelijker voor je om de hulp te vragen waar je behoefte aan hebt, wanneer je jezelf nog ziet als startend ondernemer. Daar kom je verder mee en scheelt je een ton aan stress. 
.
.

Support voor startend ondernemers

Het is mijn missie om de start en opbouw van jouw bedrijf zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken.
.
Mocht je bij de start of op een ander moment tijdens je begin jaren als zzp’er:

 • Vastlopen in het ondernemerschap.
 • Wil je je (hobbymatige) bedrijf naar een professioneler niveau tillen?
 • Je tijd efficiënter indelen?
 • Meer ondernemersvrijheid genieten?
 • Succesvoller worden?
 • Of heb je een ander ondernemersdoel wat je graag met een beetje support wilt aanpakken?
  .

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik kijk graag met je mee, hoe ik je het beste kan ondersteunen om van jouw ondernemersdroom een succes te maken. 
.
.

Wat je misschien nog niet weet…

Wist je dat ik jou niet alleen kan helpen met het starten en opbouwen van je bedrijf, maar ook met:

Samen in gesprek (gratis) 

Ik kan me voorstellen dat het je allemaal een beetje duizelt. Je bent nog starter en je mag nog heel veel leren. Je hoeft niet alles zelf te kunnen. Je mag hulp vragen. En… er is ook echt hulp beschikbaar.

Wil je graag even persoonlijk kennismaken? Vraag dan een gratis telefonisch startgesprek aan. Dit voordeel levert het je op:
.

 • De kans om ondernemersenergie in beweging brengen.
 • Vrijblijvend kennis te maken.
 • Aandacht te ontvangen voor jouw blokkades en ontwikkelpunten.
 • Vrijblijvend sparren over je businessplannen.
 • Waardevolle groeimogelijkheden voor jezelf te creëren als persoon en als professional.
 • Uiteraard laat ik je weten of en hoe ik je het beste kan helpen om jouw ondernemersdoel te realiseren.
 • Je behoudt altijd zelf de regie over de vorm van ondersteuning die het beste bij je past en of je daar gebruik van wilt maken.

>.

Fijn om nog even startend ondernemer te zijn

Tot zover mijn pleidooi waarom het zinvol is om je starters status nog even te omarmen, zolang dat voor jou passend is. 🙂
.
Je bent helemaal welkom om gebruik te maken van het gratis startgesprek als je daar behoefte aan hebt.
.
Uiteraard ben ik ook ondernemer en hoewel het gesprek zelf geheel gratis en vrijblijvend is, investeren we wel allebei onze tijd. Mijn insteek is dan ook om samen te kijken of ik je van dienst kan zijn op jouw weg naar succes.

Ben je op dit moment alleen op zoek naar gratis starters informatie? Kijk dan gerust nog even verder op de website. Je bent alsnog welkom voor een Startgesprek, zodra je verlangt naar support. 

_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Starterscoach voor beginnende ZZP’ers zoals jij. Ook wel ondernemerscoach of business coach genoemd.
.
Ik help je stap voor stap bij het voorbereiden, starten, opbouwen van je bedrijf en het groeien als zzp’er. Dat doe ik zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.
.
Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.