Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Wanneer ben je startend ondernemer?

Startend ondernemer zijn

Wanneer ik mensen vertel dat ik startend ondernemers coach, denken veel beginnend ondernemers in eerste instantie dat ik hen niet kan helpen, omdat zij al zijn gestart met hun een eigen bedrijf.

Veel van hen denken dat, wanneer je eenmaal bent ingeschreven bij de KvK, je dan geen startend ondernemer meer bent.
.
Echter, startende ondernemer zijn houdt niet op na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Na de officiële start van je onderneming begint de werkelijke start van je ondernemerschap.

 

Startend ondernemer ben je wel jaren.

De start van je eigen bedrijf kan wel een aantal jaren in beslag nemen, voordat je er helemaal je weg in hebt gevonden of er volledig van kunt rondkomen. (Als dat laatste je doelstelling is.)

Het duurt dus in de meeste gevallen wel een aantal jaren voordat je starter af bent. Startend ondernemer zijn houdt dus niet op na je inschrijving. Er komt zoveel meer bij kijken om je bedrijf op een goede en gezonde manier in de wereld te zetten. 

Voor veel beginnend zzp’ers is individuele Starters Coaching en/of praktische starters begeleiding in de vorm van een duidelijk Starters Handboek geen overbodige luxe. Je bent als starter immers nog lang niet klaar met je ontwikkeling na de start en eerste opzet van je praktijk of bedrijf. Sterker nog dit is slechts het startpunt, vanuit waar je verder groeit.

 

Ben je net begonnen als startend ondernemer
of ga je binnenkort starten?
Ontvang gratis het A4 Stappenplan.

Goed om te weten als startend ondernemer

 • Wist je dat je voor de belastingdienst de eerste 5 jaar van je zelfstandig ondernemerschap startende ondernemer bent?

 • Wist jij dat je als Startende Ondernemer de BTW van je zakelijke uitgaven in mindering mag brengen op je BTW-aangifte?

 • Wist je dat je de kosten voor Coaching, (online) Training en Marketing Support ten behoeve van jouw bedrijf kunt opvoeren als zakelijke kosten?

 • Wist je dat ik jou niet alleen kan helpen met het starten en opbouwen van je eigen bedrijf, maar ook met het professionaliseren, angsten overwinnen en het vergroten van je zichtbaarheid als ondernemer?

.

Gebruik je tijd als startend ondernemer

Je beseffen dat je nog best een tijdje startend ondernemer bent, kan je helpen om jezelf de ruimte te geven om:

 • Hulp te vragen.
 • Te mogen leren.
 • Stoeien, strugglen, spelen, ontdekken wat bij je past.
 • Het niet allemaal perfect te hoeven doen.
 • Rustig aan in je eigen tempo je business op te bouwen.

 

Startproces en opgroeien

Soms zijn beginnend zzp’ers net kinderen. Misschien herken je dit wel: Je kijkt naar andere ondernemers om zich heen, vooral degene die al succesvol zijn en dit ook etaleren. Voor je het weet meet je jezelf hieraan af.

Hierdoor voel je als beginnend ondernemer de druk van het succes dat je nastreeft. Je wilt al groot zijn. Je wilt er al bij horen, zoals kleine kinderen bij hun grote broers en zussen.

Je wilt je starters status misschien het liefst zo snel mogelijk loslaten. En streeft ernaar al groot te zijn, terwijl je gewoon het recht hebt om van je baby-peuter- en kleutertijd in het ondernemerschap te genieten.

Dit betekent niet dat je niet succesvol mag zijn als startend ondernemer. Natuurlijk wel, go with the flow, als die er al is. Maar besef je dat je jezelf de tijd, ruimte en mogelijkheden mag gunnen om de wereld van het zelfstandig ondernemerschap te leren kennen en hier in jouw tempo in op te groeien.

Je hebt het recht om de startfasen van het ondernemerschap in volle glorie te doorlopen. Je hoeft niet sneller en ook niet langzamer dan je gaat. Het is helemaal prima. Je kan ook gewoon een succesvol startend ondernemer zijn. 

 

Het mooie van mogen groeien

Wanneer je ruimte geeft aan de startperiode van je ondernemerschap, ontstaat er ook meer ruimte om vanuit ontspanning te groeien in je rol als zzp’er.

Hierdoor kan je een steviger fundament onder je bedrijf leggen en verhoog je de levensvatbaarheid van je business. Je starters status omarmen helpt je op die manier bij je verdere carrière als zelfstandig ondernemer.

Ook wordt het gemakkelijker om de hulp te vragen waar je behoefte aan hebt, wanneer je jezelf nog ziet als startup zzp’er. Kortom neem jezelf serieus als startend ondernemer en vraag hulp waar je dit nodig hebt. 

 

Gemakkelijk van start

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, ben je de eerste vijf jaar van je ondernemerschap nog startende ondernemer, afhankelijk van hoe snel je je met jouw bedrijf ontwikkelt.

Het is mijn missie om de start en opbouw van je bedrijf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Mocht je ergens tijdens die startperiode vastlopen of een hulpvraag hebben. Neem contact met me op.

Ik kijk graag met je mee, hoe ik je het beste kan ondersteunen om van jouw ondernemersdroom een succes te maken. 

 

Gratis startgesprek

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen en graag even persoonlijk kennismaken? Vraag dan een gratis telefonisch startgesprek aan. Tien voordelen van een startgesprek:

 1. Je droom hardop uitspreken.
 2. Energie in beweging brengen door je hulpvraag te delen.
 3. Vrijblijvend kennismaken en ervaren of het klikt.
 4. Aandacht voor jouw blokkades en ontwikkelpunten als startend ondernemer.
 5. Je valkuilen benoemen, zonder dat je wordt veroordeeld.
 6. Mogelijk op hulp creëren, zodat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.
 7. Waardevolle groeimogelijkheden voor jezelf creëren als persoon en als professional.
 8. Je krijgt helder hoe ik je kan helpen om stappen richting jouw toekomst te zetten.
 9. Enthousiasme aanwakkeren.
 10. Regie hebben over de vorm van ondersteuning die het beste bij je past, zodat het gemakkelijker voor je wordt om werkelijk je droombedrijf te realiseren.

.
Tot zover mijn pleidooi waarom het zinvol is om je starters status te omarmen zolang dat passend is. En eventueel gebruik te maken van het gratis startgesprek als je daar behoefte aan hebt. Doe er je voordeel mee. 🙂