Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Zichtbaar ondernemen voorbij angst - 7 tips

– 

Zichtbaar ondernemen is soms zo spannend!

Herken jij jezelf daarin? Dan is dit artikel, inclusief 7 tips rondom zichtbaar ondernemen voorbij angst, voor jou zeker de moeite waard.
.
Ooit was zichtbaarheid een thema wat mij de nodige angst aanjoeg, maar inmiddels speelt het binnen mijn ondernemerschap absoluut geen belemmerende rol meer.
.
In dit artikel vertel ik je wat mij heeft geholpen om hier voorbij te groeien, zodat jij stap voor stap zichtbaar ondernemen kan omarmen, zonder dat angst daarin een beperkende factor voor je vormt.

 

Schipperen tussen zichtbaar en onzichtbaar zijn

Toen ik mijn bedrijf in 2011 startte was ik voortdurend aan het schipperen tussen zichtbaar en onzichtbaar zijn. Ik begon mijn coachpraktijk naast mijn vaste baan bij justitie.
.
Enthousiast als ik was over mijn praktijk en mijn nieuwe ambitie, wilde ik dolgraag aan de slag als coach. Om te kunnen coachen, moest ik echter zichtbaar ondernemen, zodat potentiële cliënten hun weg naar mijn praktijk konden vinden.
.
Daar raakte ik verstrikt in een dilemma. Enerzijds wilde ik gevonden worden door potentiële cliënten, anderzijds wilde ik mijzelf en mijn gegevens zoveel mogelijk afschermen in verband mijn vaste baan. Dat maakte het erg lastig om volop in het licht te gaan staan.
.
Pas toen ik mijn vaste baan had opgegeven, kon ik mijn angst voor zichtbaarheid loslaten. Om voorts op een andere laag in hetzelfde thema uitgedaagd te worden. Zodra ik het patroon hierin herkende, kon ik ervoor kiezen om hier voorbij te groeien. Dat heeft me enorm veel vrijheid gegeven om mijn zichtbaarheid te vergroten.

 

Ondernemen is een vorm van naaktheid

Ondernemen is wat dat betreft een vorm van naaktheid. Er is geen functie of instantie om je achter te verschuilen, wanneer je vanuit je hart jouw onderneming start.
.
Alles wat je uitdraagt is onderdeel van wie je bent. Dat lijkt heel kwetsbaar. Voor mij voelde het in elk geval zo in het begin, waarschijnlijk omdat het zo nieuw was om mezelf daarin te laten zien.

 

Volop zichtbaar (jezelf) zijn

Inmiddels ben ik jaren verder, maak ik volop filmpjes en videotrainingen en sta ik dichter dan ooit bij mezelf als persoon, coach en ondernemer. Van angst voor zichtbaarheid is helemaal geen sprake meer. Wel kan ik me nog heel goed voorstellen hoe het is om daarin vast te lopen.
.
Ik gun het jou als startende ondernemer dat jij jezelf durft aan te kijken in al je zichtbaarheid. Ik weet dat hier veel oude pijn en angst aan vast kan kleven. Het groeien voorbij die oude pijn is een samenspel:
.

 • Van compassie en uitdaging.
 • Van binnen en buiten je comfortzone bewegen.
 • Van samen en zelfstandig stappen zetten.
 • Van onzekerheid voelen en zelfvertrouwen opbouwen.

.
Deze processen die hangen onder het kopje startend ondernemerschap, kom je overal in je leven tegen.

De winst die het je als ondernemer oplevert wanneer jij zichtbaar jezelf durft te zijn, betaalt zich ook dubbel en dwars uit op persoonlijk vlak. Je groei hierdoor namelijk niet alleen als professional, maar ook zeker als persoon.

 

Vergroot je zichtbaarheid op een manier die bij jou past.
De Goed van Start mini training helpt je op weg naar succes.

Schrijf je nu gratis in

Regie over je eigen zichtbaarheid

Voor de een is zichtbaarheid geen issue, terwijl voor de ander het een struikelblok in het ondernemerschap vormt. Vooropgesteld is er niemand die jou kan vertellen in welke maten je zichtbaar ‘moet’ ondernemen. 

 • Alleen jij kan voelen welke stappen daarin bij jou passen.
 • Welke werkwijze jou het meeste aanspreekt.
 • En welke consessies je wilt doen ten bate van je eigen groeiproces.
  .

Niets is daarbij goed of fout. Je bepaalt altijd helemaal zelf of je content bent met jouw niveau van zichtbaarheid of dat je daar nog in wilt groeien.

Wil jij groeien in het zichtbaar ondernemen? Dan nodig ik je van harte uit om je oude beperkende jas uit te trekken, zodat je ervaart dat je helemaal mag zijn wie je bent. Zichtbaar of onzichtbaar. 🙂

 

Zichtbaarheid raakt aan zelfacceptatie

Uiteindelijk is zichtbaar of onzichtbaar zijn niet eens waar het echt over gaat. Het thema zichtbaar ondernemen daagt je uit om naar jezelf toe te groeien. Dat is dan ook wie je ontmoet wanneer je op het ondernemerspad stapt.
.
Die persoonlijke groei die je in jezelf doormaakt wanneer je kiest voor het ondernemerschap dat is wat ik jou gun, zodat je uiteindelijk nog meer kunt genieten van jezelf en je bedrijf.

 

Coaching helpt je toe te groeien naar jezelf

Daarom coach ik je met veel plezier en respect bij dit waardevolle groeiproces rondom zichtbaar ondernemen.

Het is voor mij echt prachtig om te zien hoe ondernemers zich als persoon en professional ontvouwen en zichzelf verrijken met hun eigen kwaliteiten die er altijd al zaten, maar die vaak onzichtbaar bleven voor zichzelf.
.
Als Starterscoach help ik startende ondernemers zoals jij om hun zichtbaarheid te vergroten, blokkades van angst en onzekerheid te overwinnen en te groeien als persoon en professional.

 

Zichtbaar Ondernemen met deze 7 tips

Onderstaand deel ik de stappen die mij hebben geholpen om mijn angst voor zichtbaarheid los te laten en stap voor stap zichtbaar te gaan ondernemen.
.

 1. Afscheid nemen van dat wat de angst oproept.
 2. Kleine stappen zetten binnen en buiten je comfortzone. Succes ervaren en dan de volgende stap nemen.
 3. Jezelf leren kennen en accepteren.
 4. Perfectionisme loslaten, zodat je in plaats van je angstig te voelen, zelfs plezier beleefd aan het zichtbaar zijn.
 5. Zichtbaar worden. Het vereist enige actie, maar dat levert dan ook resultaat op. Jouw ideale klant weet jou eerder te vinden en je vergroot je naamsbekendheid aanzienlijk.
 6. Blijf trouw aan jezelf. Houd contact met wat goed voelt voor jou en onderzoek waarin je zou willen groeien.
 7. Vraag hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Vind jij zichtbaar ondernemen lastig of spannend? Kies dan voor professionele begeleiding, zodat je recht doet aan het innerlijke proces dat zich openbaart rondom zichtbaar ondernemen.

 

Professionele begeleiding  

Uiteraard bied ik je Starters Coaching op de punten waarop je vastloopt. Vanuit mijn achtergrond als:

 • Audiovisueel journalist
 • Professioneel Coach
 • En mijn kennis en ervaring op het gebied van lichaamsgerichte traumatherapie

Door deze unieke mix ben ik niet alleen een expert op het gebied van startend ondernemerschap, maar weet ik ook heel veel van stress, angst en de juiste vorm van begeleiding om daaraan voorbij te groeien.

Door een unieke combinatie aan professionele kennis en persoonlijke ervaringen, kan ik je heel secuur begeleiden bij het stap voor stap zichtbaar ondernemen, zodat jij in je eigen tempo met succes je zichtbaarheid vergroot. 
.

 • Met respect voor jouw ontwikkelpunten en kwetsuren.
 • Met verstand van zaken rondom startend ondernemerschap.
 • Met toegang tot kennis, praktische tools en ervaring om als professional jouw zichtbaarheid te vergroten.

 

Wil jij zichtbaar ondernemen?

Wil jij graag meer zichtbaar ondernemen, maar vind je het gruwelijk spannend? Of weet je niet goed hoe je de volgende stap kunt zetten in dit proces? Laat het me weten.
.
Ik help je groeien voorbij obstakels van angst en onzekerheid, zodat jij als persoon en als professional jouw zichtbaarheid kunt vergroten.

Go for it!