Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

starten is meer dan je inschrijven bij de kvk

Met alleen een inschrijving bij de KvK ben je er nog niet

Veel startende ondernemers denken dat een eigen bedrijf starten vooral bestaat uit het inschrijven van een onderneming bij de KvK (Kamer van Koophandel). Zodra deze stap genomen is, zijn ze immers gestart…

Denk jij ook dat de startfase voorbij is, zodra je jouw business bij de KvK hebt ingeschreven? Dan loop je mogelijk waardevolle starters support mis.

Je bent dan weliswaar al ingeschreven met je onderneming (als je al zover bent) en dat is natuurlijk een prachtige mijlpaal, waarna je aan je ondernemers avontuur kunt beginnen. Zoals je al leest gaat het nog steeds over het begin en dus de startperiode van je nieuwe leven als ondernemer. Die startperiode is niet opeens voorbij na je KvK-registatie.

 

Verschillende startfases

Zodra je je hebt ingeschreven bij de KvK begint het avontuur pas echt. Je gaat nu pas werkelijk de wereld van het ondernemerschap ontdekken.

Je gaat je niet alleen voorbereiden op het ondernemerschap en het officieel definiëren van je bedrijfsactiviteiten bij de KvK maar ook:

 • Je bedrijf inrichten en vormgeven.
 • Naamsbekendheid genereren.
 • Een klantenkring opbouwen.
 • Je eigen inkomen verdienen.


Dit zijn allemaal stappen die je als startende ondernemer maakt. Je ontdekkingsreis eindigt dan ook niet bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Eigenlijk begin je avontuur als startend ondernemer dan pas echt.

 

Wanneer ben je dan startende ondernemer?

De eerste 3-5 jaar van je ondernemerschap kan je jezelf nog in de categorie starters plaatsen, als je er al een label aan wilt hangen. De startperiode is onder te verdelen in 4 verschillende fases.

 1. Voorbereidingsfase (ook wel verkenningsfase)
 2. Startfase
 3. Opbouwfase
 4. Groeifase

 

Gun jezelf de startfases van het ondernemerschap

Natuurlijk ben je gewoon ondernemer of je nu net bent ingeschreven bij de KvK, 6 maanden bezig bent of 6 jaar eigenaar bent van je eigen bedrijf.

Je draagt direct na je inschrijving bij de KvK dezelfde verantwoordelijkheden als een gevestigde zzp’er. Toch kan het om meerdere redenen handig zijn om je te beseffen dat je tot de startende ondernemers behoort.

 • Je gunt jezelf wellicht wat meer ruimte voor de opstart van je bedrijf, als je beseft dat de startfase voor ondernemers gemiddeld zo’n 3-5 jaar duurt.
 • Dat scheelt veel stress en vermindert de druk op je schouders.
 • Je hoeft niet in een week een bloeiend bedrijf neer te zetten.
 • Je mag jouw bedrijf in je eigen tempo opbouwen.
 • Het is gemakkelijker om de juiste hulp in te schakelen, bijvoorbeeld Starters Coaching, als je beseft dat je gewoon nog startende ondernemer.
 • Daarnaast zijn er ook belastingtechnisch diverse voordelen voor startende ondernemers.

Stap voor stap je eigen bedrijf starten zonder stress?
Bekijk het Starten Zonder Stress Handboek

Starten in je eigen tempo

Het tempo waarin je een eigen bedrijf start, is voor iedereen anders. De een bereid zich uitgebreid voor en gaat pas naar de Kamer van Koophandel wanneer de invulling en vormgeving van het bedrijf tot in de puntjes is verzorgd.

De ander schrijft zich al in als ondernemer, zonder een concreet aanbod aan diensten, producten of prijzen te hebben samengesteld.

Niets is daarbij goed of fout. Alles is oke. Wel is de een natuurlijk wat verder in het startproces dan de ander. Ik raad je aan om vooral te kijken naar je eigen proces.

 • Voel je je nog startende ondernemer?
 • Ben je het zelfstandig ondernemerschap nog aan het ontdekken?
 • Wil je nog graag leren ondernemen?
 • Ondernemerskennis vergaren en ondernemersvaardigheden opdoen?


Geef jezelf daar dan de mogelijkheid voor. Zelfs wanneer iemand al tien jaar ondernemer is, maar een totaal nieuwe richting op wil met een bestaand bedrijf, begint die ondernemer ook voor een deel weer opnieuw. Met de kanttekening dat reeds opgedane ondernemerskennis natuurlijk niet verloren gaat.

 

Starten Zonder Stress voor en na je KvK-registratie

Wat ik je met dit artikel wil meegegeven is de ruimte om te mogen spelen, verkennen, oefenen en groeien als beginnend ondernemer. Start een eigen bedrijf in jouw ondernemerstempo.

Onderzoek wat je wensen en mogelijkheden zijn. Wil je bijvoorbeeld voltijd of deeltijd ondernemen? Wil je een starterscoach die je ondersteunt bij het aanbrengen van focus en structuur in de chaos van de startfase of wil je graag zelf het wiel uitvinden?

Ontdek je eigen ondernemerstempo, je behoefte en je mogelijkheden en (heel belangrijk) respecteer jezelf daar ook in, zodat je op gezonde wijze jouw bedrijf kunt starten zonder stress.

Wil je een heldere stap voor stap handleiding voor de voorbereiding, start, opbouw en groei van jouw bedrijf? Bekijk dan het Starten Zonder Stress Handboek. Hierin leer ik je op praktische wijze hoe je zonder stress je eigen bedrijf start.