Deeltijd ondernemen, 5 voordelen en valkuilen

geplaatst in: Coaching | 0
5 voordelen en valkuilen van deeltijd ondernemerschap

5 Voordelen en valkuilen van deeltijd ondernemerschap

Wil jij het liefst deeltijd ondernemen?

In dit Starters Magazine aandacht voor deeltijd ondernemerschap.

 • 5 voordelen van deeltijd ondernemerschap.
 • 5 valkuilen van het deeltijd ondernemen.
 • Starters Coaching mogelijkheden.

Waarom veel starters kiezen voor deeltijd ondernemen

Ik spreek veel startende en ook praktiseren ondernemers die kiezen of al hebben gekozen voor deeltijd ondernemerschap. Dit houdt meestal in dat ze hun eigen bedrijf starten naast een baan in loondienst of naast de zorg voor een gezin. Is deeltijd ondernemen voor jou ingewikkeld of juist aantrekkelijk?

5 voordelen van deeltijd ondernemerschap

 1. Proeven aan het ondernemerschap. Hou jij er niet van om zomaar in het diepe te springen? Dan is deeltijd ondernemen voor jou waarschijnlijk een ideale vorm om in te starten. Je kunt stap voor stap je bedrijfsactiviteiten integreren in je huidige bestaan.

 2. Beperkte financiële (werk)druk. Heb je een vaste baan of een andere bron van inkomsten en start je daarnaast je eigen bedrijf, dan is de financiële druk op je bedrijf kleiner. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd en ruimte ervaart om in je eigen tempo jouw bedrijf op te bouwen.

 3. Combineerbaar met werk en gezinsleven. Heb je een gezin te onderhouden of is je dagelijks leven op andere wijze al behoorlijk gevuld, maar wil je toch graag je eigen bedrijf starten? Dan kan deeltijd ondernemerschap een ideale manier zijn om jouw bedrijfsdroom te realiseren. Je bepaalt zelf hoeveel tijd en aandacht je aan je bedrijf besteed en welke momenten je vrij maakt voor al het andere dat jouw aandacht verdient.

 4. Flexibiliteit. Geen vaste kantoortijden, maar gewoon zelf je eigen uren invullen. Dit kan bij volledig zelfstandig ondernemerschap uiteraard ook. Het voordeel van deeltijd ondernemen is echter dat je flexibiliteit door een lager aantal werkuren nog wat groter is.

 5. Tijd, rust en ruimte voor de start en opbouw van jouw bedrijf. Je bent niet van de ene op de andere dag afhankelijk van het inkomen uit je eigen bedrijf, daardoor heb je meer tijd, rust en ruimte om jouw praktijk of bedrijf vorm te geven, je producten in de wereld te zetten, naamsbekendheid te genereren en een klantenkring op te bouwen.

5 Valkuilen van deeltijd ondernemen

Naast voordelen kleven er ook nadelen of liever gezegd valkuilen aan het deeltijd ondernemerschap. Het is per persoon verschillend of je hier al dan niet gevoelig voor bent. Wees er in elk geval alert op en zoek naar een oplossing op het moment dat je hierin vast dreigt te lopen.
.
 1. Aandacht, tijd en energie verdelen. Wat het deeltijd ondernemen op sommige momenten mogelijk ingewikkeld maakt, is dat je je aandacht en energie vaak over meerdere vlakken moet verdelen. Bijvoorbeeld je vaste baan, je relatie/gezin, hobby's, vrienden en familieleden, huishouden en allerlei andere zaken die je aandacht tijd en energie verlangen.
  .
  Zeker tijdens de startfase van je eigen bedrijf kan je hierin behoorlijk worden uitgedaagd. De start van een onderneming kost nu eenmaal de nodige tijd. Indien dit meer aandacht van je vraagt dan je hieraan kunt besteden, loop je het risico voor je gevoel tekort te schieten op één of meerdere vlakken. In sommige gevallen lopen starters hier in vast en eindigt daardoor hun ondernemersdroom.

 2. Onrealistische doelen. Wanneer je deeltijd onderneemt, kost het opstarten en opbouwen van je eigen praktijk een langere periode dan wanneer je al je tijd en energie volledig in je eigen bedrijf kunt stoppen.
  .
  Wanneer je minder uren te besteden hebt, maar toch van jezelf verwacht dat je ijzer met handen kunt breken, is de kans op teleurstelling groot. Het zou zonde zijn als je daardoor het vertrouwen in jezelf als ondernemer verliest of jezelf over de kop werkt.

 3. Jezelf als professional niet serieus nemen. Ook als deeltijd ondernemer ben je ondernemer. De belastingdienst hangt er weliswaar een urennorm aan, maar dat doen zij vanuit belastingtechnisch oogpunt. Dit heeft puur te maken met aftrekposten waar je als zelfstandig ondernemer gebruik van kunt maken.
  .
  Als jij door bijvoorbeeld 8 uur per week in je eigen bedrijf te werken inkomen kunt genereren en uiteindelijk zelfs winst gaat maken, ben je zeker ook ondernemer. Neem jezelf als professional daarom altijd serieus ongeacht hoeveel uur je werkt. Een business is een business.

 4. Blijven hangen in de startfase. Wanneer je weinig (financiële) druk ervaart om je boterham als zelfstandig ondernemer te verdienen, bijvoorbeeld omdat je daarnaast een andere bron van inkomsten hebt, loop je het risico om je ambities op de lange baan te schuiven.
  .
  Je ziet je bedrijf niet als prioriteit en voor je het weet is al het andere belangrijker dan jouw ondernemerschap. Het is immers maar voor 'erbij' toch?
  .
  Wanneer je gaat ondernemen in 'je vrije tijd', bestaat de kans dat je jouw ondernemerschap parkeert. Als vanzelf vult je vrije tijd zich met andere zaken en blijft er geen ruimte meer over om werkelijk stappen te zetten in je ondernemerschap.

  .

 5. Blijven hangen achter drempels van angst en onzekerheid. Een andere valkuil van niet echt druk voelen voor het opbouwen van je ondernemerschap is dat je onvoldoende motivatie vindt om voorbij je angsten en blokkades te groeien.
  .
  Een bedrijf starten betekent vaak dat er uitdagingen op je pad komen die buiten je comfortzone liggen. Wanneer je niet echt 'hoeft' te ondernemen, bestaat het risico dat je je uitdagingen gaat uitstellen of vermijden.
  .
  Ondernemers die hierin vastlopen blijven hangen in de teleurstelling van een onvoltooid verlangen. Een bedrijfsdroom, ondernemersambitie en professionele kwaliteiten die onbenut blijven, omdat de angst groter is dan het verlangen om hierin te groeien.
  .
  Daarom is enige druk op de ketel (door bijvoorbeeld het stellen van een helder doel binnen een realistisch tijdspad) wel prettig om jezelf als zelfstandig professional te kunnen blijven ontwikkelen. Uiteindelijk steek je een brug pas over wanneer je verlangt naar de overkant.

Gratis A4 Stappenplan voor de startende ondernemer

Valkuilen op je pad

Helaas kan je nooit helemaal voorkomen dat je in valkuil stapt. Zeker tijdens de start van je eigen bedrijf is alles nieuw voor je. Je bent nog helemaal aan het ontdekken wat voor jou de beste weg is. Het is helemaal niet erg dat je daarbij af en toe vastloopt.
.
Gelukkig hoef je het wiel niet in je eentje uit te vinden. Zelfstandig ondernemen, betekent namelijk niet per definitie dat je alles alleen hoeft te doen. Ik help je graag om je te groeien voorbij jouw valkuilen en optimaal te profiteren van de vorm waarin jij je ondernemerschap wilt opbouwen.
.
Je valkuilen leer je gaandeweg pas kennen. Wanneer je er voor de eerste keer in stapt... en de tweede keer... Er is niets mis mee om je valkuilen te ontdekken. Ook in voltijd ondernemerschap, alsmede op alle andere vlakken van het leven kom je jouw persoonlijke valkuilen tegen.
.
Hoe vaak je ook in een valkuil stapt, het aller belangrijkste is om te leren:
 • Hoe je weer terug in beweging komt nadat je bent vastgelopen.
 • Hoe je jouw valkuilen leert herkennen, zodat je jezelf er uit kunt bevrijden of zelfs kunt voorkomen dat je erin vastloopt.

Neem jezelf alsjeblieft serieus als ondernemer

Wat ik graag nog eens wil benadrukken is dat je jezelf als ondernemer serieus mag nemen, ongeacht hoeveel uur per week je aan jouw bedrijf besteedt. Als jij jezelf niet serieus neemt, waarom zou een ander dat dan wel doen?

Starters Coaching

Als starterscoach begeleid ik vrouwelijke startende ondernemers die een eigen praktijk willen beginnen of net begonnen zijn.
 • Starters die voltijd een eigen bedrijf willen starten en opbouwen
 • Starters die deeltijd ondernemer willen zijn.
 • Starters die (hobbymatig) een aantal uur per week een eigen bedrijf starten.
.
In welke vorm en voor welke termijn je jouw eigen praktijk wilt starten maakt niet uit. Je bent helemaal welkom voor Starters Coaching en praktische begeleiding, zodat jij goed van start gaat met jouw bedrijf.
.
Neem jezelf en jouw ondernemersdroom serieus. Vraag Starters Coaching op de punten waarop jij vastloopt. Verlies jezelf niet in je valkuilen, maar leer hoe je hier voorbij kunt bewegen, zodat jij werkelijk jouw binnenkort jouw eerste betalende klanten kunt ontvangen.
.
Heb je belangstelling?
.