Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Deeltijd ondernemen

5 voordelen en valkuilen van deeltijd ondernemen

Wil jij het liefst deeltijd ondernemen?

Wanneer je een eigen bedrijf wilt starten, denk je wellicht na over de wijze waarop je dit wilt doen.

In dit artikel licht ik vijf voordelen en valkuilen van deeltijd ondernemen voor je toe, zodat je alvast wat meer achtergrond informatie hebt om een gedegen afweging tussen voltijd of deeltijd ondernemen te kunnen maken.

 

5 Voordelen van deeltijd ondernemen

Ik spreek veel startende en ook praktiseren ondernemers die kiezen of al hebben gekozen voor deeltijd ondernemerschap. Dit houdt meestal in dat ze hun eigen bedrijf starten naast een baan in loondienst of naast de zorg voor een gezin.

Ben jij een pre-starter of startende ondernemer en denk je na over het part time invullen van je ondernemerschap? Mogelijk maken de onderstaande punten het wat gemakkelijker voor je om voor jezelf een passende afweging te maken.

 

1.  Proeven aan het ondernemerschap

Hou jij er niet van om zomaar in het diepe te springen? Dan is deeltijd ondernemen voor jou waarschijnlijk een ideale vorm om in te starten. Je kunt stap voor stap je bedrijfsactiviteiten integreren in je huidige bestaan.

2.  Beperkte financiële (werk)druk

Heb je een vaste baan of een andere bron van inkomsten en start je daarnaast je eigen bedrijf? Dan is de financiële druk op je bedrijf kleiner. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd en ruimte ervaart om in je eigen tempo jouw bedrijf op te bouwen.

3.  Combineerbaar met werk en gezinsleven

Heb je een gezin te onderhouden of is je dagelijks leven op andere wijze al behoorlijk gevuld, maar wil je toch graag je eigen bedrijf starten? Dan kan deeltijd ondernemerschap een ideale manier zijn om jouw bedrijfsdroom te realiseren. Je bepaalt zelf hoeveel tijd en aandacht je aan je bedrijf besteed en welke momenten je vrij maakt voor al het andere wat je aandacht verdient.

4.  Flexibiliteit

Geen vaste kantoortijden, maar gewoon zelf je eigen uren invullen. Dit kan bij volledig zelfstandig ondernemerschap uiteraard ook. Het voordeel van deeltijd ondernemen is echter dat je flexibiliteit door een lager aantal werkuren nog wat groter is.

5.  Tijd, rust en ruimte om je bedrijf op te zetten

Je bent niet van de ene op de andere dag afhankelijk van het inkomen uit je eigen bedrijf. Daardoor heb je meer tijd, rust en ruimte om jouw praktijk of bedrijf vorm te geven, je producten in de wereld te zetten, naamsbekendheid te genereren en een klantenkring op te bouwen.

 

5 Valkuilen van deeltijd ondernemen

Naast voordelen kleven er ook nadelen of liever gezegd valkuilen aan het deeltijd ondernemerschap. Het is per persoon verschillend of je hier al dan niet gevoelig voor bent.

Wees er in elk geval alert op en zoek naar een oplossing op het moment dat je in een of meerdere van deze punten dreigt vast te lopen.

.

1.  Aandacht, tijd en energie verdelen

Wat het deeltijd ondernemen op sommige momenten ingewikkeld kan maken, is dat je je aandacht en energie vaak over meerdere vlakken moet verdelen. Bijvoorbeeld:

  • Een vaste baan,
  • Je relatie/gezin,
  • Hobby’s,
  • Vrienden en familieleden,
  • Het huishouden,
  • Andere zaken die je aandacht, tijd en energie verlangen.

Zeker tijdens de startfase van je eigen bedrijf kan je hierin behoorlijk worden uitgedaagd. De start van een onderneming kost nu eenmaal de nodige tijd.

Indien dit meer aandacht van je vraagt dan je hieraan kunt besteden, loop je het risico voor je gevoel tekort te schieten op één of meerdere vlakken. In sommige gevallen lopen starters hier in vast en eindigt daardoor hun ondernemersdroom.

 

2.  Onrealistische doelen 

Wanneer je deeltijd onderneemt, kost het opstarten en opbouwen van je eigen praktijk een langere periode dan wanneer je je tijd en energie volledig in je eigen bedrijf kunt stoppen.
.
Wanneer je minder uren te besteden hebt, maar toch van jezelf verwacht dat je ijzer met handen kunt breken, is de kans op teleurstelling groot. Het zou zonde zijn als je daardoor het vertrouwen in jezelf als ondernemer verliest of jezelf over de kop werkt en mogelijk zelfs in een burn out belandt.

 

3.  Jezelf als professional niet serieus nemen

Ook als deeltijd ondernemer ben je ondernemer. De belastingdienst hangt er weliswaar een urennorm aan, maar dat doen zij vanuit belastingtechnisch oogpunt. Dit heeft puur te maken met aftrekposten waar je als zelfstandig ondernemer gebruik van kunt maken.
.
Als jij door bijvoorbeeld 8 uur per week in je eigen bedrijf te werken inkomen kunt genereren en uiteindelijk zelfs winst gaat maken, ben je zeker ook ondernemer. Neem jezelf als professional daarom altijd serieus ongeacht hoeveel uur je werkt. Een business is een business.

Doe je dit niet, dan blijft je ‘bedrijfje’ altijd een ‘bedrijfje’ en zal je nooit groter groeien omdat je jezelf in gedachten klein houdt of onbelangrijk vindt.

Dan is het best een klus om het ondernemerschap rendabel te maken. De kans bestaat dat je hierdoor op den duur zelfs het plezier in ondernemen verliest. 

 

4.  Blijven hangen in de startfase

Wanneer je weinig (financiële) druk ervaart om je boterham als zelfstandig ondernemer te verdienen, bijvoorbeeld omdat je daarnaast een andere bron van inkomsten hebt, loop je het risico om je ambities op de lange baan te schuiven.
.
Je ziet je bedrijf niet als prioriteit en voor je het weet, is al het andere belangrijker dan jouw ondernemerschap. Het is immers maar voor ‘erbij’ toch?
.
Wanneer je gaat ondernemen in ‘je vrije tijd’, bestaat de kans dat je jouw ondernemerschap parkeert. Als vanzelf vult je vrije tijd zich met andere zaken en blijft er geen ruimte meer over om werkelijk stappen te zetten die je business naar een hoger niveau tillen.

 

5.  Blijven hangen achter drempels van angst en onzekerheid.

Een andere valkuil van niet echt druk voelen voor het opbouwen van je ondernemerschap is dat je onvoldoende motivatie vindt om voorbij je angsten en blokkades te groeien.
.
Een bedrijf starten betekent vaak dat er uitdagingen op je pad komen die buiten je comfortzone liggen. Wanneer je niet echt ‘hoeft’ te ondernemen, bestaat het risico dat je je uitdagingen gaat uitstellen of vermijden.
.
Ondernemers die hierin vastlopen blijven hangen in de teleurstelling van een onvoltooid verlangen. Een bedrijfsdroom, ondernemersambitie en professionele kwaliteiten die onbenut blijven, omdat de angst groter is dan het verlangen om hierin te groeien.
.
Daarom is enige druk op de ketel, bijvoorbeeld door het stellen van een helder doel binnen een realistisch tijdspad, wel prettig om jezelf als zelfstandig professional te kunnen blijven ontwikkelen. Uiteindelijk steek je een brug pas over wanneer je verlangt naar de overkant.

 

Direct goed van start met voltijd of deeltijd ondernemen?
Dit praktische Starters Handboek helpt je met gemak je eigen bedrijf te realiseren.

Valkuilen op je pad

Helaas kan je nooit helemaal voorkomen dat je in een valkuil stapt. Zeker tijdens de start van je eigen bedrijf is alles nieuw voor je. Je bent nog helemaal aan het ontdekken wat voor jou de beste weg is. Het is helemaal niet erg dat je daarbij af en toe vastloopt.
..
Je valkuilen leer je gaandeweg pas kennen. Wanneer je er voor de eerste keer in stapt… en de tweede keer…

Er is niets mis mee om je valkuilen te ontdekken. Dit gebeurt niet alleen wanneer je kiest voor deeltijd ondernemen. Ook in voltijd ondernemerschap, alsmede op alle andere vlakken van het leven kom je je valkuilen tegen.
.
Het belangrijkste om te leren is:

  • Hoe je weer terug in beweging komt nadat je bent vastgelopen.
  • Hoe je jouw valkuilen leert herkennen, zodat je jezelf er uit kunt bevrijden of zelfs kunt voorkomen dat je erin vastloopt.


.
Neem jezelf alsjeblieft serieus als ondernemer

Wat ik graag extra wil benadrukken is dat je jezelf als ondernemer serieus mag nemen, ongeacht hoeveel uur per week je aan jouw bedrijf besteedt. Als jij jezelf niet serieus neemt, waarom zou een ander dat dan wel doen?

Hoe je dit doet hoef je niet in je eentje uit te vinden. Zelfstandig ondernemen, betekent namelijk niet per definitie dat je alles alleen hoeft te doen. Je mag altijd om hulp vragen.

De juiste begeleiding helpt je te groeien als persoon en als professional. 

 

Starters Coaching

Als starterscoach begeleid ik vrouwelijke startende ondernemers die voltijd of deeltijd een eigen praktijk willen beginnen of net begonnen zijn.
.
In welke vorm en voor welke termijn je jouw eigen praktijk of bedrijf start maakt niet uit. Ik help je graag om je te groeien voorbij jouw valkuilen en optimaal te profiteren van de vorm waarin jij je ondernemerschap wilt opbouwen.

Heb jij behoefte aan begeleiding, zodat je met plezier en op een voor jou gezonde manier kan starten met deeltijd ondernemen?

Kijk eens bij Starters Coaching of vraag direct een gratis Startgesprek met me aan. Dan kijk ik met je mee op welke wijze ik je het beste kan ondersteunen om jouw ondernemersdroom te realiseren.