Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Uitstelgedrag belemmert je ondernemerschap

Uitstelgedrag ondernemer

We komen allemaal wel eens situaties of taken tegen die we het liefst uit de weg gaan of die we zo ver mogelijk voor ons uit willen schuiven. Onder het mom van:

 • Ik heb er geen zin in. Ik ben nu te moe.
 • Geen tijd.
 • Eerst moet ik dit nog, voordat ik dat kan doen.

Het zijn allemaal excuses die je uitstelgedrag voeden, waarmee je jezelf eindeloos aan het lijntje kunt houden. Wat schuif jij voor je uit? 

 

De valse beloning van uitstelgedrag

Op korte termijn levert het uitstellen, van alles waar je tegenop ziet, je wellicht wat lucht en ruimte op. Je presenteert jezelf de illusie dat je je beter voelt, wanneer je dat waar je tegenaan hikt nog even voor je uitschuift.

Het bizarre is dat het op alle lagen van je systeem oprecht aanvoelt als opluchting, zolang je die taak of stap waar je zo tegenop ziet nog even niet hoeft aan te gaan. Alles voelt immers prettiger dan het ervaren van de spanning die hoort bij het zetten van stappen buiten je comfortzone.

De realiteit is echter dat de spanning die hoort bij het aankijken van dat waar je tegenop ziet, toch enigszins blijft sluimeren op de achtergrond. Je weet immers dat je er nog iets mee moet. 

 

De up en down sides van het Ondernemerschap

Bij het starten en opbouwen van een eigen bedrijf horen helaas niet alleen de leuke dingen. Als ondernemer zal je ook taken en uitdagingen tegenkomen die je minder goed liggen of waar je niet direct een blij gevoel bij krijgt. 

Wanneer je voor de eerste keer een eigen bedrijf start of wanneer je een nieuwe weg in slaat, begeef je je al snel buiten je comfortzone. 

Toch is het voor het beginnen, opbouwen en vooral behouden van een gezonde onderneming belangrijk dat je de minder leuke of minder bekende onderdelen van het ondernemerschap ook integreert in je takenpakket.

 

De prijs die je betaalt voor uitstelgedrag

Uitstelgedrag kost op de lange termijn veel meer dan dat het je op korte termijn oplevert. Het vergt bij elke confrontatie opnieuw energie. Daarbij heeft het voortdurend uitstellen van een bepaalde stap of taak een negatief effect op:

 • Je zelfbeeld,
 • Zelfvertrouwen
 • En motivatie.


Je bevestigt immers steeds aan jezelf dat je het toch niet kunt of niet durft. Hierdoor verliest je het vertrouwen in je eigen kwaliteiten. Ook blijf je door iets steeds weer voor je uit te schuiven de onderliggende angst van voeding voorzien.

 

Aan tafel met je saboteur

Zoals in heel veel situaties is inzicht een sleutelwoord. Nodig jezelf eens uit aan tafel met je saboteur en maak een lijstje van alles wat je leuk vindt aan het ondernemerschap en alles wat je minder leuk vindt. 

Kijk eens of er onderdelen tussen zitten die je met regelmaat overslaat of voor je uitschuift, omdat je er tegenop ziet.

Als je (onbewust) met een zeer goede saboteur aan je tafel hebt zitten, heb je de voor jou meest vervelende elementen uit je ondernemerschap mogelijk niet eens opgeschreven.

Wellicht uit angst dat ik je uitdaag om hier toch iets mee te doen. Onderzoek daarom ook dat wat je bewust of onbewust hebt weggelaten. Geef je saboteur geen gelegenheid om jezelf voor de gek te houden.

 

Stel je het zetten van bepaalde stappen uit, omdat je niet echt helder hebt waar je naartoe wilt werken? Volg dan de Goed van Start mini training.

 Schrijf je nu gratis in

Je ontneemt jezelf een kans op ontwikkeling

Uitstelgedrag levert je op korte termijn mogelijk een verlaagde spanning of een beter gevoel op, maar zoals je hierboven al kon lezen, kost het nogal wat op de langere termijn. Daarbij is nog een belangrijk punt onderbelicht gebleven.

Wat het je naast zelfvertrouwen en motivatie nog meer kost, wanneer je de uitdagingen op je pad eindeloos voor je uitschuift, is de kans om als persoon en als professional te groeien.

 

Nieuwsgierigheid als medicijn tegen uitstelgedrag

Persoonlijke en professionele ontwikkeling is binnen veel branches voor zelfstandig ondernemers van levensbelang. 

Het is daarom fijn als je jezelf hierbij kunt ondersteunen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid helpt je om uitstelgedrag te beperken en jezelf voorbij drempels van angst of onzekerheid te ontwikkelen.

Het kost in het begin misschien wat extra energie om die hindernissen te nemen, maar als je jezelf committeert die groeimogelijkheid te omarmen, kan je daarmee o.a. de volgende resultaten boeken:

 • Nieuwe vaardigheden leren, zodat die dingen waar je tegenop ziet je in de toekomst minder tijd en energie kosten.

 • Angsten overwinnen, waardoor je je bewegingsruimte en je ondernemersvrijheid vergroot.

 • Je steviger voelen als persoon en als professional, waardoor je dit ook gaat uitstralen binnen je bedrijf.

 • Zelfvertrouwen vergroten, waardoor je met meer gemak zichtbaar durft te zijn als zelfstandig ondernemer.

 • Je hart volgen en keuzes maken die jezelf en je ondernemerschap ten goede komen, zodat je de juiste klanten gaat aantrekken en meer plezier aan je eigen bedrijf beleeft.

Je hoeft het niet alleen te doen

De oorzaak van uitstelgedrag zit vaak in angst. Het komt ergens vandaan. Blijkbaar is dat wat je voor je uitschuift zo spannend of onaangenaam voor je dat je jezelf er niet toe kunt zetten. Hoe fijn is het dan om deze uitdaging niet alleen, maar samen aan te gaan.

Ik ben als starterscoach zowel persoonlijk als professioneel ontwikkeld op het gebied van groei voorbij angst en onzekerheid.

Ik weet hoe belangrijk een zorgvuldige aanpak daarbij is. Het luistert soms heel nauw om je hoofd, je hart en je lijf te voeden met het vertrouwen dat het buiten je comfortzone stappen uiteindelijk winst oplevert, zoals:

 • Meer werkplezier
 • Meer rust
 • Meer ondernemersvrijheid

 

Starterscoaching voor Ondernemers

Om jou als startende ondernemer te helpen bij het groeien voorbij belemmeringen, heb ik met zorg en aandacht drie coachpakketten samengesteld.

Hiermee begeleid ik je 1 op 1 op weg naar het doel dat je wilt bereiken. Dit geldt uiteraard ook voor gevestigde ondernemers die een andere weg in willen slaan. Elke verandering is immers een nieuwe start.

 

Angst hoeft geen belemmering te zijn om jouw doel te realiseren

Is er iets wat jou tegenhoudt om je eigen bedrijf te starten, op te bouwen en uit te breiden? Of wil je binnen je bestaande onderneming het roer omgooien, maar vind je dit ongelooflijk spannend? Ik help je stap voor stap in jouw tempo bij het realiseren van jouw doel.

Neem gerust contact op om je hulpvraag voor te leggen. Mijn werkwijze is respectvol, geduldig, liefdevol, daadkrachtig en met humor. Een telefonisch Startgesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend. De eerste stap is aan jou.

 

IJsbreker

Wil je weten of ik jou kan helpen, maar vind je het toch nog een hele drempel om contact op te nemen? Don’t worry… 

Mail me gerust dat je het superspannend vindt om het contact aan te gaan. Daarmee breek je voor jezelf het ijs, overwin je al een deel van je drempel en geloof me ik kijk nergens raar van op.

Je bent helemaal welkom zoals je bent met alles wat je in je rugzak bij je draagt. Samen vinden we de vorm en het tempo dat bij jou past.