Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Starten Zonder Stress

Je eigen bedrijf Starten zonder Stress 

In dit artikel geef ik je 10 tips voor het starten van je eigen bedrijf met zo min mogelijk stress. Daarnaast vertel ik je hoe ik je kan helpen jouw stresslevel te verlagen.
.
Prettig wanneer je onverhoopt toch overspoelt raakt door alles wat er op je af komt bij het starten, opbouwen en runnen van een eigen onderneming.

 

Teveel stress brengt je uit balans

Het is niet te zeggen bij welke hoeveelheid werkdruk of stress de balans verschuift van motiverend naar ongezond. Dit komt omdat bij elk van ons de capaciteit aan draagkracht anders is. Daarbij verandert diezelfde draagkracht gedurende je leven op basis van je gesteld en de ervaringen en ontwikkelingen die je opdoet.
.
Wat wel meetbaar is voor jezelf is het omslagpunt waarop een stimulerende vorm van werkdruk omslaat naar een verkrampende vorm van stress. 
.
Wanneer stress een veel voorkomend probleem voor je vormt, is het absoluut zinvol om je te verdiepen in de processen die hieromtrent in jou plaatsvinden. Al dan niet met hulp van een professional.

.

Gezond van start als ondernemer

Het starten van je eigen bedrijf mag vooral een leuk en uitdagend proces zijn. Dat het ondernemerschap buiten je comfortzone ligt, is helemaal niet erg. Het ontdekken van een nieuwe wereld mag best een beetje spannend en avontuurlijk zijn. 

Het is alleen jammer als je het zo spannend vindt dat het starten van je eigen bedrijf oude patronen van angst en onzekerheid aan de oppervlakte brengt. Wanneer er  in plaats van gezonde spanning, ongezonde hoeveelheid stress ontstaat is dat op de lange termijn belastend voor je gezondheid. 
.
Vandaar dat ik je graag help om jouw bedrijf te starten zonder stress, zodat je op voor jou gezonde wijze kan starten en ondernemen. Dat vergroot je ondernemersplezier en het verhoogt ook nog eens de slagingskansen van je bedrijf.  

 

Kennis maakt je krachtiger

Hoe meer kennis je opdoet over jezelf, jouw draagkracht en de eerste effecten van stress op je gestel en gemoedstoestand, des te krachtiger word je in het zorgen voor jezelf.
.
In het begin zijn het wellicht alleen de grote signalen van stress die je bij jezelf opmerkt. Naarmate je meer en meer op jezelf leert afstemmen en naar de taal van je lichaam leert luisteren, des te beter ga je begrijpen wat stress met je doet en wat het fysieke, mentale en emotionele effect ervan is.

 

Wat vertelt je lichaam jou?

Je lichaam spreek een taal zonder woorden. Het weet precies wanneer je teveel hooi op je vork neemt of wanneer je van welverdiende rust en ruimte geniet. Het reageert op je acties met reacties van spanning of ontspanning. Het sympathisch en para-sympathisch zenuwstelsel wordt daarbij geactiveerd.
.
Wanneer je merkt dat je jezelf gedurende een lange periode chronisch overbelast gaat je lichaam in haar eigen taal protesteren. 
.
Wanneer je jezelf zo gezond en fit mogelijk wilt houden is het in de basis enorm belangrijk om de signalen van jouw lichaam te leren kennen.
.

.

Zorg goed voor jezelf

 • Ben je bekend met stress?
 • Ga je met regelmaat over je eigen grenzen?
 • Voel je je vermoeid, energieloos of uitgeput?
 • Raak je snel overprikkelt?
 • Zie je even door de bomen het bos niet meer?

.
Dan is starten zonder stress voor jou extra belangrijk. Je bordje ligt immers al behoorlijk vol en de start van je eigen onderneming vraagt nog een extra investering van je. Het is zeker niet onmogelijk om je eigen bedrijf te starten, maar wel heel belangrijk dat je tijdens de startfase extra goed voor jezelf zorgt. 
.
Maak daarom voor jezelf in elk geval een lijstje van alle signalen waaraan jij merkt dat je een teveel aan spanning ervaart. Inzicht is altijd de eerste stap op weg naar verandering.

 

Een bedrijf starten vergt een stapje extra

Bij de start en opbouw van een eigen bedrijf komt er in de eerste jaren best veel op je af. Wanneer je geen ervaring hebt met het ondernemerschap is alles nieuw en vergt het runnen van een eigen bedrijf voor jou als starter net iets meer energie en aandacht dan voor een doorgewinterde ondernemer.
.
Juist daarom is het extra belangrijk dat je je stresslevel in de gaten houdt. Jij bent de drijvende kracht achter jouw onderneming. Goed zorgen voor jezelf en starten zonder stress is een fundamenteel onderdeel van goed zorgen voor je bedrijf.
.
Ondanks dat je misschien prima weet hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, kan het voorkomen dat je toch af en toe overspoelt raakt door alles wat er op je af komt. Al is het alleen maar doordat het leven soms met verrassingen komt waar je even niet op had gerekend.

 

Hoe verlaag je je stresslevel?

Merk je dat de hoeveelheid stress die je ervaart jou op negatieve wijze beïnvloedt? Dan is het fijn als je daaraan iets kunt veranderen. Wat daarvoor belangrijk is, is dat je bereid bent om je inzichten om te zetten in adequaat handelen.
.
Dit betekent niet per definitie dat je heel hard aan de slag moet, maar het vraagt wel van je dat je je openstelt voor jezelf en voor wat jij nodig hebt om je stressniveau te verlagen.
.
Soms is bijvoorbeeld het creëren van een vrije dag in een overvolle agenda al een adequate interventie om jezelf weer in balans te brengen. Soms is er net iets meer nodig om ontspanning toe te laten.
.

Help jezelf te starten zonder stress met deze online mini-training.
Na inschrijving kan je direct Goed van Start met je bedrijf. 

Schrijf je hier gratis in

Ontstress & Relax

Je kan jezelf alvast een handje op weg helpen bij het starten zonder stress door je eigen unieke Ontstress & Relax moodboard te maken.
.
Schrijf, teken, knip en plak een inspirerend overzicht van alles wat jou helpt om te ontspannen in tijden van stress. Dat kan fysiek, maar er zijn ook handige moodboard apps, zoals bijvoorbeeld Pic-Collage of Canva waamee je ook zonder schaar en lijn met gemak een mooie collage kan maken. 
.
Hang jouw Ontstress & Relax Moodboard ergens waar je het dagelijks tegenkomt, zodat je steeds herinnerd wordt aan wat jij als beginnend zzp’er nodig hebt om je eigen bedrijf te starten zonder stress.
.
Ben je niet zo’n creatieveling of gun je jezelf hiervoor geen tijd? Schrijf dan in het kort op waaruit jij je ontspanning haalt. Bedenk tenminste 10 dingen. Dan heb je keuze uit verschillende opties, wanneer je behoefte aan ontspanning groeit.

.

.

Ervaringsdeskundig

Blijft je spanningsniveau hoog of vind je het moeilijk om jezelf te begeleiden op weg naar ontspanning? Soms heb je net wat meer support nodig dan je jezelf op dat moment kunt geven.
.
Vooral wanneer je fysiek de gevolgen van overmatige stress ondervindt is de uitdaging om te ontspannen soms wat te groot.
.
Ik heb als persoon veel ervaring met angst, stress en burn out. Toen ik in 2011 als zzp’er voor mezelf begon, kon ik niet anders dan leren om liefdevol om te gaan met de signalen van mijn lijf. Ik wilde immers graag van mijn bedrijf een succes maken. Het starten van mijn eigen onderneming was in die zin voor mij een waardevol anker om goed voor mezelf te leren zorgen.
.
Om constructief te kunnen ondernemen ontwikkelde ik een efficiënte starters structuur waardoor ik fysiek kon herstellen van mijn burn out en tevens op gezonde wijze aan mijn bedrijf kon bouwen. Dat is gelukt. Starten Zonder Stress is zowel een reminder aan mezelf, als een uitnodiging aan mijn cliënten.
.

 

Praktisch, persoonlijk en professioneel

Jarenlang diverse opleiding gevolgd op het gebied van coaching, lichaamsgerichte traumatherapie en ondernemerschap. Daarom kan je een unieke vorm van Starters Coaching aanbieden die je nergens anders vindt.
.
Als het aanbod wat je op de website vind is gericht op gezond ondernemerschap en starten zonder stress. Middels de gratis Goed van Start mini-training kan je daar op een laagdrempelige manier alvast mee kennis maken.
.
Wil je daarnaast voluit profiteren van de mogelijkheid om jouw bedrijf te starten zonder stress dan kan ik je het volgende zeker aanbevelen:

.
Elk van deze onderdelen helpt je bij het aanbrengen van een efficiënte starters structuur, het vergroten van je zelfvertrouwen en het respectvol omgaan met jezelf. Allemaal nodig om op gezonde wijze een levensvatbaar bedrijf te kunnen opzetten. 

 

De winst van starten zonder stress

Bij het starten en runnen van een eigen praktijk of bedrijf hoort een flinke dosis verantwoordelijkheid. Dit kan op sommige momenten als een zware last op je schouders drukken.
.
Het ervaren van support (in welke vorm dan ook, maar in het bijzonder in de 1 op 1 coaching) helpt je om de druk op jezelf te verlagen.
.
Door mijn kennis en ervaring rondom angst, onzekerheid, stress en ondernemerschap hoef je niets hoog te houden en kan je helemaal komen opdagen met alles wat er is. Er is ruimte voor jou, je verlangens en onzekerheden.
.
De start van je eigen bedrijf is een mooie aanleiding en vooral een hele sterke motivatie om oude rommel op te ruimen en te groeien als persoon en als professional.
.
Doordat we daar samen aandacht aan schenken en ik je graag help om jouw bedrijf te starten zonder stress, ontstaat er ruimte om oude spanning los te laten en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

 

Het leven brengt van alles op je pad

Naast stress rondom het starten van je eigen onderneming kunnen er natuurlijk ook andere onderwerpen zijn die jou uit balans brengen. Je bent evenzo welkom om deze als input mee te nemen.
.
Het doel is uiteindelijk dat je je stresslevel verlaagt, zodat je jezelf en jouw bedrijf vanuit een gezonde basis kunt starten, opbouwen en neerzetten.
.
Hulp nodig bij de starten of opbouw van jouw bedrijf? Je bent uiteraard helemaal welkom. Ik help je graag om te starten zonder stress op de manier die het beste aansluit op wat jij nodig hebt.

 

10 Tips voor het Starten Zonder Stress

 1. Zorg voor een heldere doelstelling.
 2. Vergaar de benodigde kennis en informatie.
 3. Verzeker jezelf van voldoende motivatie.
 4. Zoek sparringspartners / een achterban.
 5. Start met een heldere starters structuur & focus.
 6. Wees mild & realistisch.
 7. Volg je eigen tempo.
 8. Ontstress wanneer je spanning oploopt.
 9. Heb liefde voor en geduld met jezelf
 10. Vraag hulp waar nodig