Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Starten Zonder Stress

Je eigen bedrijf Starten zonder Stress 

In dit artikel geef ik je 10 tips voor het starten van je eigen bedrijf met zo min mogelijk stress. Daarnaast vertel ik je hoe ik jou kan helpen je stresslevel te verlagen.

Prettig wanneer je onverhoopt toch overspoelt raakt door alles wat er op je af komt bij het starten, opbouwen en runnen van een eigen onderneming.

 

Teveel stress brengt je uit balans

Het is niet te zeggen bij welke hoeveelheid werkdruk of stress de balans verschuift van motiverend naar ongezond. Dit komt omdat bij elk van ons de capaciteit aan draagkracht anders is. Daarbij verandert diezelfde draagkracht gedurende je leven op basis van de ervaringen en ontwikkelingen die je opdoet.

Wat wel meetbaar is voor jezelf is het omslagpunt waarop een stimulerende vorm van werkdruk omslaat naar een verkrampende vorm van stress. 

Wanneer stress een veel voorkomend probleem voor je vormt, is het absoluut zinvol om je te verdiepen in de processen die hieromtrent in jou plaatsvinden. Al dan niet met hulp van een professional.

 

Kennis maakt je krachtiger

Hoe meer kennis je opdoet over jezelf, jouw draagkracht en de eerste effecten van stress op je gestel en gemoedstoestand, des te krachtiger word je in het zorgen voor jezelf.

In het begin zijn het wellicht alleen de grote signalen van stress die je bij jezelf opmerkt. Naarmate je meer en meer op jezelf leert afstemmen en naar de taal van je lichaam leert luisteren, des te beter ga je begrijpen wat stress met je doet en wat het fysieke, mentale en emotionele effect ervan is.

 

Wat vertelt je lichaam jou?

Je lichaam spreek een taal zonder woorden. Het weet precies wanneer je teveel hooi op je vork neemt of wanneer je jezelf juist wel rust en ruimte gunt. Het reageert op je acties met reacties van spanning of ontspanning.

Wanneer je merkt dat je jezelf gedurende een langere periode chronisch overbelast gaat je lichaam in haar eigen taal protesteren. Wanneer je jezelf zo gezond en fit mogelijk wilt houden is het in de basis enorm belangrijk om de signalen van jouw lichaam te leren kennen.

 • Ben jij bekend met stress?
 • Ga je met regelmaat over je eigen grenzen?
 • Voel je je vermoeid, energieloos of uitgeput?
 • Raak je snel overprikkelt?
 • Zie je even door de bomen het bos niet meer?


Maak een lijstje van alle signalen waaraan jij merkt dat je een teveel aan spanning ervaart. Inzicht is altijd de eerste stap op weg naar verandering.

 

Een bedrijf starten vergt een stapje extra

Bij de start en opbouw van een eigen bedrijf komt er in de eerste jaren mogelijk heel veel op je af. Wanneer je geen ervaring hebt met het ondernemerschap is alles nieuw en vergt het runnen van een eigen bedrijf net iets meer energie en aandacht dan voor een doorgewinterde ondernemer.

Juist daarom is het extra belangrijk dat je je stresslevel in de gaten houdt. Jij bent de drijvende kracht achter jouw onderneming. Goed zorgen voor jezelf is onderdeel van goed zorgen voor je bedrijf.

Ondanks dat je misschien prima weet hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, kan het voorkomen dat je toch af en toe overspoelt raakt door alles wat er op je af komt. Al is het alleen maar doordat het leven soms met verrassingen komt waar je niet op had gerekend.

 

Hoe verlaag je je stresslevel?

Merk je dat de hoeveelheid stress die je ervaart jou op negatieve wijze beïnvloedt? Dan is het fijn als je daaraan iets kunt veranderen. Wat daarvoor belangrijk is, is dat je bereid bent om je inzichten om te zetten in adequaat handelen.

Dit betekent niet per definitie dat je heel hard aan de slag moet, maar het vraagt wel van je dat je je openstelt voor jezelf en voor wat jij nodig hebt om je stressniveau te verlagen.

Soms is bijvoorbeeld het creëren van een vrije dag in een overvolle agenda al een adequate interventie om jezelf weer in balans te brengen. Soms is er net iets meer nodig om ontspanning toe te laten.

 

Maak een Ontstress & Relax Moodboard

Maak voor jezelf een Ontstress & Relax Moodboard. Schrijf, teken, knip, plak etc. een overzicht van alles wat jou helpt om te ontspannen in tijden van stress.

Met een handige moodboard app kan je in een mum van tijd eventueel ook digitaal een collage maken van alles waar je blij van wordt en van wat jou ontspanning brengt.

Hang jouw Ontstress & Relax Moodboard ergens waar je het dagelijks tegenkomt, zodat je steeds herinnerd wordt aan wat jij nodig hebt om jouw bedrijf te starten zonder stress.

Ben je niet zo’n creatieveling of gun je jezelf hiervoor geen tijd? Schrijf dan in het kort op waaruit jij je ontspanning haalt. Bedenk tenminste 10 dingen. Dan heb je keuze uit verschillende opties, wanneer je behoefte aan ontspanning groeit.

 

Verminder Stress in 7 Stappen

Speciaal voor wie langdurig of hevig stress ervaart, heb ik een online training: Verminder Stress in 7 Stappen ontwikkeld waarmee ik je help om je stressoren in kaart te brengen, zodat je gericht je stresslevel kunt verlagen. Deze training is bedoeld als ondersteuning op je ontwikkelproces.

Beoordeel zelf of een online programma voor jou voldoende is om je stress te verlagen, anders is een persoonlijke Starters Coaching een aanbevolen hulpbron om op een gezonde manier te leren ondernemen.

Mocht je niet zeker weten wat je nodig hebt op dit moment. Neem dan even contact met me op. Dan kijk ik met je mee.

Begin je ondernemerschap alvast goed met een heldere starters structuur.
Gratis A4 Stappenplan voor startende ondernemers.

Lichaamsgerichte Coachsessie

Blijft je spanningsniveau hoog of vind je het moeilijk om jezelf te begeleiden op weg naar ontspanning? Soms heb je net wat meer support nodig dan je jezelf op dat moment kunt geven.

Vooral wanneer je fysiek de gevolgen van overmatige stress ondervindt is de uitdaging om te ontspannen soms wat te groot.

Ik heb jarenlang diverse opleiding gevolgd op het gebied van lichaamsgerichte traumatherapie en kan je daarom een unieke combinatie van Starters Coaching en/of Lichaamsgerichte Coaching aanbieden.

Je kan als startende ondernemer gebruik maken van de mogelijkheid om een Lichaamsgerichte Coachsessie te volgen, zodat je:

 • Kan ontstressen,
 • De druk op jezelf kan verlagen
 • Vertrouwen kan opbouwen
 • En tot rust kan komen

 

Speciaal aanbod

Deze ‘ontstress sessie’ Lichaamsgerichte Coaching kan zowel live in mijn praktijk te Arnhem, als online via Zoom plaatsvinden.

Tijdens de sessie zit je op een prettige stoel of bank. Op basis van je hulpvraag kijken we waar en wanneer er spanning in je lijf ontstaat.

Door te pendelen tussen spanning en ontspanning, kan je lichaam vastgezette emoties en verkrampingen stukje bij beetje loslaten, waardoor er weer meer ruimte ontstaat in je systeem. 

Deze sessie staat niet in het reguliere aanbod op de website, maar als je hier interesse in hebt kan je hiervoor contact opnemen.

 • Online of live sessie van 45 minuten 75,- excl. btw. 
 • Online of live sessie van 60 minuten 95,- excl. btw.


Alleen al het besef dat je het even niet helemaal alleen hoeft te doen is vaak enorm krachtig! Ik nodig je dan ook van harte uit om gebruik te maken van de support die hiervoor beschikbaar is.

 

De winst van ontstressen

Bij het starten en runnen van een eigen praktijk of bedrijf hoort een flinke dosis verantwoordelijkheid. Dit kan op sommige momenten als een zware last op je schouders drukken.

Lichaamsgerichte Coaching helpt je om de druk op jezelf te verlagen. Doordat je spieren overtollige spanning stap voor stap kunnen loslaten, ontstaat er:

 • Meer ruimte in je lichaam en geest
 • Een vergroot gevoel van ontspanning
 • Een gevoel van support. Je hoeft het niet alleen te doen.
 • Meer bewegingsruimte
 • Meer flow in levensenergie en creativiteit.
 • Meer draagkracht in je systeem
 • Herstel in de verbinding met jouw innerlijke kracht

 

Het doel van Lichaamsgerichte Coaching

Naast stress rondom het starten van je eigen onderneming kunnen er natuurlijk ook andere onderwerpen zijn die jou uit balans brengen. Je bent evenzo welkom om deze als input mee te nemen. Het doel is uiteindelijk dat je stresslevel verlaagt, zodat je jezelf en jouw bedrijf vanuit een gezonde basis kunt starten, opbouwen en neerzetten.

Wil jij jouw stresslevel verlagen en ervaren hoe een Lichaamsgerichte Coachsessie daaraan kan bijdragen? Maak gerust een afspraak.

 

Hulp nodig bij de starten of opbouw van jouw bedrijf?

Heb je behoefte aan meer praktische Starters Coaching bij het opzetten van je eigen bedrijf? Dan ben je uiteraard helemaal welkom. Ik help je graag om te starten zonder stress op de manier die het beste aansluit op wat jij nodig hebt.

 

10 Tips voor het Starten Zonder Stress

 1. Zorg voor een heldere doelstelling
 2. Vergaar de benodigde kennis en informatie
 3. Verzeker jezelf van voldoende motivatie
 4. Zoek sparringspartners / een achterban
 5. Bied jezelf structuur & focus
 6. Wees mild & realistisch
 7. Volg je eigen tempo
 8. Ontstress wanneer je spanning oploopt
 9. Heb liefde voor en geduld met jezelf
 10. Vraag hulp waar nodig