Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

STARTEN ZONDER STRESS

Je eigen bedrijf starten zonder stress

In dit artikel geef ik je 10 tips voor het starten van je eigen bedrijf met zo min mogelijk stress. Daarnaast vertel ik je hoe ik je kan helpen jouw stresslevel te verlagen.
.
Prettig wanneer je onverhoopt toch overspoelt raakt door alles wat er op je af komt bij het starten, opbouwen en runnen van een eigen onderneming.
.
.

Teveel stress brengt je uit balans

Het is niet te zeggen bij welke hoeveelheid werkdruk of stress de balans verschuift van motiverend naar ongezond. Dit komt omdat bij elk van ons de capaciteit aan draagkracht anders is. Daarbij verandert diezelfde draagkracht gedurende je leven op basis van je gesteld en de ervaringen en ontwikkelingen die je opdoet.
.
Wat wel meetbaar is voor jezelf is het omslagpunt waarop een stimulerende vorm van werkdruk omslaat naar een verkrampende vorm van stress. 
.
Wanneer stress een veel voorkomend probleem voor je vormt, is het absoluut zinvol om je te verdiepen in de processen die hieromtrent in jou plaatsvinden. Al dan niet met hulp van een professional.
.
..

Gezond van start als ondernemer

Dat het ondernemerschap buiten je comfortzone ligt, is helemaal niet erg. Het ontdekken van een nieuwe wereld mag best een beetje spannend en avontuurlijk zijn. Het is alleen jammer als je het zo spannend vindt dat het starten van je eigen bedrijf oude patronen van angst en onzekerheid aan de oppervlakte brengt.
.
Wanneer er in plaats van gezonde spanning, ongezonde hoeveelheid stress ontstaat is dat op de lange termijn belastend voor je gezondheid. 
.
Ik help je graag jouw bedrijf te starten zonder stress, zodat je op voor jou gezonde wijze kan beginnen aan het ondernemerschap. Daarmee vergroot je je ondernemersplezier en het verhoog je jouw kans op succes.  
.
.

Kennis maakt je krachtiger

Hoe meer kennis je opdoet over jezelf, jouw draagkracht en de eerste effecten van stress op je gestel en gemoedstoestand, des te krachtiger word je in het zorgen voor jezelf.
.
In het begin zijn het wellicht alleen de grote signalen van stress die je bij jezelf opmerkt. Naarmate je meer en meer op jezelf leert afstemmen en naar de taal van je lichaam leert luisteren, ga je steeds beter begrijpen wat stress eigenlijk met je doet. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel.
.
Inzicht is de eerste stap op weg naar verandering. Belemmert stress je om stappen te zetten, te groeien, ergens helemaal voor te gaan en wil je dit graag veranderen? Begin met het vergroten van het inzicht in jezelf.
.
..

Wat vertelt je lichaam jou?

Je lichaam spreek een taal zonder woorden. Het weet precies wanneer je teveel hooi op je vork neemt of wanneer je van welverdiende rust en ruimte geniet. Het reageert op je acties met reacties van spanning of ontspanning. Het sympathisch en para-sympathisch zenuwstelsel wordt daarbij geactiveerd.
.
Wanneer je merkt dat je jezelf gedurende een lange periode chronisch overbelast gaat je lichaam in haar eigen taal protesteren. 
.
Wanneer je jezelf zo gezond en fit mogelijk wilt houden is het in de basis enorm belangrijk om de signalen van jouw lichaam te leren kennen
.
.

Zorg goed voor jezelf

 • Ben je hooggevoelig
 • Ervaar je geregeld stress?
 • Ga je gemakkelijk over je eigen grenzen?
 • Voel je je regelmatig vermoeid, energieloos of uitgeput?
 • Raak je snel overprikkelt?
 • Zie je soms door de bomen het bos niet meer?

.
Starten zonder stress is voor jou extra belangrijk.
Je bordje ligt immers al behoorlijk vol en de start van je eigen onderneming vraagt nog een extra investering van je. Let erop dat je tijdens de startfase extra goed voor jezelf zorgt. 

.
TIP: Maak voor jezelf een lijstje van alle signalen waaraan jij merkt dat je een teveel aan spanning ervaart. Inzicht is altijd de eerste stap op weg naar verandering.

 

Een bedrijf starten vergt een stapje extra

De start en opbouw van een gezond eigen bedrijf duurt gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar. Tijdens die starters jaren komt er best veel op je af. Alles is nieuw voor je en vraagt daardoor de eerste jaren ook veel van je energie.
.
Juist daarom is het extra belangrijk dat je je stresslevel in de gaten houdt. Jij bent de drijvende kracht achter jouw onderneming. Goed voor jezelf zorgen en starten zonder stress is een fundamenteel onderdeel van goed zorgen voor je bedrijf.
.
Desondanks kan het toch voorkomen dat je af en toe overspoelt raakt door alles wat er op je af komt als beginnend zzp’er. Al is het maar doordat het leven soms met verrassingen komt waar je even niet op had gerekend.

 

Hoe verlaag je je stresslevel?

Merk je dat de hoeveelheid stress die je ervaart jou op negatieve wijze beïnvloedt? Dan is het fijn als je daar iets aan kan veranderen. Daarvoor is het belangrijk dat je leert om inzichten om te zetten in adequaat handelen.
.
Dit betekent niet per definitie dat je heel hard aan de slag moet, maar het vraagt wel van je dat je je openstelt voor jezelf en voor wat jij nodig hebt om je stressniveau te verlagen.
.
Soms is bijvoorbeeld het creëren van een vrije dag in een overvolle agenda al een adequate interventie om jezelf weer in balans te brengen. Soms is er net iets meer nodig om ontspanning toe te laten. 

.
.

Deze korte Goed van Start videotraining helpt je om je eigen beeld van succes te creëren,
waardoor je je business op voor jou gezonde wijze kan opbouwen.

Schrijf je nu gratis in

Ontstress & relax

Je kan jezelf alvast op weg helpen om te starten zonder stress, door je eigen unieke Ontstress & Relax moodboard te maken.
.

 • Schrijf, teken, knip en plak een inspirerend overzicht van alles wat jou helpt om te ontspannen in tijden van stress. Dat kan fysiek, of met behulp van moodboard apps, zoals Pic-Collage of Canva.
  .
 • Hang of plaats jouw ‘Ontstress & Relax Moodboard’ ergens waar je het dagelijks tegenkomt. Dit herinnert je aan wat jij nodig hebt om gezond je eigen bedrijf te starten zonder stress.
  .
 • Ben je niet zo’n creatieveling of gun je jezelf hiervoor geen tijd? Schrijf dan in het kort op waaruit jij je ontspanning haalt. Bedenk tenminste 10 dingen. Kies uit een van deze opties, wanneer je behoefte aan ontspanning groeit.
  .
  .

Ervaringsdeskundig

Blijft je spanningsniveau hoog of vind je het moeilijk om jezelf te begeleiden op weg naar ontspanning? Geen probleem. Soms heb je net wat meer support nodig dan je jezelf op dat moment kunt geven. Je bent altijd welkom voor coaching
.
Ik heb veel ervaring met angst, stress en burn out. Toen ik in 2011 midden in mijn vierde burn out mijn eigen coachpraktijk begon, was ik genoodzaakt om liefdevoller om te gaan met de signalen van mijn lijf. Ik wilde immers graag van mijn bedrijf een succes maken.
.
Om gezond te kunnen ondernemen, ontwikkelde ik een efficiënte starters structuur waardoor ik fysiek kon herstellen van mijn burn out en tevens op gezonde wijze aan mijn bedrijf kon bouwen. Uit dat succes is Starten Zonder Stress ontstaan. Je bent helemaal welkom om daar op mee te liften.
.
..

Praktisch, persoonlijk en professioneel

Ik heb jarenlang verschillende opleiding gevolgd op het gebied van coaching, lichaamsgerichte traumatherapie en ondernemerschap. Daarom kan je een unieke vorm van Starters Coaching aanbieden die je nergens anders vindt.
.
Je vindt in mijn aanbod een combinatie van praktische business ondersteuning en persoonlijke en professionele ontwikkeling. Wil je leren starten zonder stress? Begin dan door een van deze hulpmiddelen aan je ondernemerschap toe te voegen:
.

.
.

De winst van starten zonder stress

Bij het starten en runnen van een eigen praktijk of bedrijf hoort een flinke dosis verantwoordelijkheid. Dit kan op sommige momenten als een zware last op je schouders drukken.
.
Het ervaren van support (in welke vorm dan ook, maar in het bijzonder in de 1 op 1 coaching) helpt je om de druk op jezelf te verlagen. Ik begrijp je angsten, onzekerheden, uitdagingen en belemmeringen. Je bent helemaal welkom met alles wat er is. 
.
Je eigen bedrijf is een prachtig platform voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Je wordt hierin uitgedaagd om buiten je comfortzone te stappen. Daardoor kom je je eigen angsten en belemmeringen tegen. Ik help je om hier mogelijkheden in te ontdekken, waardoor je kan groeien als persoon en als professional. 

 

Het leven brengt van alles op je pad

Naast stress rondom het starten van je eigen onderneming kunnen er natuurlijk ook andere onderwerpen zijn die je uit balans brengen. We bestaan niet uit hokjes. Je leeft het leven als geheel. Vraag gerust om hulp als je ergens in vastloopt, waardoor je niet voluit kan ondernemen.
.
Het doel is uiteindelijk dat je je stresslevel verlaagt, zodat je jezelf en jouw bedrijf vanuit een gezonde basis kunt starten, opbouwen en neerzetten.
.
Hulp nodig bij de starten of opbouw van jouw bedrijf? Je bent uiteraard helemaal welkom. Ik help je graag om te starten zonder stress op de manier die het beste aansluit op wat jij nodig hebt.

 

10 Tips om jouw bedrijf te starten zonder stress

 1. Zorg voor een heldere doelstelling.
 2. Vergaar de benodigde kennis en informatie.
 3. Verzeker jezelf van voldoende motivatie.
 4. Zoek sparringspartners / een achterban.
 5. Start met een heldere starters structuur & focus.
 6. Wees mild & realistisch.
 7. Volg je eigen tempo.
 8. Ontstress wanneer je spanning oploopt.
 9. Heb liefde voor en geduld met jezelf
 10. Vraag hulp waar nodig
_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Starterscoach voor beginnende ZZP’ers zoals jij. Ook wel ondernemerscoach of business coach genoemd.

Ik help je stap voor stap bij het voorbereiden, starten, opbouwen en groeien als zzp’er, zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.

Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.