Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

Ondernemerschap & Spiritualiteit

 

Spiritualiteit combineren met zelfstandig ondernemerschap

In dit artikel laat ik je zien dat spiritualiteit en ondernemerschap prima samengaan. Dus mocht je ooit het gevoel hebben (of hebben gehad) dat je te gevoelig of te spiritueel bent om zelfstandig ondernemer te kunnen zijn, lees dan vooral dit artikel.
.
Hopelijk geeft dit jou het inzicht wat je nodig hebt om je zelfvertrouwen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap te vergroten. Ik gun je dat je na het lezen van dit bericht voelt dat ook jij in staat bent om met succes je eigen bedrijf op te zetten.
.
..

Overweldigd door het ondernemerschap?

 • Ben je een sensitief persoon?
 • Ben je je bewust van je eigen spiritualiteit?
 • Heb je het gevoel dat je hierdoor niet zakelijk kan zijn?
 • Of dat je gevoeligheid zelfstandig ondernemerschap in de weg staat?
 • Voel je je overweldigd door alles wat komt kijken bij zelfstandig ondernemerschap?
  .

Dat begrijp ik heel goed. Het ondernemerschap kan best overweldigend voelen, wanneer je als beginnend zzp’er aan de voet van dit avontuur staat. Als startende ondernemer komt er namelijk heel veel op je af en alles wat je tegenkomt is waarschijnlijk nieuw voor je. 

 .
.

Meet jezelf niet af aan anderen

Mogelijk lees je over ervaringen van anderen. Zie je of hoor je hoe ver zij al zijn en zakt de moed je in de schoenen wanneer je je beseft dat er nog heel wat uitdagingen op je pad liggen.
.
Zakt de moed je in de schoenen en lekt je energie hierbij weg? Gooi de handdoek nog niet in de ring, maar lees vooral nog even verder.
 

ZELFSTANDIG ONDERNEMEN
DOE JE WELISWAAR ZELF,
MAAR JE HOEFT HET
NIET ALLEEN TE DOEN 
..

Misschien voel je je dat je graag je kwaliteiten en passie in de wereld wilt zetten en zie je dat zelfstandig ondernemerschap je daartoe mogelijkheden biedt, maar ervaar je anderzijds in jezelf onzekerheid over of je wel capabel bent om je in de ‘zakelijke’ wereld van het ondernemerschap te begeven. 
.
.

Vrouwelijk ondernemerschap

Laat ik je in elk geval alvast van een hardnekkige belemmering verlossen: Het ondernemerschap is niet het per definitie dat harde zakelijke plaatje wat je voor ogen hebt, maar wat waarschijnlijk ver af staat van wie je werkelijk bent.
.
Misschien heb je het idee dat je, om te kunnen ondernemen als zzp’er, ook zo hard en gevoelloos moet zijn. Gelukkig hoeft dat niet. In tegendeel. Ik zou je willen aanmoedigen om je vrouwelijke, gevoelige kanten te verweven in je ondernemerschap.
.
.

Het ondernemerschap is dat wat jij er van maakt

Zelfstandig ondernemerschap is niet dat plaatje in je hoofd, maar is het precies dat wat jij er van maakt. Het is juist heel welkom wanneer je jouw spiritualiteit of sensitiviteit kan verweven met de manier waarop jij je onderneming wilt runnen.
.
Ik leer je graag hoe je zakelijkheid in een (vrouwelijk) bij jou passend jasje kan gieten, zodat de spiritualiteit die je meebrengt in het ondernemerschap voor je gaat werken als zzp’er in plaats van dat het je belemmert. 

 
 

Zakelijke spiritualiteit

Spiritualiteit hoeft geen last te zijn wanneer je voltijd of deeltijd je eigen bedrijf wilt starten. Het is vooral belangrijk dat je leert hoe je je eigenheid en spiritualiteit kan behouden, terwijl je ook je zakelijke vaardigheden ontwikkelt op een manier die bij jou past.

.
Het mooie van een spirituele manier van zaken doen is dat je je gevoeligheid voor energie, intuïtie en flow kan gebruiken om de energieflow binnen je ondernemerschap te begrijpen, te voeden en bij te sturen in de richting die je wenst. 
..
.

Spiritualiteit in je voordeel laten werken

Je kan je spiritualiteit inzetten om:
 • De juiste klanten aan te trekken
 • Je ondernemersdoel te visualiseren
 • Jouw droombedrijf te realiseren
 • Succes te manifesteren  
 • Geldstromen te genereren.
 • In contact te blijven met wie je bent en waar je blij van wordt. 
.
.
Belemmeringen in jezelf
Geloof je diep van binnen dat zelfstandig ondernemerschap niet voor jou is weggelegd, omdat je bang bent dat je:
.
 • Niet ‘zakelijk’ genoeg bent, 
 • Anderen je zweverig zullen vinden.
 • Mensen je niet serieus zullen nemen.
 • Het ondernemerschap een te harde wereld voor je is.
  .

Zolang jij dit zelf gelooft, is dit ook zo. Pas wanneer je jezelf de ruimte durft te geven om een andere realiteit te ontdekken, kan je je spiritualiteit als kracht gaan inzetten binnen het ondernemerschap in plaats van als zwakte.
.

Vind je het lastig om spiritualiteit of sensitiviteit te combineren met het ondernemerschap? Wil je weten hoe ik je hierbij kan helpen?

Ervaring opdoen

Ik kan je vertellen over mijn ervaringen met mijn hooggevoeligheid, mijn sensitieve karakter en mijn spirituele zijn in combinatie met mijn zakelijke vaardigheden en wat dit me allemaal heeft opgeleverd, maar er gaat niets boven het zelf ervaren van de combinatie tussen je spirituele essentie en het ondernemerschap. 
.
Ik zal je eerlijk zeggen. Naast mijn sensitiviteit heb ik mijn zakelijke ‘spier’ ook mijn hele leven met plezier getraind. Ik was altijd dol op verkopen en geld verdienen. 
.
.

Waar word jij blij van?

Als klein kind al viste ik bij opa en oma thuis oude kranten uit de lectuurbak en verzon ik op de trap in de gang een winkeltje waar ik samen met mijn broertje de kranten van opa en oma voor een gulden per stuk aan hen terug ging verkopen. Ik genoot hier volop van. 
 
Ook stond ik graag samen met mijn moeder op rommelmarkten om mijn oude spulletjes te verkopen. Het was allemaal prachtige voorbereiding op het zakelijke pad wat ik in 2011 met mijn eigen bedrijf insloeg. 
 
 

Negatieve associaties met verkopen

Als ondernemerscoach merk ik dat met name vrouwen vaak een zeer negatief beeld hebben bij verkopen. Ze denken bij ‘verkopen’ vooral aan de ietwat opdringerige (mannelijke) verkopers aan de deur of via de telefoon, waardoor ze zich ooit overrompeld, gepusht of niet gerespecteerd door hebben voelden.
.
Het is heel vervelend als je daar nare ervaringen mee hebt. Ik weet zelf hoe ingrijpend dat kan zijn wanneer er op die manier (bewust of onbewust) over je grenzen wordt gegaan.
.
.

Sensitiviteit

Juist wanneer je zelf een sensitief persoon bent, kan zo’n ongevoelige manier van verkopen je enorm tegen de borst stoten. Wanneer je deze vervelende ervaring(en) hebt gekoppeld aan jouw beeld van ‘verkopen’ dan kan je daar binnen je eigen ondernemerschap flink last van hebben. 
.
Laat deze negatieve ervaringen je niet belemmeren in je eigen ondernemerschap, maar voeg je eigen spiritueel kwaliteiten eraan aan toe en besluit dat jij het anders wil doen.
.
Ondernemersvrijheid houdt in dat je ook in het verkopen helemaal je eigen weg mag vinden. 
.
.

Positieve associaties met ondernemerschap

Wat absoluut helpt wanneer je als zzp’er aan het ondernemerschap begint is dat je positieve associaties hebt (en anders gaat ontwikkelen) bij het ondernemen en met name bij het verkopen. 
.
Zoals je kan lezen in de voorbeelden heb ik positieve gedachten en gevoelens overgehouden aan de momenten waarop in mijn jeugd met verkopen bezig ben geweest.  
.
.

Vaardigheden ontwikkelen

Verkopen is een vaardigheid die je als startende ondernemer kan aanleren. Je hoeft je er nog niet direct heel zelfverzekerd over te voelen of er heel goed in te zijn, maar ik wens je toe dat je jezelf de ruimte en de tijd kan geven om deze vaardigheid te ontwikkelen en te trainen. 
.
Leren ondernemen is een ontwikkelproces. Leren ondernemen op voor jou gezonde wijze, die recht doet aan je spiritualiteit en je onderneming is een kunst. Ook dit kan je leren en trainen.
.
.

Coaching

Natuurlijk kan ik je hierbij coachen wanneer je je hier onzeker over voelt. Wat je in de basis nodig hebt om het ondernemerschap aan te gaan, is elk geval:
.
 • De wil om ondernemer te zijn en iets van jezelf in de wereld te zetten. 
 • De bereidheid om je belemmeringen aan te kijken.
 • De motivatie om je zakelijke kant te ontwikkelen.
 • Het lef om hulp te vragen wanneer je daarop vastloopt. 
  .
  .

Empowering Business Coach

Ik coach beginnend zzp’ers (zowel live in Arnhem als online) bij het starten en opbouwen van een levensvatbaar bedrijf op een manier die bij hen past, waardoor ze gezond kunnen ondernemen. 
.
Mijn werkwijze is positief, bekrachtigend, intuïtief, respectvol en met humor. Ik stimuleer je om je te verbinden met je eigen kracht, zodat je ontdekt waar je kernkwaliteiten liggen. Je leert hierdoor:
.
 

VANUIT ZELFVERTROUWEN EN MET PLEZIER
JE EIGEN BEDRIJF STARTEN EN OPBOUWEN. 

.
 
Ik prik door je belemmeringen heen en breng je in contact met je zielsmissie, waardoor je het vertrouwen en de power in jezelf ervaart om voorbij angst en onzekerheid te durven groeien en ontwikkelen. 
.
.

Comfortzone vergroten

We werken in jouw tempo en aan de rand van je comfortzone, waardoor je ook succeservaringen op kan doen. Je zelfvertrouwen wordt hierdoor groter. Ik help je ook om je verkoop-spier te trainen, zodat je hierin je mogelijkheden kan verbreden. 
.
In coaching met mij profiteer je zowel van mijn spirituele kwaliteiten als van mijn zakelijke vaardigheden. Ik leer je graag hoe je dit ook binnen je eigen ondernemerschap kan toepassen op een manier die bij jou past en voor jou prettig voelt. 
.
.
 
Gratis Startgesprek
Wil je weten wat ik voor jou en je ondernemerschap kan betekenen? Je bent altijd welkom om een gratis telefonisch startgesprek in te plannen. 
.

Tijdens dit kennismakingsgesprek van ongeveer 30 minuten, hoor ik heel graag wat jou belemmert in het zelfstandig ondernemerschap en welke hulpvraag je hebt.
.
Uiteraard denk ik graag met je mee, hoe ik je hierbij het beste kan ondersteunen, zodat jij met plezier en met zelfvertrouwen je eigen bedrijf kan opbouwen.
.
.

Spiritualiteit & ondernemerschap verbinden

Spiritualiteit en ondernemerschap kan een prachtige en zelfs winstgevende combinatie zijn. Laat je door je sensitiviteit, spiritualiteit of hooggevoeligheid niet tegenhouden om een eigen bedrijf op te zetten.

Je kan deze kwaliteiten op energetische wijze juist prachtig aan elkaar verbinden, waardoor je iets unieks en waardevols in de wereld zet. Zowel voor je potentiële klanten als voor jezelf. Go for it!

Wil je hierbij een energetisch steuntje in de rug? 

 

_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Starterscoach voor beginnende ZZP’ers zoals jij. Ook wel ondernemerscoach of business coach genoemd.

Ik help je stap voor stap bij het voorbereiden, starten en opbouwen van je eigen bedrijf, zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.

Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.