Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Intuïtief ondernemen

Intuïtie als navigatie voor het ondernemerschap

Intuïtief ondernemen kan je leren. In dit artikel vertel ik je welke rol intuïtie speelt in mijn praktijk. Daarnaast kijk ik met je mee hoe je ook jouw intuïtie aandacht en ruimte kunt geven binnen jouw ondernemerschap.  

 

Innerlijke Wijsheid

Intuïtie of ook wel Innerlijke Wijsheid is voor mij zo’n vanzelfsprekend onderdeel van mijn bestaan dat ik me niet eens realiseer hoeveel ik mezelf er eigenlijk op afstem. Ik leun in mijn werk als starterscoach en in mijn persoonlijke leven zoveel op wat voor mij kloppend voelt dat intuïtief ondernemen eerder een natuurlijke levenswijze is dan een bewuste keuze. 
.
Toch kan ik me ook enorm bewust zijn van de momenten waarop ik naar mijn intuïtie luister, als iets in mezelf waar ik werkelijk mee communiceer. Vooral in het werken met cliënten is de afstemming op mijn intuïtie iets wat ik bewust en dankbaar volg. Ik blijf het geweldig vinden hoe vaak het klopt wat er ontstaat.

 

Laat je innerlijke wijsheid spreken

Ik heb nooit getwijfeld aan mijn intuïtie, maar wel regelmatig aan het wel of niet volgen ervan. Gelukkig is er binnen het zelfstandig ondernemerschap heel veel ruimte voor intuïtief ondernemen. Ook om dit te ontwikkelen als je daar graag meer op wilt kunnen leunen.
.
Inmiddels ben ik er al jaren van overtuigt dat intuïtief ondernemen en het volgen van intuïtie ook binnen het ondernemerschap een belangrijk doel dient. Zelfs als dat wat ik benoem niet matcht met hoe de ontvanger het ervaart.
.
Wellicht is het in dat geval voor de ontvanger belangrijk om zijn/haar eigen waarheid woorden te geven en ondersteunt de situatie juist bij het terugvinden van zijn/haar ‘stem’. Super waardevol! Kortom, ik volg als coach en ondernemer meer en meer mijn intuïtieve ingevingen. Ze brengen in mijn beleving altijd iets waardevols aan het licht. 

 

Intuïtieve communicatie

Met intuïtieve communicatie bedoel ik: woorden of uitdrukking geven aan dat wat je innerlijke wijsheid je ingeeft. Dat wat je van binnen weet, voelt, ziet, hoort of op andere wijze waarneemt.
.
Intuïtief communiceren dient zijn doel doordat er ruimte ontstaat om iets bespreekbaar te maken. Hierdoor krijgt bevroren energie de kans om opnieuw in beweging te komen. Zo ontstaat er opnieuw flow.

 

Onbewust intuïtief ondernemen

Misschien is jouw intuïtie al sterk aanwezig in je ondernemerschap, maar realiseer je je niet hoe vaak je beslissingen vanuit je intuïtie neemt.

Wellicht werk je met patiënten, cliënten of klanten en is het mogelijk om jouw intuïtie nog meer te integreren binnen de bestaande contactmomenten in je onderneming. (Je kunt natuurlijk ook intuïtief ondernemen wanneer je niet direct met mensen werkt.) 

Combineer intuïtief ondernemen met een heldere starters structuur, zodat je direct goed van start gaat met je bedrijf.
Gratis A4 Stappenplan aanvragen.

Bewust leunen op je intuïtie

Je kunt pas echt leunen tegen de rug van een stoel als je het steunpunt fysiek waarneemt. Door ervaring leer je vervolgens of het je ook werkelijk de ondersteuning biedt waar je naar verlangt.
.
Zo werkt het ook met je intuïtie. Je gaat er meer op vertrouwen naarmate je er meer contact mee maakt. Naarmate je er vaker gehoor aan geeft en naarmate je meer waarneemt dat het je een positief resultaat oplevert.
.
Ben je nieuwsgierig naar de wijze waarop jouw intuïtie met je communiceert en hoe je er (meer) gehoor aan kunt geven? Verken de verbinding die je al met je intuïtie hebt en ontdek hoe je dit kunt integreren in je ondernemerschap.

 • Op welke momenten of in welke situaties gebruik jij jouw innerlijke wijsheid als leidraad voor de keuzes die je maakt?
 • Hoe sterk is het vertrouwen in je intuïtie op een schaal van 1-10?
 • Speelt je intuïtie een rol binnen je ondernemerschap?
 • Zo ja, op welke wijze uit zich dat?
 • Zo nee, wat zou je daaraan willen veranderen?

 

Intuïtie op vele vlakken toepasbaar

Je intuïtie is een waardevol kompas binnen je onderneming. Zelf gebruik ik het op veel meer vlakken dan alleen binnen het cliëntcontact. Zo stem ik bijvoorbeeld bij het schrijven van elke blog af welk onderwerp op dat moment het meeste relevant is. Waar moet het over gaan? Als ik me daarmee verbind, kan ik schrijven vanuit flow en bereik ik tevens de meeste mensen.
.
Daarnaast voel ik binnen mijn bedrijf en de keuzes die ik daarin maak ook altijd waar mijn hart naar uit gaat. Wat klopt voor mij? Welke kant mag ik op? Ik check dit in gesprek met mezelf en probeer zonder oordeel naar de antwoorden te kijken. Alleen dan ben ik vrij om te kiezen wat voor mij het beste past. 

 

Alle antwoorden liggen in jezelf 

Er vanuit gaande dat alle antwoorden in jezelf liggen opgeslagen, gaat intuïtief ondernemen niet zozeer over het zoeken naar het juiste antwoord, maar meer over het stellen van de juiste vraag.
.
Het antwoord dient zich vanuit een innerlijk weten vanzelf aan wanneer je je zintuigen hiervoor openstelt. Voorts heb je dan de keuze of je gehoor geeft aan het antwoord dat zich vanuit je intuïtie kenbaar maakt of dat je voor een andere route kiest. Intuïtief ondernemen is immers geen moeten maar veel meer een mogelijkheid.  

 

Intuïtie integreren in je ondernemerschap

Het volgen van je intuïtie binnen je ondernemerschap zorgt voor een nieuwe stroom aan energie, creativiteit, motivatie en plezier. Wanneer je jouw innerlijke wijsheid volgt, zorgt dit er in veel gevallen voor dat:

 • Je echt vanuit je hart gaat ondernemen.  
 • Je vanuit flow gaat werken.
 • Je efficiëntie verhoogt. 
 • Je meer tijd overhoud voor je gezin of andere zaken.
 • Je energielevel meer in balans komt.
 • Je dichter bij jezelf blijft.
 • Je met nog meer plezier gaat ondernemen. 

 

In contact met jouw innerlijke wijsheid

Wil je jouw intuïtie (nog meer) toepassen in je ondernemerschap en vind je het prettig om daar samen met mij op in te zoomen? Meld je dan aan voor Starters Coaching. Dan gaan we samen aan je slag met je hulpvraag en coach ik je direct bij het zetten van de eerste praktisch stappen op weg naar je doel.
.
Je leert bijvoorbeeld hoe je contact met jouw intuïtie kunt maken en hoe je de verbinding met jouw innerlijke wijsheid op praktisch vlak kunt inzetten binnen je ondernemerschap. Daarbij leer ik je ook hoe je je authentieke zelf kunt zijn.
.
Je bespaart hiermee veel energie en het zelfstandig ondernemen wordt daardoor een stuk gemakkelijker.
.
Ik help je bij het herontdekken van jouw intuïtieve ondernemerschap, zodat je vanuit verbinding met je eigen intuïtie gaat voelen welke keuzes voor jou de juiste zijn.

 

Intuïtieve ondernemer met ambitie?

Ben jij al volop bezig met het volgen van je intuïtie binnen je ondernemerschap?
.

Wil jij graag groeien op een ander vlak? Reikt je ambitie bijvoorbeeld buiten je comfortzone en loop je hierdoor vast in angst of onzekerheid? Je bent ook helemaal welkom voor Starters Coaching, wanneer je jezelf binnen een ander thema verder wilt ontwikkelen.