Contact is van onschatbare waarde

geplaatst in: Coaching | 0

Contact is van onschatbare waarde

De waarde van contact en coaching

De waarde van contact is niet in geld uit te drukken

Als starterscoach ben ik een dienstverlener. Ik lever mijn kennis en ervaring, aanwezigheid, energie en aandacht binnen een afgesproken tijdsbestek, met als resultaat je persoonlijk te begeleiden op weg naar jouw doel.
.

Dit doe ik door echt naar je te kijken. Door je talenten en kwaliteiten te zien. Door juist die waardevolle elementen in jou naar boven te brengen en te verbinden met je innerlijke kracht. Zodat jij vanuit een dieper vertrouwen, zonder stress en met plezier je eigen bedrijf kunt starten en opbouwen.

Grondstoffen voor coaching

De belangrijkste grondstoffen voor een dienstverlenend beroep als coaching zijn onder andere:

 • onvoorwaardelijke aanwezigheid,
 • authenticiteit,
 • openheid,
 • afstemming
 • liefdevolle aandacht.

.
De waarde van een contact waarin al deze elementen aanwezig zijn, kan niet gemeten worden aan de hand van een vaste of fluctuerende inkoopsprijs. Daardoor lijkt het soms alsof we vergeten hoe ongelooflijk waardevol deze dienstverlenende kwaliteiten zijn.

Investeren in een ander is investeren in jezelf

Investeren in een goede coach, therapeut of teacher is zonder omweg een investering in jezelf. Wil je verder komen in je ontwikkeling dan waar je jezelf kunt brengen? Wil je voelen dat je de moeite waard bent om ondersteuning van anderen te ontvangen? Geef jezelf hiertoe dan ook de mogelijkheid.

"Ik ben het niet waard!"

Heb je wel behoefte aan contact en support, maar durf je hier niet in te investeren dan geef je jezelf onbewust de feedback: “Ik ben het niet waard.”

Wat als geld geen rol zou spelen?

Wat kan helpen om te voelen of je iets wel of niet wil is het financiële aspect te verwijderen uit de vraagstelling. Bijvoorbeeld door jezelf de vraag te stellen. "Als geld geen rol zou spelen, wil ik die opleiding dan volgen of wil ik dit traject aangaan? Ben ik bereid om in mezelf te investeren?"

Waar een wil is, is een weg

Ik geloof heel erg in waar een wil is, is een weg. Als je iets echt niet kunt betalen, maar je wilt het wel heel erg graag, dan is er een weg naar het creëren van een passende mogelijkheid. Soms komt er als vanzelf iets op je pad. Krijg je zelf bijvoorbeeld een klant die je precies betaalt wat je nodig hebt om die ene training te kunnen volgen. Of ontvang je een belastingteruggave, waardoor je toch het gewenste coachtraject kunt afspreken. Geloof me het gebeurt.

Contact maken met je verlangen

Als je het echt wilt realiseren is er altijd een mogelijkheid. Wel is het nodig dat je daarvoor echt contact maakt met jouw verlangen om je doel te bereiken. En daar waar je er in je eentje niet uitkomt, is contact met anderen essentieel om jouw hulpvraag te kunnen realiseren.

Wat is contact jouw waard?

De vraag is dus niet: wat is de waarde van contact, maar wat is het contact jou waard? Wat mag je van jezelf investeren in persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Hoe belangrijk is het voor jou om in verbinding te zijn met een ander maar vooral ook met jezelf?

Coachen is als sparren met jezelf
in verbinding met een ander

Het ondersteunende effect van coaching

Het kan zo ondersteunend, verfrissend en verrijkend zijn om dat wat je lastig vindt in contact met een coach toch aan te kijken. Het contact kan ervoor zorgen dat je je voldoende gesteund voelt om je voorbij oude angsten, patronen en belemmeringen te ontwikkelen. Het in contact zijn met een coach en daardoor met jezelf sterkt je om je stap voor stap naar je doel te begeven en echt vooruitgang te boeken, omdat je voelt dat je het niet alleen hoeft te doen.

"Ik heb niemand nodig!"

We zijn als mensen niet gemaakt om het leven solitair vorm te geven ook al doen we daar soms hard ons best voor. “Ik heb niemand nodig, ik doe het allemaal wel alleen.” Is een gedachte die zeer waarschijnlijk niet alleen door mijn hoofd is geschoten, maar wellicht ook door dat van jou.
.
Zo'n gedacht komt voort uit oude kwetsuren, vaak al uit de vroege kindertijd. Het leidt terug naar momenten in je jonge leven waarop je de voor jou zo belangrijke ondersteuning hebt gemist. Uit angst voor een herhaling van dat pijnlijke gemis, ontneem je jezelf de mogelijkheid op nieuwe ervaringen rondom de waarde van contact. Dat is helaas niet iets om trots op te zijn, maar eerder om je verdrietig over te voelen.

Gratis A4 Stappenplan voor de startende ondernemer

Vraag om support

Er zijn meer dan genoeg coaches, therapeuten, vrienden of medemensen die met plezier een helpende hand uitsteken om er even echt voor je te zijn.

 • Mensen bij wie je je verhaal kwijt kunt,
 • Vrienden die met je meedenken
 • Coaches die je vragen stellen, waardoor je opnieuw je koers kunt bepalen.

Het even echt contact maken met iemand
is de moeite van het hulpvragen vaak meer dan waard

Het prijskaartje van de consumptiemaatschappij

Omdat we in een consumptiemaatschappij leven en ook de coach of therapeut die zijn beroep heeft gemaakt van het leveren van onverdeelde aandacht, acceptatie en aanwezigheid, maandelijks een deel van zijn inkomen mag verruilen voor het dak boven zijn hoofd, hangt er nu eenmaal een prijskaartje aan de uitwisseling van waarde.
.
De waarde van contact is dan weliswaar niet in geld uit te drukken, maar het verdient zeker een waardevolle waardering al is het bij benadering. Voor het uiten van die waardevolle waardering, gebruiken we nu eenmaal geld.

Geven is pas geven als de ontvanger in staat is werkelijk te ontvangen.
Samen geef je waarde aan dat wat je in beweging brengt.
Denk aan een cadeau wat je geeft aan iemand
die het dankbaar ontvangt en er oprecht blij mee is.
Daarmee geeft de ontvanger de gever zijn dankbaarheid
in ruil voor het cadeau en daardoor stroomt de energie naar beide kanten.
Die dankbaarheid heeft pas waarde
als de ontvanger ook in staat is om dit te ontvangen.
Alleen dan blijft de energie in beweging en geef je samen waarde aan het geheel.

Contact is van levensbelang

We leven in een tijd waarin alles uitgedrukt wordt in economische waarde. Toen in in 2011 mijn praktijk startte, merkte ik dat cliënten eerder geneigd waren om te betalen voor producten dan voor diensten. Een logisch resultaat van de consumptiemaatschappij.
.
Fysieke honger, stil je door eten te kopen en te consumeren. Stilte breek je door een radio of tv te kopen en een muziekje of tv-programma aan te zetten. Echter zielshonger, de honger naar groei en ontwikkeling, de honger naar verbinding, liefde en zingeving die voed je niet met een product, maar met werkelijk contact.
.
Naast onze basisbehoeften zijn onvoorwaardelijke liefde, verbinding en zingeving waar het leven echt om draait. De aandacht en het persoonlijke contact wat daarbij hoort is dan ook van onschatbare waarde en eigenlijk niet uit te drukken in euro’s, dollars of een andere munteenheid. Contact is zelfs van levensbelang. Wat maakt het dan toch zo lastig om in onszelf te investeren?

Angst voor het contact met jezelf

Echt in verbinding zijn, kan je brengen bij dat wat je werkelijk voelt in jezelf. Wanneer je echt contact maakt met een ander, reflecteert hij of zij niet alleen jouw blijdschap, maar ook je angst, je boosheid of je pijn. Om je eigen emoties zo puur waar te nemen in verbinding met een ander maakt de beleving extra intens. De diverse lagen waarop contact plaatsvindt maken dat je verlangen, je teleurstelling, je pijn en verdriet als het ware in pure vorm naar je wordt terug gespiegeld. Dat kan best confronterend zijn.

Televisie als vervanging voor oprecht contact

Daarom kijken we massaal televisie als we behoefte hebben aan contact. Een eenzijdige verbinding voelt tenslotte een stuk veiliger dan een wederzijdse. Het is een vorm van escapisme. Je hoeft niet echt te voelen wat er in jezelf speelt. Welke vragen er in jou omgaan of welke uitdagingen buiten je comfortzone liggen. De afstandsbediening geeft je macht over je emoties doordat je zelf kunt bepalen naar welk programma je kijkt en dus waarop je je wilt afstemmen. Wil je je blij voelen, kijk je een komedie. Wil je even uithuilen zet je een zielige film op. Precies zolang en zo intens als je zelf wenst.

Comfort food

We trekken de chips en de chocolade uit de kast als we troost zoeken. We hebben voedingsstoffen op de markt gebracht die het verlangen naar affectie en fysiek contact bij benadering chemisch kunnen vervangen of verdoven. Waarom??? Omdat het zooooo moeilijk kan zijn om oprecht een arm om je heen te voelen, bij iemand uit te huilen of even achterover te mogen leunen en niet alles alleen te hoeven doen.

Het gemak van investeren in producten

Misschien denk je niet eens meer na over de aanschaf van een televisie, hooguit nog over welk merk en welk formaat. En ik durf te wedden dat er vrijwel geen vrouw in de supermarkt staat die de reep chocolade terug legt, omdat ze voelt dat ze eigenlijk behoefte heeft aan een arm om zich heen of een andere vorm van affectie.
.
We zijn consumenten geworden in een productmaatschappij. We kunnen de betaling voor een product voor iets wat tastbaar is wat we kunnen vasthouden, in de kast zetten, gebruiken, opeten of zelfs ruilen wel verantwoorden aan onszelf. Het geeft ons optische zekerheid.

Investeren in diensten lijkt complexer

Betalen voor diensten blijkt een stuk ingewikkelder. Het is ontastbaar. Liefde, persoonlijke aandacht, onvoorwaardelijke aanwezigheid is niet meetbaar en al helemaal niet retourneerbaar. Het is voornamelijk voelbaar. De gevoelswaarde is heel persoonlijk en dat maakt het lastiger uit te drukken of in te wisselen voor geld. Je weet vooraf immers niet echt wat je koopt en of je er wel iets aan gaat hebben. Dat maakt de afweging om in een dienst te investeren net iets complexer dan het kopen van een product.

Ontmoeting met je persoonlijke belemmeringen

Vaak moet je jezelf overtuigen van de waarde van de investering. Kan je het niet gewoon zelf? Stelt het gekwetste deel van jezelf dat pretendeert niemand nodig te hebben. Waarmee je verlangen naar contact en support wordt overschaduwd. En zo kom je aan de voet van je besluit om te kiezen voor een dienstverlener vast nog meer bezwaren in jezelf tegen die je uitdagen je hulpvraag te heroverwegen.

Jouw persoonlijke motivatie bepaalt de mate van het succes

Daar komt bij dat je zelf verantwoordelijk voor het effect van het contact met de ander. Bij Starters Coaching wordt er bijvoorbeeld een persoonlijke investering van je gevraagd die op het niveau van motivatie ligt. Lever je zelf die motivatie niet dan bestaat de kans dat je jouw doel niet gaat bereiken en dat je investering voor jou uiteindelijk de moeite niet waard is geweest. Of eerder dat je jezelf niet de moeite waard vond om in jouw doel te investeren hetzij financieel, hetzij motivationeel.
.
Het is dus cruciaal dat je zelf ook je bijdrage levert aan de waarde van het contact. Dat zorgt ervoor dat je jouw investering dubbel en dwars terugverdient.
.
Coaching stimuleert jouw persoonlijke en/ professionele groei. Het brengt je naar een plek waar je nog niet bent geweest, dus het kan ook lastig zijn daar naar te verlangen of je voor te stellen wat het je oplevert en wat de waarde van het resultaat voor je zal zijn.

Coaching brengt je in contact met jezelf

Een coach voorziet je niet van antwoorden, maar stelt je juist vragen. Vragen die jou in contact brengen met jezelf. Vragen waarmee je waardevolle antwoorden in jezelf gaat ontdekken. Dit helpt je om te groeien en je te verrijken met nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Vele harten maken licht werk

Soms word je in coaching ook geraakt door een vraag die een obstakel blootlegt of een verloren kwaliteit tevoorschijn haalt. Vaak speelt angst een rol in het vermijden of uitstellen van groeiprocessen die zo waardevol kunnen zijn. Het fijne van het aangaan van dit proces samen met een coach is dat je in contact bent, waardoor alles wat je tegenkomt een heel stuk dragelijker voor je wordt dan wanneer je hier in een eentje verbinding mee maakt. Je zal merken dat 'eng' dan half zo 'eng' niet meer is en dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf had gedacht. Simpelweg door het ervaren van support.

Coaching brengt je dichter bij jezelf 
Het legt bloot wat jij echt belangrijk vindt

De waarde van contact wordt onderschat

Ik heb als coach geen oordeel op de keuzes die je maakt. We kiezen allemaal dat wat ons het beste lijkt te passen op een specifiek moment in de tijd. Ik ben daarin zelf geen uitzondering. Wat ik wel constateer is dat de waarde van contact nog te vaak wordt onderschat.

Inzicht op weg naar heling

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer zicht heb kunnen geven op de waarde van contact en daarmee de waarde van vele dienstverlenende beroepen. Ben jij iemand die best een steuntje in de rug kan gebruiken, maar vind je het jezelf niet waard om te investeren in een goede coach? Onderzoek dan eens vanuit nieuwsgierigheid en zo mogelijk zonder oordeel naar jezelf:

 • Waarom ben ik deze investering in mezelf wel of niet waard?

Pas als je daar contact mee kunt maken, kan je besluiten waaraan je meer waarde hecht. Aan dat wat je bang bent te verliezen of aan dat wat je zou kunnen winnen.

Je bent welkom om de waarde van coaching te ervaren

 • Ik coach je graag bij het het starten van je eigen bedrijf en het vergroten van je zichtbaarheid of zelfvertrouwen als ondernemer.
 • Ik breng je opnieuw in contact met jouw kwaliteiten en talenten.
 • Ik help je om jezelf te herwaarderen en jezelf op waarde te schatten.


De waarde van je eigenwaarde is
Exact dat wat je aan jezelf durft te geven en ontvangen
Dat waarbij geven en ontvangen hetzelfde zijn
en waarbij je in verbinding staat
met geen enkele andere emotie dan liefde


Door hulp te vragen geef je jezelf een waardevol cadeau

Het is zeker geen schande als je het herontdekken van je eigenwaarde en het bereiken van je doel niet in je eentje kunt. Ik pretendeer ook niet dat ik dat alles altijd allemaal alleen kan. Juist als hulpverlener vraag ik ook geregeld hulp en ondersteuning bij dingen die ik lastig vind.

 • Ik vraag hulp, wanneer ik voel dat het mij geruststelt als er iemand een stukje met me mee wandelt in mijn groeiproces.
 • Ik investeer in mensen die met hun diensten waarde geven aan dat wat ik in mezelf beleef.
 • Mensen die mij opleiden, coachen, ondersteunen en onvoorwaardelijk ontvangen.
 • Mensen die mij helpen bijdragen aan het vergroten van mijn eigenwaarde.

Dus investeren in anderen is investeer in jezelf
Is dat belangrijk? "Ja"
Waarom? "Omdat je het waard bent!"

Het leven gaat niet over geld

Ik ken de kracht en de waarde van contact, daarom bied ik jou mijn diensten en lever ik met liefde toegevoegde waarde aan jouw ontwikkelproces. Ik hoop je door middel van persoonlijke coaching te kunnen inspireren, motiveren en support te bieden.
.
Mijn inspiratie voor dit artikel is de bevestiging aan mezelf dat het leven niet om geld, maar om liefde en verbinding draait. Onvoorwaardelijke liefde en aandacht zijn onbetaalbaar. Soms hangt er een prijskaartje aan om de energiestroom in de uitwisseling in contact te houden.

Geld is liefde
Wanneer je het op positieve wijze besteedt
Aan het helen van de verbinding met jezelf