Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Ruimte maken voor je bedrijf

Letterlijk en figuurlijk ruimte maken 

Een bekende valkuil waar je als beginnend zzp’er in kan stappen is dat je wel je eigen bedrijf start, maar dat je je bedrijf vervolgens niet echt de ruimte geeft die het verdient en nodig heeft. 

Wil jij je eigen inkomen genereren vanuit zelfstandig ondernemerschap dan heb je letterlijk en figuurlijk ruimte nodig voor je bedrijf en bedrijfsactiviteiten. 

Dit klinkt misschien heel logisch maar in de praktijk blijkt dat heel veel startende ondernemers niet goed weten hoe ze ruimte voor hun business kunnen maken. 

Zo zie ik regelmatig startende ondernemers strugglen in de start- en opbouwfase, vooral de ondernemers die vanuit huis hun eigen bedrijf beginnen. De grootste oorzaak zit ‘m in het simpele feit dat ze hun bedrijfstijden niet inplannen.

 

Je eigen werktijd indelen

Ben je zelfstandig ondernemer en vind jij het lastig om tijd en ruimte voor jouw bedrijf te maken? Dat is heel begrijpelijk hoor. Er speelt uiteraard veel meer in je leven dan alleen je ondernemerschap, waardoor er ongetwijfeld op meerdere vlakken een appel op je wordt gedaan.

Het vergt de nodige discipline en soms wat coaching en handige trucjes, waardoor ruimte maken voor je bedrijf gemakkelijker wordt. 

Het voordeel van voltijd of deeltijd je eigen bedrijf runnen is weliswaar dat je volledig je eigen werktijden kunt indelen, maar het nadeel is dat je door een flexibele indeling beschikbaar blijft voor alles wat aandacht vraagt.

Dit is de voornaamste reden waardoor veel startende ondernemers niet vooruit komen. Je ondernemerschap komt voortdurend op de 2e, 3e of 4e plaats te staan.

 

Ruimte maken voor alles wat aandacht vraagt

Bedenk eens wat er gebeurt als je aan je bedrijf wilt werken, maar de buurvrouw zit met een ziek kind. Ach jij bent toch thuis, kan jij even een middagje oppassen?

Of er ontstaat lekkage in je woning en je partner heeft een vaste baan. Er moet een monteur komen die een paar uur bezig is om het lek te verhelpen. Jij was toch thuis, dus geen probleem, maar het gaat wel ten koste van je bedrijfsplannen voor die dag.

Aangezien jij vanuit huis werkt, lijkt het wellicht logisch dat jij de dagelijkse boodschappen in huis haalt en zorgt dat het eten ’s avonds op tafel staat. Misschien draai je tussendoor zelfs nog wel een wasje of trek je de stofzuiger uit de kast.

Allemaal helemaal prima natuurlijk. Dat is immers ook ondernemersvrijheid, maar kom je nog wel toe aan ondernemen?

 

Relaxt van start met een heldere starters structuur.
Gratis A4 Stappenplan voor startende ondernemers.

Ruimte maken voor je bedrijf

Het goede nieuws is dat je blijkbaar over het vermogen beschikt om ruimte te maken. Je doet dit immers op flexibele wijze voor alle andere zaken die je aandacht vragen.

Daar is niets mis mee. Echter gaat het op korte en op de lange termijn ten koste van je de tijd en ruimte die je in je onderneming kan steken. 

Wil je nu echt serieus aan de slag met je eigen bedrijf starten en/of verder opbouwen? 

  • Zet je bedrijfactiviteiten dan op gezette momenten op de eerste plaats.
  • Maak hier afspraken over met jezelf.
  • Plan ruimte in in je agenda, waarin je heel bewust aan de slag gaat met je ondernemerschap.
  • Kies hiervoor bijvoorbeeld een vaste dag of dagdeel.

 

‘Nee’ leren zeggen

Dit is belangrijk, zodat je leert dat je op die momenten dus niet beschikbaar bent voor overige taken die het universum je via welke weg dan ook toebedeelt.

Dit helpt je om te voelen dat je NEE mag zeggen tegen overige zaken, zodat je JA kunt zeggen tegen je jezelf en je bedrijf. Alleen dan heeft jouw ondernemersdroom werkelijk kans van slagen.

 

Hulp nodig bij het ruimte maken?

Geef je eigen bedrijf de ruimte, energie en aandacht die het nodig heeft om te kunnen worden wat je ervan verlangt.

  • Ben je hier nog niet zo goed in?
  • Vind je dit lastig?
  • Mis je de discipline, ruimte en structuur?
  • Wil je hier hulp bij ontvangen?


Het is ook best een uitdagend proces. Je wordt voortdurend uitgedaagd om voor jezelf en je onderneming te kiezen. Hierin komt je motivatie voor het ondernemerschap op de proef te staan.

Dat je het lastig vindt om consequent ruimte te maken voor je business betekent overigens niet dat je gebrek aan motivatie hebt, tenzij je dat zelf zo ervaart natuurlijk.

Het betekent vaak eerder dat je niet goed weet hoe je stevig en overtuigend je plek kan innemen, waardoor het lastig kan zijn om dit voor je bedrijf wel te doen.

 

Starters Coaching

Met Starters Coaching help ik je bij het serieus opbouwen van je eigen bedrijf. We ontmaskeren je saboteur die er aan bijdraagt dat jij jezelf en jouw ambities steeds op de lange baan schuift, uitstelt of onbelangrijk maakt.

Ik coach je voorbij drempels van angst en onzekerheid, zodat je vanuit zelfvertrouwen jouw plek inneemt en ruimte durft te maken voor het realiseren van je ondernemersdroom.

Starters Coaching is een super effectieve interventie om werkelijk ruimte te leren maken voor jezelf en je  ondernemerschap. Je leert om te gaan staan voor jezelf en je bedrijf. Dat heeft het nodig, zodat je ook echt stappen kan zetten die je dichter bij je doel brengen.

 

Gratis Startgesprek

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen rondom dit thema of andere onderdelen van het ondernemerschap? Vraag gerust een gratis startgesprek bij me aan. 

Hierin kijken we samen naar je hulpvraag en de mogelijkheden die daar vanuit Starten Zonder Stress het beste op aansluiten.