Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Verminder stress in 7 stappen

Omgaan met stress

We hebben allemaal wel eens last van stress. Het gevoel dat er teveel op je bordje ligt, dat al je energie uitgaat naar alle ballen die je hoog wilt houden. Of dat je te weinig tijd hebt om de taken uit te voeren die op je jobs-to-do-list zijn beland.
 
In dit artikel vertel ik je wat de gevolgen van stress kunnen zijn voor je bedrijf én licht ik toe hoe ik je kan helpen jouw stresslevel aanzienlijk te verlagen, zodat jij ‘zonder stress’ of in elk geval met zo min mogelijk stress lekker kan blijven ondernemen.

 

Milde stress verhoogt de productiviteit

Een kortdurende milde vorm van stress of werkdruk kan een positief effect hebben op je productiviteit. Als een soort extra stimulans brengt het je mogelijk in beweging en helpt het je juist om stappen zetten waardoor je kunt groeien en doorontwikkelen.

Om in beweging te kunnen blijven is het belangrijk dat de hoeveelheid stress die je ervaart behapbaar voor je blijft. Je draagkracht dient groter te zijn dan de hoeveelheid druk die je waarneemt. Zodra je gevoel van stress je draagkracht overstijgt heeft het averechts effect.

 

De gestreste ZZP’er

Zelfstandig ondernemers lopen over het algemeen niet te koop met hun gevoel van stress, terwijl het zelfstandig runnen van een praktijk of onderneming best stressvol kan zijn. Je draagt immers zelf de volledige verantwoordelijkheid voor je bedrijf.

Naast dat het zelfstandig ondernemerschap natuurlijk vele leuke kanten beslaat, zijn er ook aspecten die een zekere druk met zich mee kunnen brengen. Bijvoorbeeld:

 • Het opbouwen van naamsbekendheid.
 • Vergroten van je zichtbaarheid.
 • Het vergaren van inkomsten.
 • Het hebben van teveel of te weinig opdrachten.
 • Het leveren van producten of diensten van kwaliteit.
 • Het halen van deadlines.
 • Het op tijd betalen van rekeningen, etc.

 

Doseren is een sleutelwoord

Voor alles geldt dat doseren een sleutelwoord is, maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je startend ondernemer bent en net je eigen bedrijf begint, komt er veel op je af. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat je overspoeld raakt.

 

Hoe weet je of je last hebt van stress?

Stress kan zich op vele manieren uiten. Mogelijk merk je dat je wat grimmiger wordt, wanneer de spanning in jezelf toeneemt. Misschien voel je je minder energiek en/of ervaar je juist veel onrust in jezelf en kan je moeilijk stilzitten.

Wellicht ben je wat sneller geprikkeld, slaap je slechter en reageer je emotioneel of emotioneler dan normaal.

 • Komt er weinig uit je vingers?
 • Voel je een zekere mate van werkdruk, maar heeft het op jou geen productieve uitwerking meer?
 • Heb je meer dan genoeg te doen, maar geen idee waar je moet beginnen?
 • Vind je het lastig om te ontspannen?
 • Verval je in uitstelgedrag?
 • Mogelijk ervaar je stress.

 

Stress kost meer dan het oplevert

Langdurige blootstelling aan stress kan leiden tot gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om hier alert op te zijn en blijven. 

 • Ben jij de positieve kant van stress voorbij?
 • Belemmert het je in je productiviteit?
 • Beïnvloedt het je gemoedstoestand?

 

Schenk aandacht aan je stressgevoel

Zijn bovenstaande punten op jou van toepassing? Dan nodig ik je vriendelijk uit om in actie te komen.

Schenk aandacht aan het verlagen van je stressniveau, simpelweg omdat je het waard bent om vanuit een goed gevoel en een vloeiende beweging je energie weer te kunnen investeren in zaken die voor jou echt belangrijk zijn.

Dat kan zijn je eigen bedrijf, maar in de eerste plaats is dat natuurlijk vooral in jezelf. Als jij weer lekker in je vel zit verhoog je daarmee immers je persoonlijke draagkracht. Hoe meer draagkracht, hoe minder stress.

Relaxt van start met een heldere starters structuur.
Gratis A4 Stappenplan voor startende ondernemers.

Inzicht helpt de oorzaak van stress te bestrijden

Weten wat je stress geeft, helpt je om de oorzaak ervan aan te pakken. Dit geeft je de mogelijkheid stressoren te elimineren, waardoor er meer rust en ruimte ontstaat in jezelf.

Hierdoor gaat vastgezette energie weer stromen. Die positieve energieflow kan je vervolgens ook weer terugbrengen in je bedrijf.

Verminder stress door de overlaad van spanning aan te pakken, zodat er weer ruimte in je systeem ontstaat om te bewegen en ontwikkelen.

Om je hierbij te helpen heb ik de videotraining: ‘Verminder stress in 7 stappen’ ontwikkelt, waarmee ik je help om je stressniveau te verlagen, zodat je de energie in jezelf en het plezier in je ondernemerschap weer terug kan brengen.

 

Verminder Stress in 7 Stappen!

De korte online training: ‘Verminder stress in 7 stappen’ bestaat uit zeven praktische videolessen, waarmee je je inzicht verhoogt en je stressniveau vermindert.

Het programma is gemakkelijk te volgen en bevat heldere instructies voor het verminderen van spanning en stressoren. Ik begeleid je stap voor stap bij elk onderdeel uit het proces. 

 

Dit leer je in het online programma:

 1. Inzicht vergroten in de oorzaak van je stressklachten
 2. Categoriseren van je stressfactoren.
 3. Stappenplan maken.
 4. Doseren van je acties.
 5. Actie ondernemen om stress te verminderen.
 6. Hulp vragen waar je niet verder komt.
 7. Inventariseren wat er nog meer nodig is om voor het verminderen van je stress.

 

Het resultaat: meer rust en ruimte in hoofd en lijf

Hoe fijn zou het zijn als je de stress die je nu voelt aanzienlijk zou kunnen verminderen, met behulp van ‘Verminder stress in 7 stappen’?

 • Geen gespannen spieren meer
 • Of slapeloze nachten. 
 • Een beter humeur
 • En meer draagkracht voor wat het leven op je pad brengt.
 • Plus meer lust en plezier in het zelfstandig ondernemen.

 

Stress ervaren is geen schande

Je hebt in het leven vaak niet voor het zeggen wat je op je bordje krijgt. Het is dan ook geen schande als er soms net iets meer op ligt dan je op dat moment kunt verwerken. Wat wel belangrijk is, is om er niet te lang mee door te lopen.

Voorkom dat je (langdurig) stressklachten ontwikkelt door tijdig mee aan de slag te gaan. De videotraining: Verminder Stress in 7 Stappen is daar een zeer geschikt hulpmiddel voor.

 

Wil jij je stresslevel verlagen? 

Meld je aan voor deze training door contact met me op te nemen. Dan begeleid ik je door het aanmeldproces en kan je direct daarna starten met het verlagen van je stressniveau.