Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

7 Tips voor een relaxte start van je bedrijf

Relaxt van start met je bedrijf

Je wil zelfstandig ondernemer worden, maar het geeft je nu al stress wanneer je nadenkt over wat daar allemaal bij komt kijken. Je wilt het liefst gewoon lekker aan de slag met het uitoefenen van je vak.
.
Helaas is de realiteit soms dat de eerste periode als zzp’er naast leuk en spannend ook best heel pittig kan zijn.
.

 • Er komt veel op je af.
 • Er wordt veel van je gevraagd. Ondernemen is immers meer dan alleen je vak uitoefenen.
 • Zelfstandig ondernemen is toch iets heel anders dan in loondienst werken.
 • Er zijn geen garanties voor succes en de hoogte van je inkomen.
 • Dat kan best wat spanning met zich meebrengen. 

.
Heel logisch dus dat je verlangt naar het  starten zonder stress. Maar zonder stress je eigen bedrijf starten, zichtbaar ondernemen, een klantenkring opbouwen en inkomen genereren, is dat überhaupt mogelijk?

 

Gevoelig voor stress

Als je een eigen onderneming start, komt er veel op je af. Wanneer je geen ster bent in het doseren van de hoeveelheid taken en prikkels die op je af komen, ligt stress op de loer.
.
Misschien weet je van jezelf dat je hoogsensitief bent (hsp), waardoor je sneller vermoeid bent en gestresst raakt van teveel verschillende indrukken.

Misschien heb je een burn out gehad en start je je eigen business vanuit verandert perspectief richting jezelf en de toekomst. Hierbij is het ook belangrijk om tijdens de start en opbouw van je bedrijf extra goed voor jezelf te zorgen. 
.
Mogelijk spelen anderen factoren in je leven of in je persoonlijkheid een rol bij je stressregulatie en is het extra van belang om een zo gezond mogelijk ondernemersklimaat voor jezelf te creëren. Dit hoef je niet alleen te doen. Ik kan je hier bij helpen.

 

7 tips voor een relaxte start van jouw bedrijf

1) Doelstelling

Stel jezelf een helder en concreet doel. Door een duidelijk doel te formuleren voor jezelf, wordt helder wat je wilt bereiken en hoe je daar naartoe kan groeien. Ook zie je gemakkelijker of je dit zelfstandig kan of dat je ergens hulp bij nodig hebt. 
.

2) Stappenplan

Maak een (stappen)plan wat je helpt om jouw doel te bereiken. Zo zie je direct welke stappen je te zetten hebt om dichter bij je ondernemersdoel te komen. Je weet welke stappen je al hebt gezet en welke stap de volgende is. Dit geeft overzicht en rust. 
.

3) Ruimte reserveren

Reserveer ruimte in je agenda voor het uitvoeren van de beoogde stappen. Wanneer je wilt dat je bedrijf er werkelijk komt en dat het een succes wordt, is het belangrijk om er ook tijd en ruimte voor te maken. 
.

4) Realiteitscheck

Wees realistisch naar jezelf in het stellen van je doelen en het plannen van je taken. Wat is voor jou haalbaar zonder stress? Wat met een klein beetje spanning? Wanneer loop je vast of ga je op slot? Zoek naar een realistisch kader voor het starten zonder stress.
.

5) Balans

Wil je een relaxte start als ondernemer? Zorg dan voor een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning. Neem afstand van je werkzaamheden wanneer je dat nodig hebt, zodat:

 • Je even kan bijtanken.
 • Je systeem kan opladen
 • En er opnieuw ruimte ontstaat voor creativiteit en groei.
  .

6) Mild & liefdevol

Wees mild en liefdevol naar jezelf, wanneer iets niet gaat zoals je het bedacht had. Je doet wat je kunt op dat moment. Het leven en ook het ondernemerschap zit vol uitdagingen. Je hoeft niet alles in een keer te kunnen. Je mag oefenen, spelen, verkennen, vallen, opstaan en leren. En dat alles in je eigen tempo.
.

7) Hulp vragen

Vraag hulp waar nodig. Mocht je ergens in het startproces vastlopen of ervaar je dat de spanning in jezelf te hoog oploopt. Trek dan aan de bel voor Starters Coaching. Ik help je hier graag bij.

Relaxt van start met een heldere starters structuur?
Download het gratis A4 Stappenplan voor startende ondernemers.

Toch last van ondernemers stress?

Ervaar je ondanks de ‘7 tips voor een relaxte start van jouw bedrijf’ toch nog ondernemers stress? Geen zorgen!

Soms loopt de spanning in je lijf wat te hoog op, ondanks dat je zo je best doet om jezelf in balans te houden. Het leven brengt soms gewoon uitdagingen op je pad die je balans ongewild verstoren.

 

Ontstress sessies voor ondernemers

Wellicht is het fijn te weten dat er geen enkele reden is om onnodig lang met spanning rond te blijven lopen. Er is meer dan voldoende aanbod op de markt om je te helpen ontspannen. 

 • Ervaar jij stress?
 • Beïnvloedt die spanning het plezier in je ondernemerschap?
 • Wil jij weer meer ontspannen kunnen ondernemen?


Omdat ik als starterscoach zowel geschoold ben in Starters Coaching als in lichaamsgerichte therapievormen en kennis heb van het ondernemerschap, maar ook van angsten, onzekerheden, stress en burn out, kan ik je op unieke wijze coachen bij een relaxte start van je bedrijf. 

Bekijk hier de video voor meer informatie over de Ontstress Sessie en de invloed van stress op je lichaam. Lees hier meer informatie over de Lichaamsgerichte Coachsessie (= ontstress sessie)