let’s talk Business - Blog

Tijd voor je bedrijf

Voor jezelf beginnen kan een hele worsteling zijn. Zeker wanneer je het lastig vindt om heel bewust je (ondernemers)plek in te nemen. Je aandacht richten en ook vasthouden, zodat je bewust tijd en energie kunt investeren in je business, kan best een uitdaging zijn. 

Zodra je zzp’er wordt en helemaal wanneer je vanuit huis werkt, liggen er legio afleidingen op de loer die tijd en aandacht van je ondernemerschap afsnoepen.

Er is altijd wel een reden om je focus te verschuiven naar zaken die acuut je aandacht opeisen, waardoor je ondernemerschap op de tweede of derde plaats komt te staan.

 

Reserveer tijd voor je bedrijf

Tijd voor je bedrijf maken is erg belangrijk om er uiteindelijk succesvol in te kunnen zijn. Zeker wanneer je net begint en je door jezelf en door je omgeving nog volop uitgedaagd wordt om ruimte voor andere zaken te maken. Met name wanneer je vanuit huis je eigen bedrijf start.

Reserveer daarom heel bewust tijd voor je bedrijf, zodat je op die momenten niet verleid wordt om je agenda te vullen met alternatieve bezigheden.

Tijd die je heel bewust voor je onderneming reserveert, kan je dan ook echt gebruiken om je bedrijf op te starten en te ontwikkelen. 

Als je niet heel duidelijk naar jezelf bent over wanneer je tijd voor je bedrijf reserveert, trap je gemakkelijk in de valkuil van beschikbaarheid. In dit geval niet voor klanten of cliënten, maar vooral voor alle klussen en taken die niets met je ondernemerschap te maken hebben.

 

Gebrek aan focus en structuur

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je omgeving een beroep op je doet, wanneer jij degene bent die thuis is. Dus hartstikke logisch dat jij de verwarmingsmonteur ontvangt en elk moment van de dag pakketjes voor de hele buurt aanneemt. Ja toch? Of niet? 😉

Op eigen initiatief, en wellicht soms zelfs vanuit schuldgevoel dat je nog geen geld in het laatje brengt tijdens de startfase van je ondernemerschap, verzorg je de boodschappen, doe je de was en kook je het avondeten. Je partner heeft immers een voltijd baan en moet zijn aandacht bij zijn werk houden. Ja toch?

 

Geen tijd voor je bedrijf

Welke reden je ook bedenkt om goed te te praten dat je de tijd voor je bedrijf opzij schuift, het resultaat is dat je er zelf niet gelukkiger van wordt. Jouw ondernemersdroom blijft liggen en de ontwikkeling van je bedrijf valt stil, elke keer dat je je aandacht aan iets anders schenkt.

Je kiest uiteindelijk zelf welke excuses je in gebruik neemt om je eigen uitstelgedrag goed te praten. 

 • Misschien neem je jezelf of je eigen bedrijf nog niet zo serieus?
 • Ben je graag dienstbaar naar je omgeving?
 • Is flexibiliteit voor jou een belangrijke kernwaarde en pas je die (ten nadele van jezelf) toe op je beschikbaarheid?
 • Voel je je verantwoordelijk voor vele zaken en personen die je aandacht vragen. 
 • Vind je het moeilijk om nee te zeggen?
 • Ben je bang voor afwijzing?
 • Ben je bang om te falen en schuif je het serieus van start gaan voor je uit?

 

Het resultaat van excuses

Wat ook de reden is waarom je het moeilijk vindt om tijd voor je bedrijf te maken. Het is helemaal prima. Er is niemand die je er op zal aanspreken. Je bent vrij om zelf je prioriteiten te bepalen. Dat is wellicht ook gelijk een valkuil. Zeker wanneer je deeltijd aan je ondernemerschap begint. 

Echter als je onder de streep teleurgesteld raakt in jezelf, omdat je de realisatie van jouw ondernemersdroom opzij schuift, doe je daar uiteindelijk niemand een plezier mee. 

Wanneer je ook maar een klein beetje serieus bent over je toekomst als zzp’er, weet je diep van binnen dat jouw business meer tijd en aandacht verdient dan je het nu geeft. 

 

Verlangen

Laten we samen even terugschakelen naar de kern. De reden van je keuze voor het ondernemerschap. Het verlangen dat je hebt om vanuit je hart te ondernemen en iets waardevols in de wereld te zetten. Hoe groot of klein ook.

 • Wat is werkelijk je verlangen?
 • Wat verlang je van jezelf?
 • Wat verlang je van je omgeving?
 • Wat wil je graag veranderen of verbeteren aan je ondernemerschap?


Wanneer je wilt dat je bedrijf levensvatbaar is en wanneer je straks op jouw manier succesvol wilt zijn, zal je echt tijd voor je bedrijf moet maken. Je ondernemerschap heeft op meerdere momenten je onverdeelde tijd en aandacht nodig om te kunnen voortbestaan. 

Ben je bereid om tijd voor je bedrijf te reserveren en de startup fase te geven wat het nodig heeft, zodat je daar straks de vruchten van kunt plukken?

 

Ondernemersvrijheid

Ik begrijp heel goed dat het lastig om bedrijfstijd af te bakenen. Mogelijk kom je allerlei (ineffectieve) patronen, overtuigingen, angsten of onzekerheiden in jezelf tegen die je belemmeren om te gaan staan voor jezelf en voor je bedrijf.

Natuurlijk hoef je niet kosten wat het kost vast te houden aan je ingeplande tijd voor je bedrijf als een dierbare dringend je hulp nodig heeft of er andere spoedzaken zijn die niet kunnen wachten. 

Je bent ook vrij om als zelfstandig ondernemer daarin je ondernemersvrijheid in te zetten ten bate van jezelf en de dingen en personen die voor jou belangrijk zijn.

Het leven brengt uitdagingen op je pad, zodat je telkens opnieuw kunt kiezen en wat prioriteit heeft en aandacht schenken aan wat belangrijk voor je is.

 

Bewustzijn

Neem hierin in elk geval het bewustzijn mee dat je je eigen tijd, de gereserveerde tijd voor je bedrijf, ervoor opgeeft. En stel jezelf bij elk extern verzoek te vraag of je er binnen een dienstverband bij een baas, vrij voor zou vragen/krijgen. Zo nee. Waarom dan wel nu je de verantwoordelijkheid voor je eigen onderneming draagt. 

Kan het wachten, schuif de klussen dan door naar een moment waarop je vrij bent, zodat je je aandacht op je onderneming kan richting wanneer je daar tijd voor hebt ingepland. 

 

Je mag hulp vragen

Zelfstandig ondernemen is echt een andere manier van werken dan werken in loondienst. Je hoeft geen 9 tot 5 mentaliteit te hanteren, waardoor je vrij bent om helemaal zelf je eigen uren in te delen. 

Die vrijheid komt met de valkuil van flexibiliteit. Ik wil je een hart onder de riem steken als je je hierin herkent. Het is helemaal niet erg als je merkt dat:

 • Focus en structuur niet je sterkste kanten zijn als startende ondernemer
 • Je het moeilijk vindt om tijd voor je bedrijf af te bakenen.
 • Je in oude patronen of valkuilen stapt die het realiseren van jouw droombedrijf in de weg staan.


Sterker nog, het is eigenlijk heel waardevol als je dat inziet. Dat geeft je namelijk de mogelijkheid er iets aan te doen, zodat je kunt groeien van ondernemer worden naar ondernemer zijn. Soms is het ok gewoon een kwestie van mindset.

Schroom niet om om hulp te vragen wanneer je hierin vastloopt. De grootste ondernemers op de wereld zijn gekomen waar ze zijn met hulp van anderen. 

Hulp vragen en ook kunnen ontvangen zijn waardevolle eigenschappen voor elke ondernemer. Of je nu aan het begin van je carrière als zzp’er staat of dat je al wat langer onderneemt. 

 

Starterscoach

Als Starterscoach voor beginnend ondernemers, help ik je graag om de start van je eigen bedrijf zo gemakkelijk mogelijk te maken. 

Heb jij moeite met het maken van tijd voor je bedrijf? Of loop je tegen andere punten aan die de ontwikkeling van je ondernemerschap in de weg staan? Leg gerust je hulpvraag aan mij voor.

 • Ik coach je persoonlijk voorbij belemmeringen, zodat je kunt groeien als persoon en als professional.
 • Ik geef je praktische handvatten, waardoor je met meer focus en structuur je bedrijf kunt opstarten.
 • En ik leer je de vaardigheden die je nodig hebt om op professionele wijze je bedrijf op te bouwen.


Kortom ik help je graag bij het maken we een helder plan, waarbij we natuurlijk rekening houden met omgevingsfactoren, maar waarbij JIJ jezelf en je ondernemerschap niet langer hoeft weg te cijferen.

Wil jij leren hoe je op gezonde wijze een levensvatbaar bedrijf opbouwt? Neem vrijblijvend contact met me op voor een gratis startgesprek.