Je eigen bedrijf starten is meer dan een inschrijving bij de KvK

| 0

Een bedrijf starten is veel meer dan een inschrijving bij de KvK

Veel startende ondernemers denken dat een eigen bedrijf starten vooral bestaat uit het inschrijven van een onderneming bij de Kamer van Koophandel. Zodra deze stap genomen is, zijn ze immers gestart…

Is dit ook jouw gedachte? Dan loop je mogelijk waardevolle starters support mis. Je bent dan weliswaar al ingeschreven met je onderneming (als je al zover bent) en dat is natuurlijk een prachtige mijlpaal, waarna je aan je ondernemers avontuur kunt beginnen. Zoals je al leest gaat het nog steeds over het begin en dus de startperiode van je nieuwe leven als ondernemer.

 • Je gaat nu pas echt de wereld van het ondernemerschap ontdekken.
 • Je bedrijf inrichten en vormgeven.
 • Naamsbekendheid genereren.
 • Een klantenkring opbouwen.
 • Je eigen inkomen verdienen.

Dit zijn allemaal stappen die je als startende ondernemer maakt. Je ontdekkingsreis eindigt dan ook niet bij je inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Eigenlijk begin je avontuur als startend ondernemer dan pas echt.

Wanneer ben je dan startende ondernemer?

De eerste 3-5 jaar van je ondernemerschap kan je jezelf nog in de categorie starters plaatsen, als je er al een label aan wilt hangen. De startperiode is onder te verdelen in 4 verschillende fases.

 1. Voorbereidingsfase (ook wel verkenningsfase)
 2. Startfase
 3. Opbouwfase
 4. Groeifase

Natuurlijk ben je gewoon ondernemer of je nu 6 maanden of 6 jaar eigenaar bent van je eigen bedrijf. Je draagt dezelfde verantwoordelijkheden als een gevestigde zzp’er. Toch kan het om meerdere redenen handig zijn om je te beseffen dat je tot de startende ondernemers behoort.

 • Je gunt jezelf wellicht wat meer ruimte voor de opstart van je bedrijf, als je beseft dat de startfase voor ondernemers gemiddeld zo’n 3-5 jaar duurt.
 • Dat scheelt veel stress en vermindert de druk op je schouders.
 • Je hoeft niet in een week een bloeiend bedrijf neer te zetten.
 • Je mag jouw bedrijf in je eigen tempo opbouwen.
 • Het is gemakkelijker om de juiste hulp in te schakelen, bijvoorbeeld Starters Coaching, als je beseft dat je gewoon nog startende ondernemer.
 • Daarnaast zijn er ook belastingtechnisch diverse voordelen voor startende ondernemers.

Starten in je eigen tempo

Het tempo waarin je een eigen bedrijf start, is voor iedereen anders. De een bereid zich uitgebreid voor en gaat pas naar de Kamer van Koophandel wanneer de invulling en vormgeving van het bedrijf tot in de puntjes is verzorgd. De ander schrijft zich al in als ondernemer, zonder een concreet aanbod aan diensten, producten of prijzen te hebben samengesteld.

Niets is daarbij goed of fout. Alles is oke. Wel is de een natuurlijk wat verder in het startproces dan de ander. Ik raad je aan om vooral te kijken naar je eigen proces.

 • Voel je je nog startende ondernemer?
 • Ben je het zelfstandig ondernemerschap nog aan het ontdekken?
 • Wil je nog graag leren ondernemen?
 • Ondernemerskennis vergaren en ondernemersvaardigheden opdoen?

Geef jezelf daar dan de mogelijkheid voor. Zelfs wanneer iemand al tien jaar ondernemer is, maar een totaal nieuwe richting op wil met een bestaand bedrijf, begint die ondernemer ook voor een deel weer opnieuw. Met de kanttekening dat reeds opgedane ondernemerskennis natuurlijk niet verloren gaat.

Starten Zonder Stress

Wat ik je met dit artikel wil meegegeven is de ruimte om te mogen spelen, verkennen, oefenen en groeien als beginnend ondernemer. Start een eigen bedrijf in jouw ondernemerstempo.

Onderzoek wat je wensen en mogelijkheden zijn. Wil je bijvoorbeeld voltijd of deeltijd ondernemen? Wil je een starterscoach die je ondersteunt bij het aanbrengen van focus en structuur in de chaos van de startfase of wil je graag zelf het wiel uitvinden?

Ontdek je eigen ondernemerstempo, je behoefte en je mogelijkheden en (heel belangrijk) respecteer jezelf daar ook in, zodat je op gezonde wijze jouw bedrijf kunt starten zonder stress.

Wil je een heldere stap voor stap handleiding voor de voorbereiding, start, opbouw en groei van jouw bedrijf? Bekijk dan het Starten Zonder Stress Handboek. Hierin leer ik je op praktische wijze hoe je zonder stress je eigen bedrijf start.