Leren Netwerken met deze tips

geplaatst in: Coaching, Training | 0

Leren Netwerken wordt gemakkelijker met deze tips

De waarde van leren netwerken

Als startend ondernemer is het cruciaal om te leren netwerken en actief te bouwen aan het opbouwen van een waardevol netwerk om je heen. Je netwerk speelt immers een belangrijke rol bij de groei en aanwas van klanten binnen je bedrijf.

Het belang van leren netwerken

Wanneer je pas begint met het starten en opbouwen van je eigen bedrijf wil je het liefst zo snel mogelijk je eerste klanten ontvangen of je eerste producten / diensten verkopen. Hier komt ook direct het belang van leren netwerken om de hoek kijken. Om klanten aan te trekken is het belangrijk dat mensen weten wie jij bent en wat je diensten of producten zijn.

Bekijk hiervoor het Starter Handboek, daarin help ik je stap voor stap om het fundament voor je business op te bouwen.

Leren netwerken tussen hoop en vrees

Met een groeiend aantal ZZP’ers groeit ook het aantal netwerkgelegenheden. Er is behoefte aan ontmoetingsmomenten tussen ZZP’ers.

Natuurlijk is het goed om je gezicht te laten zien op een netwerk event, maar met het bezoeken van een netwerkborrel alleen ben je er nog niet. Vaak komen deelnemers aan een netwerkevent allemaal binnen met de hoop potentiele klanten te ontmoeten en de vrees onverricht ter zaken weer naar huis te keren.

Toch is dat wel vaak waar het op uitdraait, tenzij je leert welke wijze van netwerken voor jou het meest effectief is.

Netwerken doe je overal

Iedereen die je ontmoet, waar je ook bent is een potentiële klant of kent jouw potentiële klanten. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van het feit dat je altijd en overal aan het netwerken bent. Jij bent immers zelf de drijfveer en het gezicht achter de producten en/of diensten van je bedrijf. Mensen kopen van jou omdat ze je kennen, op jouw expertise vertrouwen en jou als persoon hun investering gunnen.

Leren netwerken door te oefenen

Vertel daarom met enthousiasme over wat je doet aan wie het maar horen wil. Dat laatste is overigens wel belangrijk. Enthousiasme is aanstekelijk, maar zorg ervoor dat je je leert afstemmen op de belangstelling en interesse van de ander. Ga oefenen en aftasten.

  • Is dit het juiste moment voor mijn verhaal?
  • Vindt de ander het interessant wat ik vertel?
  • Wordt er met aandacht naar mij geluisterd?
Leren netwerken tips

Leren netwerken is ook openstaan voor de ander

Heeft iemand niet direct belangstelling voor jouw enthousiaste verhaal over de producten en diensten die je biedt, draai het gesprek dan om.

Ga vragen stellen in plaats van vertellen en onderzoek hierin, waar je gesprekspartner wel belangstelling voor heeft. Vraag zoveel mogelijk door. Zo leer iemand echt kennen en kan je onderzoek op welke vlakken die persoon vastloopt en jouw hulp wellicht kan gebruiken.

Omslagpunt in het netwerkgesprek

Wanneer je iemand in het hart van zijn hulpvraag treft, probeer dan nogmaals of je vanuit daar het verlangen van de ander kunt prikkelen. Door bijvoorbeeld te vertellen over jouw ervaringen hiermee, hoe jij met dit probleem bent omgegaan en wat jouw oplossing hiervoor is.

Leren netwerken is iets anders dan leren verkopen

Een netwerkgesprek is geen verkoopgesprek. Een netwerkgesprek ik puur bedoeld om jouw netwerk te vergroten, jezelf zichtbaarder te maken, achterban te kweken, maar vooral om potentiële klanten beter te leren kennen.

Leren netwerken is aandacht schenken

Netwerken is meer aandacht schenken dan vragen. Je gesprek heeft altijd tot doel dat de ander zich gezien en gehoord voelt in zijn of haar problematiek, maar ook in zijn of haar belevingswereld en ervaringen. Draag er zorg voor dat de ander je herinnert op een positieve manier.

Het doel van leren netwerken is verbinden

Leren netwerken kost tijd. Je investeert jouw tijd en aandacht in de ander in de hoop dat het zich ooit terugbetaald in de afname van een dienst of product of een verwijzing in jouw richting. Daarom is het heel belangrijk dat jouw gesprekspartner aan het einde van het gesprek weet wie jij bent en waar hij je kan vinden.

Social media netwerken

Het afgeven van een visitekaartje aan het einde van een gesprek kan en is zeker zinvol. Nog effectiever is het leggen van een verbinding via social media, zoals bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook. Vraag ook altijd de gegevens van de ander of hun visitekaartje. Vraag of je hen mag informeren over jouw ontwikkelingen of verwijs naar een gratis weggever op je website als je die al hebt, waarmee je mensen aan je mailing lijst kunt toevoegen*. Zo houd je je netwerkverbinding actief en warm.

* Sinds mei 2018 geldt er een nieuwe privacywet, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierdoor mag je niet meer zomaar mensen op je maillijst zetten en doe je er goed aan om ook bij toestemming, dit zoveel mogelijk vast te leggen. Ik raad je aan om je nieuwe connecties na afloop van het eerste contact een persoonlijk mailtje te sturen met daarin jouw boodschap en een verwijzing naar de inschrijflink voor jouw maillijst. Zo kunnen ze zichzelf inschrijven en jou tevens toestemming geven voor het verwerken van hun persoonsgegevens volgens de AVG.

 

Ontvang dit handige A4 Stappenplan
voor een goede start van jouw bedrijf.
Vraag het hier gratis aan

 

A4 Stappenplan gratis aanvragen

 

Stel je open bij het leren netwerken

Wees niet te selectief wanneer je gaat leren netwerken. Zoals gezegd is wellicht niet iedereen met wie je een gesprek voert jouw ideale klant, maar wanneer je een verbinding hebt met iemand die enthousiast is over jou, zit je ook in diens netwerk en kan die persoon wellicht een waardevolle verwijzer voor je zijn richting iemand anders.

Leren netwerken is leren investeren

Netwerken vraagt tijd, aandacht en energie. Voor een startende ondernemer is leren netwerken wellicht niet het eerste waar je aandacht naar uitgaat, omdat resultaat zich niet laat afdwingen en het soms beste even kan duren voor je hiervan de vruchten plukt. Uiteindelijk betaalt het leren netwerken en het ontwikkelen van een goede netwerkwijze zich terug.

Leren Pitchen vanuit je Hart

  • Voel je je nog wat onzeker over je ‘verhaal’?
  • Kom je wat moeizaam uit je woorden wanneer iemand je vraagt wat je precies doet?
  • Wil je graag met een heldere elevator pitch op zak de netwerkborrels bezoeken?

Volg dan mijn online workshop Leren Pitchen vanuit je Hart. Daarin leer je exact hoe je tot een krachtige elevator pitch komt die dicht bij jezelf staat.