Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

stress verminderen, Hoe doe je dat?

Stress verminderen als ondernemer

Hoe leuk het zelfstandig ondernemerschap ook is, vroeg of laat krijg je vast wel een keer met een hoge werkdruk of stress te maken. Het leven is nu eenmaal niet alleen maar zen en ontspanning.
.
Er wordt in de huidige maatschappij best veel van ons gevraagd. Dat kan er voor zorgen dat je ook als zelfstandig ondernemer af en toe niet meer weet waar je de tijd, energie of ruimte vandaan moet halen om in balans te blijven. Mogelijk ervaar je stress en ben je inmiddels actief op zoek naar manieren die je stress verminderen. 
.
.

Je eigen bedrijf starten zonder stress 

Wil jij je eigen bedrijf starten zonder stress of inmiddels opgebouwde stress verminderen. Focus dan niet alleen maar op de prestatie die je als ondernemer wilt leveren, maar zorg ook goed voor lichaam en geest.
.
Tijdens de startfase van je eigen bedrijf lever je een flinke inspanning. Wanneer je in balans wilt blijven heb je ook voeding voor je lichaam, geest en ziel nodig, zodat je even af kan schakelen weer op kan laden.  
.
.

Werkdruk en spanning

Wanneer je langdurig onder spanning staat, lukt het soms niet meer om helemaal terug in een ontspannen modus te komen en je gevoel van stress zelfstandig te verminderen.
.

 • Misschien voel je de druk op je schouders van de prestatie die je van jezelf verwacht om een succes van je bedrijf te maken.
  .
 • Of misschien doe je zoveel indrukken op tijdens de opbouw van je bedrijf dat je meer tijd nodig hebt om alle prikkels die er op je af komen, te verwerken.
  .

Dit kan ertoe leiden dat je steeds vaker of langduriger stress ervaart, waardoor je minder plezier beleefd aan het runnen van je eigen bedrijf. Dat is natuurlijk zonde. Natuurlijk wil je graag je stress verminderen. 
.
.

Ontstress en relax

Even ontstressen en op een relaxte manier reflecteren op jezelf en je bedrijf is dan een welkome interventie.
.
Je kan hier natuurlijk zelf tijd en ruimte voor maken tijdens een middagpauze of een kopje thee, als het je lukt om die momenten aan jezelf te gunnen. Even afturen. De werkdruk verlagen. Stress verminderen.
.
Vind je dat lastig, omdat je als zzp’er voor je gevoel heel veel ballen in de lucht moet houden? Dat begrijp ik helemaal. Het is ook zeker niet altijd leuk en gemakkelijk.
.
.

Stress verminderen als zzp’er

Als ondernemerscoach en ervaringsdeskundige op het gebied van trauma, angsten en burn out, werk ik vaak op het snijvlak tussen persoonlijke ontwikkeling en professionele groei.
.
Gezond kunnen ondernemen is belangrijk voor de levensvatbaarheid van je bedrijf en een duurzame toekomst voor je onderneming.
.
Boven alles is het natuurlijk van belang om goed voor jezelf te blijven zorgen ook al wordt je daar af en toe in uitgedaagd. Je eigen welzijn gaat uiteraard boven al het andere.
.
,

Last van stressklachten

Wil je je eigen bedrijf starten of ben je al zelfstandig ondernemer, maar ervaar je dat de druk van het ondernemerschap soms best zwaar voor je weegt? Voel je je al een tijdje:
.

 • Opgejaagd
 • Gespannen / gestresst
 • Vermoeid
 • Geïrriteerd
 • Emotioneel
 • Geactiveerd
 • Onzeker
 • Angstig
  .
  .

Je persoonlijkheid weerspiegelt in je bedrijf

 • Ben je perfectionistisch? 
 • Streng voor jezelf?
 • Bang voor tekorten?
 • Of heb je diep van binnen de overtuiging dat je eigenlijk niet goed genoeg bent?
  .

Deze en ook andere belemmerende overtuigingen, kunnen ervoor zorgen dat je een ongezonde vorm van prestatiedruk ervaart die stress veroorzaakt.
.
Waar je ook bent, staat of naartoe gaat in het leven, je neemt jezelf overal mee naartoe. Zo ook in je bedrijf. Hoe je over jezelf denkt en dat wat je over jezelf gelooft, weerspiegelt zich in je bedrijf.
.
.

De invloed van stress op je systeem

Bekijk de video hierboven en ik laat je zien wat stress en indrukken voor een effect hebben op je systeem.
.
De wijze waarop je lichaam met stress omgaat of hoeveel werkdruk je kan handelen voordat het problematisch voor je wordt, zegt overigens niets over je kwaliteiten als ondernemer. Dus blijf vooral vertrouwen hebben in jezelf.
.
Het vraagt alleen wel om een liefdevolle inrichting van je business, zodat jij er ook op gezonde wijze met plezier in kan functioneren.
.
.

Ontstress sessie(s)

Gelukkig hoef je dat niet helemaal zelf uit te vogelen. In een pakketje ontstress-/coachsessies help ik je op respectvolle wijze om goed voor jezelf en je onderneming te zorgen, zodat de weg naar succes voor je open ligt.
.
Met behulp van een klein Business Boost coachpakket kan ik je al helpen om je stresslevel te verlagen. Daarbij kijk ik tevens met je mee naar wat maakt dat je zo gespannen bent of je zo uitgeput voelt.
.

 • Waar stagneert de energie?

 • Waar mag het weer gaan stromen?


Samen je stress verminderen

Stress verminderen kan een behoorlijke uitdaging zijn, wanneer je zelfstandig probeert hardnekkige patronen te veranderen. Het is dan ook heel logisch dat niet iedereen er in slaagt om fysieke en/of mentale stress zonder ondersteuning van buitenaf te reduceren.
.
Tijdens individuele coachsessies help ik jou als zzp’er om je fysieke en mentale spanning te verlagen. In de video bij dit artikel vertel ik je hier meer over. 
.
.

Evalueren en reflecteren

Naast dat we actief je stress verminderen, evalueren we samen welke elementen binnen je bedrijf (of je leven daaromheen) jouw gevoel van stress voeden.
.
Ik coach je bij het reflecteren op en verbeteren van je business flow, zodat je op voor jou gezonde wijze je bedrijf kan voortzetten.

Mogelijk kan je enkele elementen binnen je bedrijf anders of efficiënter inrichten, zodat de werkdruk die je voelt merkbaar lager. Laten we samen je stress verminderen, zodat je weer enthousiast wordt over je toekomst als zzp’er.  
.

.

Stress en ondernemerschap

Stress komt echt heel veel voor bij zzp’ers, vooral wanneer je als zelfstandige afhankelijk bent van het inkomen uit ondernemerschap. Of wanneer je naast je eigen bedrijf ook nog andere ballen in de lucht houdt, zoals de zorg voor een gezin, een vaste baan een studie of noem maar op.
.
Zelfs als al deze elementen geen belastende rol spelen kan het ondernemerschap, hoe leuk het ook is, toch een belastende rol spelen, omdat je het voor jezelf te ingewikkeld hebt ingericht.
.
.

Coaching voor zzp’ers

Als je jezelf wat meer geluk en plezier gunt in het ondernemerschap dan je in tijdens van stress voelt, gun ik je een persoonlijk coachtraject.
.
Stress verminderen en je bedrijf weer op een gezonde manier nieuw leven in blazen kan al vanaf een klein Business Boos coachpakket. Je ontvangt dan mijn 1 op 1 begeleiding bij het verminderen van je stress en het op gezonde wijze inrichten van je praktijk of bedrijf.
.
Je kan als je dat wenst uiteraard ook kiezen voor een van de uitgebreidere coachpakketten. (Lees hier meer over.) We hebben dan meer tijd en ruimte om te onderzoeken wat je werkelijk wilt bereiken met je onderneming en hoe je daar op een gezonde manier naartoe kan groeien.
.

.

Persoonlijke en professionele transformatie

Je bent helemaal welkom om een keer een gratis telefonisch startgesprek af te spreken. Ik kijk graag met je mee hoe je op een gezonde manier transformatie in jezelf en in je bedrijf kan brengen.
.
Je business is zelden het hoogste doel. Je bent hier in dit leven om bepaalde thema’s uit te werken. Een eigen bedrijf kan een heel mooi platform zijn om je angsten te ontgroeien en liefdevoller met jezelf om te leren gaan.
.
Wil je stress verminderen en opnieuw vanuit plezier en flow ondernemen? Reserveer gratis een vrijblijvend startgesprek in mijn agenda.

_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Ik begeleid beginnende ZZP’ers, tijdens de eerste vijf cruciale jaren van het ondernemerschap.

Als Business Coach help ik je stap voor stap bij het starten, opbouwen en professionaliseren van je eigen bedrijf. Uiteraard help ik je ook ondernemers stress verminderen zodat je gezond, professioneel en succesvol kan ondernemen.

Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.