Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Zelf een website bouwen

Wil jij geld verdienen met je website?

Een van de grootste uitdagingen bij het zichtbaar maken van jouw bedrijf is het bouwen van een effectieve website.

Je kunt deze klus natuurlijk uitbesteden aan iemand die er verstand van heeft, maar je kan ook zelf een website bouwen. Een gebruiksvriendelijk programma hiervoor is WordPress.

 

Aandachtspunten bij zelf een website bouwen

Zomaar een website bouwen die er wel mooi uit ziet, is misschien leuk en iets waar je trots op kan zijn, maar is het ook effectief?

Doet je website datgene waar het voor bedoeld is? Als je er een een doel mee wilt bereiken, bijvoorbeeld: klanten aantrekken, dan doe je er goed aan om de inhoud en vormgeving van je website hierop af te stemmen. Daar komt vaak meer kennis bij kijken dan alleen de techniek van het bouwen. 

 

8 tips voor het website bouwen

Ga je zelf een website bouwen? Let dan in elk geval op de onderstaande punten, zodat je direct de effectiviteit van je inspanningen verhoogt. 

  1. Google vriendelijkheid
  2. Heldere structuur
  3. Mobile responsive
  4. Duidelijkheid
  5. Relevantie
  6. Toegankelijkheid
  7. Call to action
  8. Wijzigingen doorvoeren (actualiteit)

Google vriendelijk

Let op Google vriendelijkheid. WordPress websites zijn standaard Google vriendelijk. Dit beïnvloedt je ranking (de positie waarop je website verschijnt) in de zoekresultaten.

Wanneer je website gebruiksvriendelijk is conform de eisen die Google hier aan stelt zal dit je ranking positief beïnvloeden, waardoor Google je beloont met een hogere positie in de zoekresultaten.

Scoort je site onvoldoende op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, denk hierbij bijvoorbeeld aan een lange laadtijd, pop-ups, of onveilige toegang of zeer, dan wordt je hiervoor door Google gestraft. Je website zal in ranking zakken en minder snel zichtbaar zijn voor je potentiële klant. 

 

Heldere structuur

Let er op dat je site overzichtelijk is en een heldere structuur heeft voor de gebruiker en voor google. Een warrige structuur of verouderde content en gebroken linkjes, maken je website minder betrouwbaar en daardoor minder aantrekkelijk voor zoekmachines om te vertonen als zoekresultaat.

Bezoekers van je website haken ook sneller af op een onoverzichtelijke structuur. Een heldere structuur en kloppende inhoud die overzichtelijk is voor bezoeker en zoekmachine leidt tot betere resultaten.

 

Mobile responsive

Mobiele responsiviteit betekent dat de layout van je website zich aanpast aan het apparaat waarop het wordt vertoont. Het scherm van je computer is bijvoorbeeld veel breder dan het scherm van een mobiele telefoon. 

Responsiviteit verhoogt het gebruiksgemak en gebruiksvriendelijkheid van je website. WordPress websites zijn over het algemeen allemaal mobile responsive.

Als dit niet het geval is, toont Google je website niet of veel lager in de zoekresultaten. Of is je website slecht leesbaar voor je bezoeker. Die kan daarop rap afhaken. Dat wil je natuurlijk niet. 

 

Duidelijkheid

Waar gaat je website over en wat is het doel ervan? Dat is zowel voor jezelf goed om te weten wanneer je je website gaat bouwen, maar ook voor je bezoeker, wanneer deze je site bezoekt.

Is het voor je bezoeker direct duidelijk met wie of wat ze te maken hebben? Wanneer dit voor hen niet duidelijk is, dan haken ze meestal snel af en ben je een potentiële klant kwijt.

 

Relevantie

Let op dat de inhoud van je site relevant is. Een mooie site alleen is niet voldoende, sterker nog, het uiterlijk van je site is ondergeschikt aan de inhoud.

Natuurlijk werk het wel mee als je website, naast dat het relevante informatie bevat, ook nog visueel aantrekkelijk is om naar te kijken. Hierdoor voelt je potentiële klant zich mogelijk eerder thuis.

Maar alleen met goede smoel ben je er niet. Wil je werkelijk zichtbaar worden als ondernemer dan is de relevantie van je content een belangrijk punt om mee te nemen bij het bouwen van je site.

 

Toegankelijkheid

Let op de toegankelijkheid van je wordpress website. Maak het voor je bezoeker zo gemakkelijk mogelijk om contact met je op te nemen. 🙂

 

Call to action

Zorg op elke relevante pagina van je website voor een duidelijke call to action, zodat bezoekers begrijpen wat er van ze wordt verwacht

Hiervoor is het goed om niet alleen na te denken over het doel van je website, maar ook per pagina te kijken naar wat je wilt dat je bezoeker op de pagina doet. Roep op tot het zetten van een stap of het ondernemen van actie.

Je neemt je bezoekers als het ware een beetje bij de hand. Die begeleiding wordt over het algemeen door de meeste bezoekers heel fijn gevonden. 

 

Wijzigingen doorvoeren

Wanneer je ervoor kiest om het website bouwen uit te besteden aan een web developer, houd er dan rekening mee dat je in de toekomst wellicht nog dingen wilt kunnen veranderen aan de inhoud van je site.

Let er daarom op dat je zelf gemakkelijk je inhoud kunt wijzigen en aanvullen als dat nodig is. Het is prettig als niet voor elke agendawijziging afhankelijk bent van iemand anders. Zo houd je je website ook het gemakkelijkst actueel.

Een actuele website is betrouwbaar voor je bezoekers. Daarnaast vindt Google het prettig om te zien dat er af en toe nog gewerkt wordt aan je website of dat je bijvoorbeeld een blog plaatst, waardoor het duidelijk is dat je nog actief bent als ondernemer en dat je site up to date is. 

Wil je gaan starten als ondernemer?
Begin direct goed met een heldere starters structuur.
Gratis A4 Stappenplan

Website bouwen uitbesteden?

Als startende ondernemer komt er al genoeg op je af. Weeg daarom voor jezelf af of je je kostbare tijd en energie wilt investeren in het zelf bouwen van een website of dat je het uit handen geeft.

  • Zie je het niet zo zitten om zelf je website te creëren?
  • Ben je vastgelopen in het ontwikkelproces?
  • Levert je huidige website te weinig bezoekers op?


Dan kan het zinvol voor je zijn om je site te restylen of misschien wel helemaal opnieuw op te (laten) bouwen. Zie je hier tegenop? Schakel dan hulp in bij de ontwikkeling van een effectieve website die jou uiteindelijk geld gaat opleveren.

 

Je WordPress website opzetten met support

Ik help je graag bij een goede start van je eigen bedrijf. Wanneer je naast Starters Coaching ook website support bij mij aanvraagt, stem ik de opmaak en vormgeving van je website helemaal af op jouw wensen en mogelijkheden.

Het kan fijn zijn om voor een combinatie Starters Coaching en website bouwen te kiezen, omdat ik jou en je onderneming door het coachtraject goed leer kennen en je website hierdoor naadloos op je ondernemersdoel kan laten aansluiten.

 

Uitbesteden

Wanneer je het bouwen van je website (geheel of gedeeltelijk) aan mij wilt uitbesteden, bespreken we je doel en voorkeuren, zodat ik een helder beeld krijg van je wensen en jij van de mogelijkheden.

  • Uiteraard kan ik je tijdens de coachsessies helpen om samen de vormgeving en inhoud van je website te bepalen. (Dit kan ook wanneer je je website zelf ontwikkelt of aan iemand anders uitbesteed.)
  • Branding is hier een onderdeel van.
  • We nemen je ondernemersdoel mee in de ontwikkeling van je site.
  • Zorgen in overleg voor duidelijke call tot actions en alle overige punten uit de tips in dit artikel.

 

Ik leer je ook met liefde en plezier meer over zoekmachine optimalisatie (SEO) als je daar mee aan de slag wilt. Kortom er is veel mogelijk wanneer je hulp wilt bij het website bouwen. Maak gerust je wensen kenbaar.