Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

Ondernemersvrijheid

 

Ondernemersvrijheid als verlangen

Veel beginnende zzp’ers starten een eigen praktijk of bedrijf omdat ze verlangen naar ondernemersvrijheid.
.
Een vorm van vrijheid die ze binnen een vaste baan niet vinden, die ze hopen als zelfstandig ondernemer wel te kunnen realiseren. Toch lukt het lang niet alle zzp’ers om dat gewenste gevoel van vrijheid ook werkelijk te ervaren. 
.
Verlang jij naar ondernemersvrijheid? Is dit voor jou een van de belangrijkste redenen waarom je zzp’er bent? Let op: wordt geen slaaf van je eigen onderneming. Bekijk de video over dit onderwerp of lees hieronder verder.
.
.

Wat is ondernemersvrijheid?

Herken je jezelf in het verlangen naar ondernemersvrijheid? Dan heb ik een vraag aan jou. Waar ben je precies naar op zoek als beginnend ondernemer? 
.
Ondernemersvrijheid is een gevoel. Een persoonlijke beleving. Alleen jij kan ervaren of je je vrij voelt en dus of je vrij bent in het ondernemen. Dit geld ook voor je gevoel van vrijheid in de rest van je leven. Ervaar je dat je vrij bent of heb je behoefte aan meer:

 • Vrijheid
 • Ruimte
 • Vrije tijd om door te kunnen brengen met je kinderen, gezin, partner.
 • Of verlang je naar meer tijd voor jezelf, waardevolle connecties, hobby’s of andere dingen die je graag wilt doen in het leven.
 • Iets anders kan natuurlijk ook. 
  .
  .

Ondernemersvrijheid en teleurstelling 

Als je op zoek bent naar een of meerdere vrijheidsbelevingen uit het bovenstaande rijtje en dat is de reden waarom je voor jezelf bent begonnen, dan kom je als startende ondernemer soms van een koude kermis thuis.
.
Dit omdat de startfase van je eigen onderneming, in plaats van heel veel vrijheid te brengen, vaak juist ontzettend veel tijd en aandacht van je vraagt.
.
Een bedrijf opstarten kost heel veel energie. Genieten van de vrijheid die zo belangrijk voor je is, lukt daardoor op de korte termijn vaak niet en dat kan zorgen voor teleurstelling. 
.
.

Valkuil van veel startende ondernemers

Keihard werken en als een malle alles geven op weg naar succes, is de valkuil waar heel veel startende ondernemers instappen.
.
We gaan heel hard aan de slag. We gaan heel hard werken om dat bedrijf te realiseren wat we zo graag in de wereld willen zetten en wat ons die ondernemersvrijheid moet opleveren. 
.
.

Let extra goed op als je een harde werker bent

Als je eenmaal stapt in die valkuil, in die molen van het werken, werken, werken aan die droomonderneming, op zoek naar die ondernemersvrijheid, zou het best eens kunnen dat ondernemersvrijheid het eerste is wat je als zzp’er inlevert. 
.
Wanneer je, vanaf dag één dat je je eigen bedrijf start, je ondernemersvrijheid opgeeft ten bate van de opbouw van je bedrijf, dan is de kans heel groot dat je er je hele carrière als zelfstandig ondernemer naar streeft om dat gevoel van vrijheid weer terug te krijgen.
.
.

Ondernemersvrijheid is de basis van je je ondernemerschap

Als je je beseft dat je de ondernemersvrijheid al hebt vanaf moment één dat je voor jezelf begint. Of eigenlijk zelfs al daarvoor, wanneer je besluit dat je voor jezelf wil beginnen, dan is de vrijheid er al om het ondernemerschap helemaal naar je eigen smaak in te richten.
Juist dat is ondernemersvrijheid.
.

 • Je mag helemaal zelf bepalen hoe je ondernemer wilt zijn. 
 • Wanneer je wilt werken.
 • Waar je wilt werken.
 • Wat je wilt doen.
 • Op welke manier je dat wilt doen.
 • Voor wie je dat wilt doen.
 • Etc.
  .
  .

Je vrijheid terugverdienen

Je begint je bedrijf al vanuit alle ondernemersvrijheid die je je wensen kan. Het gekke is dat we die vrijheid massaal inleveren, omdat we vanuit een zekere conditionering en arbeidsethos het gevoel hebben dat we daar heel hard voor moeten werken.
.
Ondernemersvrijheid wordt daarmee iets dat we moeten verdienen of moeten nastreven. Daar kan of mag je misschien van jezelf pas de vruchten van plukken als je ver gevorderd bent in je ondernemerschap en als je er heel hard voor hebt gewerkt. 
.
.

Aangeleerd gedrag

Dat we onze vrijheid moeten verdienen door bijvoorbeeld hard te werken is voor ons een logische gedachte of patroon, wat ons vaak met de paplepel is ingegoten. Afhankelijk van je leeftijd.
.
Misschien hoor je je ouders nog wel zeggen: “Je moet hard werken voor je geld.” Dergelijke overtuigingen worden van generatie op generatie doorgegeven. Daardoor kan het voor jou onnatuurlijk voelen om vanuit je behoefte en vanuit flow te werken in een tempo wat bij jou past.
.
.

Rijkdom en illusie

Dat je hard moet werken om van je ‘welverdiende’ vrijheid te mogen genieten is echt een illusie. De vrijheid waar je naar verlangt is er namelijk al. De manier waarop je ondernemersvrijheid zou kunnen genieten is al aanwezig. 
.
De vraag is: ‘Hoe ga jij ondernemersvrijheid integreren binnen je praktijk of bedrijf?’ En in het bijzonder binnen de start van je eigen bedrijf, wanneer je nog aan het begin staat van je carrière als zzp’er.

Dat doe je door zelf heel bewust te voelen wat jij nodig hebt om in vrijheid te kunnen ondernemen. 
.
.

Wat is (ondernemers)vrijheid voor jou? 

Een belangrijke vraag waar je jezelf antwoord op mag geven, is: ‘Wat is voor jou ondernemersvrijheid?’ Pas wanneer je daarop een helder antwoord kan geven, weet je wat je eigenlijk nastreeft.
.
Ontdek ook jouw route naar succes met behulp van de (gratis aan te vragen) Goed van Start mini training en het bijbehorende Successcript. Dit helpt je bij het formuleren van je antwoorden. 
.
Uit jouw persoonlijke antwoord, wat voor iedereen anders kan zijn, leer je wat voor jou belangrijke elementen zijn om mee te nemen in je ondernemerschap.
.
.

Enkele vragen om je alvast een beetje op weg te helpen:

 • Wil je bijvoorbeeld veel tijd kunnen doorbrengen in de natuur? 
 • Wil je genieten van het buitenleven? 
 • Wil je meer tijd met je kinderen door kunnen brengen dan dat je nu doet.
 • Wil je wel dezelfde uren blijven werken, maar bijvoorbeeld minder reistijd kwijt zijn dan in je vaste baan? En kan je dat realiseren door vanuit huis te gaan werken.
 • Wil je meer boeken kunnen lezen? 
 • Wil je meer op vakantie kunnen? 
 • Wil je meer vrijheid genieten door gewoon je eigen tijd in te delen op een dag? 
 • Wat geeft jou een gevoel van vrijheid?
 • Waar zou je meer tijd voor willen hebben?

Leer in 5 gemakkelijke stappen hoe je met succes vrijheid integreert in je ondernemersdoel. Volg nu gratis de Goed van Start mini-training.

Regie over je eigen vrijheid

De vrijheid om zelf het zwaartepunt in je leven te verschuiven naar de elementen die het belangrijkst voor je zijn, heb je als zzp’er zelf in handen. 
.
Dat is echt een groot voordeel ten opzichte van het werken voor een baas of werken in loondienst, waarbij (over het algemeen) iemand anders jouw klok bepaalt. Er wordt voor jou besloten wanneer jij aan het werk moet of wanneer je op je werk moet zijn.
.
Als zelfstandig ondernemer ben je helemaal vrij om daar zelf de regie in te nemen. Mits je hierin goed voor jezelf zorgt, natuurlijk. 
.
.

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan… 

Let op: Als je één op één overstapt vanuit een functie in loondienst naar hetzelfde vakgebied als zelfstandig ondernemer. Dan is de valkuil nog groter dat je je tijden precies zo gaat indelen zoals je dat in loondienst gewend was.

Doe in dat geval even een stap achteruit. Check bij jezelf wat jouw behoefte is. Welke elementen uit je vaste baan wil je meenemen of loslaten?
.

 • Waar verlang je naar als je het helemaal zelf mag bepalen? 
 • Wanneer wil je beschikbaar zijn voor jouw klanten?
 • Hoe wil je het liefst je werk kunnen doen?
  .
  .

Vrijheid integreren en ervan genieten

Misschien vind jij dat vaste ritme wel heel prettig en heb je niet de behoefte om dat anders in te kleden, maar ervaar je ondernemersvrijheid op andere vlakken binnen het ondernemerschap.
.
Zo kan je natuurlijk zelf bepalen welke cliënten je aanneemt. Welke onderdelen van je vakgebied je gaat etaleren en waar je je werkzaamheden gaat uitvoeren.
.
Juist bij de start van je onderneming heb je daar heel veel voordeel van. Hierdoor kan je jouw ondernemerschap exact zo inrichten dat je er helemaal happy mee bent.
.
.

Bijsturen

Ben je per ongeluk in een valkuil gestapt en kom je er gaandeweg je ondernemerschap achter dat je niet gelukkig bent met je eigen werkwijze? Dan heb je ook hierin weer alle vrijheid om het naar eigen behoefte bij te sturen. Lekker he dat zelfstandig ondernemen. 🙂
.
.

Oude patronen loslaten

Zelfstandig ondernemen betekent absoluut niet dat je persé 40 uur in de week moet werken. Misschien vind je wel als zzp’er wel een veel efficiëntere manier om je werkzaamheden te doen en kan je in 26 of 30 uur werken uiteindelijk hetzelfde inkomen opbouwen.
.
Natuurlijk ben je net zo vrij om wel veertig of zelfs meer uren in de week te ondernemen. De uitdaging is vooral om het idee van een verplichte 40-urige werkweek los te laten. Ga altijd uit van je eigen wensen en mogelijkheden.
.
.

Slimmer werken

Ga je bijvoorbeeld automatiseren? Of wil je een online training maken en verkopen? Dan is dat in de beginfase natuurlijk wat harder werken omdat er veel tijd in gaat zitten om de training te maken.
.
Maar als het uiteindelijk klaar is, kan je misschien juist wel veel minder gaan werken, omdat je het alleen nog maar hoeft bij te houden en te verkopen om een steady inkomen genereren.
.
.

Zo creëer je ondernemersvrijheid voor jezelf

Nu zeg ik in de beginfase is het harder werken, maar ik noemde al dat je zelf vanaf dag één je eigen tijd kan indelen en dat je zelf de ondernemersvrijheid kan creëren waar je naar verlangt.
.
Dat geldt natuurlijk ook voor de start van je onderneming en voor alle projecten die je daarbinnen aangaat. Leer jezelf aan om te werken op een manier die voor jou prettig is in een tempo waar jij je goed bij voelt.

.

Lok jezelf niet in de val

Dus als jij het fijn vindt om bijvoorbeeld 10 uur in de week te werken aan je eigen bedrijf, doe dat dan ook. Laat je niet teveel verleiden door de valkuil om in het begin extra gas te geven, en bijvoorbeeld zestig uur per week te werken, vanuit de illusie dat er daarna een periode komt waarin je het rustiger aan kan doen.
.
Heel vaak is dat namelijk niet zo en rol je meteen in een patroon waarbinnen je je ondernemersvrijheid opgeeft. Afhankelijk van je persoonlijkheid uiteraard.
.
.

Integratie

Ik gun het jou dat je ondernemersvrijheid gaat integreren in je werkzaamheden als startende ondernemer en straks ook als gevorderd ondernemer.
.
Neem alsjeblieft de vrijheid om aan het begin van je ondernemerschap al gelijk te beginnen met datgene wat jij fijn zou vinden, zodat je ook volop kan profiteren van het feit dat je zelfstandig ondernemer bent geworden. 
.

 • Zodat je zo vaak in de natuur kan zijn als je wilt. 
 • Alle ruimte hebt om tijd met je kinderen door te brengen. 
 • Je meer dan voldoende Quality time over hebt om in balans te blijven.
 • Zo kan je gezond en duurzaam ondernemen. 
  .
  .

 •  

 •  

Je aandacht optimaal verdelen

Heb je (nog) een baan in loondienst of volg je een studie en wil je daarnaast je eigen praktijk of bedrijf opstarten, dan vergt dat extra tijd en energie.

Zeker dan is het extra belangrijk dat je leert doseren, zodat je je aandacht en energie optimaal kan verdelen over de elementen die in jouw leven op dit moment van waarde zijn. 
.
.

Ondernemersvrijheid in een ander jasje

Het zou ook zou kunnen zijn dat ondernemersvrijheid voor jou niet zit in het aantal uren dat je werk. Misschien ben je best bereid om heel veel uren te maken in de week of net zoveel als dat je voor je baas werkte.

Wellicht zit ondernemersvrijheid voor jou veel meer in het feit dat je bijvoorbeeld niet hoeft te reizen omdat je vanuit huis kan werken. Dat je precies kan doen wat je leuk vindt of dat je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen anders dan aan jezelf, omdat je gewoon eigen baas bent. Ook dat is ondernemersvrijheid.
.
.

Jouw behoefte als uitgangspunt

Omdat behoefte en omstandigheden voor iedereen anders zijn, om maar niet te spreken van verschillen in vakgebieden, is het vooral belangrijk dat je eerst bij jezelf te rade gaat wat ondernemersvrijheid voor jou inhoud. 
.
Is ondernemersvrijheid voor jou een kernwaarde?
Is dit een van de redenen waarom je voor jezelf bent begonnen?

Dan is het extra belangrijk dat je daar ook aandacht aan schenkt. Geef het prioriteit om daar tijd en ruimte voor te maken. Alleen dan kan je ondernemersvrijheid op een gezonde manier integreren in je bestaan. 
.
.

Verlangen

Het is belangrijk om je verlangen te voelen en te voeden, omdat afwijken van je verlangen, je stress kan opleveren. Wanneer je te lang, te veel van jezelf geeft en daarbij te ver van je verlangen afwijkt, vergroot je de kans om ziek te worden. 
.
Stress ontstaat wanneer je (ongemerkt) precies datgene opgeeft wat voor jou eigenlijk het allerbelangrijkste is in het leven. Stel ondernemersvrijheid niet als doel, maar maak het een basiselement binnen je business, dan profiteer je volop van het goud dat je vanaf je start als zzp’er in handen hebt. 
.
.

Resume

Je weet nu wat ondernemersvrijheid is. Als het goed is heb je ook helder gekregen wat ondernemersvrijheid voor jou persoonlijk betekent en weet je waarom het belangrijk is om er al aandacht aan te schenken bij de start van je bedrijf. 
.
Ik wens je heel veel succes en vrijheid in het uitoefenen van je vak. Geniet van je zelfstandigheid en start zonder stress.
.
Heb je behoefte aan coaching op dit thema of kan je op andere punten hulp gebruiken bij de start en opbouw van je bedrijf? Vraag gerust een gratis startgesprek bij me aan.

_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Ondernemerscoach voor startup zzp’ers die zich tijdens de eerste vijf jaar van hun ondernemerschap als professional willen ontwikkelen. 
.
Ik help je stap voor stap bij het voorbereiden, starten en opbouwen van je eigen bedrijf, zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.

Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.