Ondernemersvrijheid

geplaatst in: Coaching | 0

In dit Starters Magazine wil ik het met je hebben over het thema ondernemersvrijheid. Veel beginnende zzp’ers starten een eigen praktijk of bedrijf omdat ze verlangen naar vrijheid. Binnen zelfstandig ondernemerschap zien zij mogelijkheden om dat verlangen in de vorm van ondernemersvrijheid te realiseren. Toch lukt het lang niet altijd om dat gevoel van vrijheid ook werkelijk te bereiken. 

Verlang jij naar vrijheid en wil je dit als zzp’er realiseren? Lees in dit artikel dan hoe je kan voorkomen dat je die vrijheid opgeeft en een slaaf wordt van je eigen onderneming. De volgende vragen komen aan bod:

 • Wat is ondernemersvrijheid? 
 • Waarom is het belangrijk voor je?
 • Hoe kan je dit voor jezelf creëren? 

Bekijk de video over dit onderwerp of lees hieronder verder voor het volledige artikel.

Wat is ondernemersvrijheid?

Herken je jezelf in het verlangen naar ondernemersvrijheid? Dan heb ik ook een vraag aan jou. Waar ben je precies naar op zoek als beginnend ondernemer? 

Ondernemersvrijheid is een gevoel. Een persoonlijke beleving. Alleen jij kan ervaren of je je vrij voelt en dus of je vrij bent in het ondernemen. Dit geld ook voor je gevoel van vrijheid in de rest van je leven. Ervaar je dat je vrij bent of heb je behoefte aan meer:

 • Vrijheid, 
 • Ruimte,
 • Vrije tijd om door te kunnen brengen met je kinderen, je gezin of met je partner. 
 • Of verlang je naar meer tijd voor jezelf, waardevolle connecties of voor je eigen dingen die je graag wilt doen in het leven. 

Ondernemersvrijheid en teleurstelling 

Als je op zoek bent naar een of meerdere vrijheidsbelevingen uit het bovenstaande rijtje (of iets anders wat in je eigen gedachten naar voren komt) en dat is de reden waarom je voor jezelf bent begonnen, dan kom je als startende ondernemer soms van een koude kermis thuis.

Dit omdat de startfase van je eigen onderneming, in plaats van heel veel vrijheid te brengen, vaak juist ontzettend veel tijd en aandacht van je vraagt.

Het starten van een eigen bedrijf kost heel veel energie, waardoor je veel moet geven en waarbij je eigenlijk nog weinig kan ontvangen. Genieten van die vrijheid die zo belangrijk voor je is, lukt daardoor mogelijk nog niet.

Valkuil van veel startende ondernemers

Keihard werken en als een malle alles geven op weg naar succes, is de valkuil waar heel veel startende ondernemers instappen. We gaan heel hard aan de slag. We gaan heel hard werken om dat bedrijf te realiseren wat we zo graag in de wereld willen zetten en wat ons die ondernemersvrijheid moet opleveren. 

Als je eenmaal stapt in die valkuil, in die molen van het werken, werken, werken aan die droomonderneming, op zoek naar die ondernemersvrijheid, zou het best eens kunnen dat ondernemersvrijheid het eerste is wat je als zzp’er inlevert. 

Wanneer je, vanaf dag één dat je je eigen bedrijf start, je ondernemersvrijheid opgeeft ten bate van de opbouw van je bedrijf, dan is de kans heel groot dat je er je hele carrière als zelfstandig ondernemer naar streeft om dat gevoel van vrijheid weer terug te krijgen. 

Ondernemersvrijheid is de basis van je ondernemerschap

Als je je beseft dat je de ondernemersvrijheid al hebt vanaf moment één dat je voor jezelf begint. Of eigenlijk zelfs al daarvoor, wanneer je besluit dat je voor jezelf wil beginnen, dan is de vrijheid er al om het ondernemerschap helemaal naar je eigen smaak in te richten. Juist dat is ondernemersvrijheid.

 • Je mag helemaal zelf bepalen hoe je ondernemer wilt zijn. 
 • Wanneer je wilt werken.
 • Waar je wilt werken.
 • Wat je wilt doen.
 • Op welke manier je dat wilt doen.
 • Voor wie je dat wilt doen.
 • Etc.

Vrijheid terugverdienen

Je begint je bedrijf dus al met alle ondernemersvrijheid die je je wensen kan. Het gekke is dat we die vrijheid massaal inleveren, omdat we vanuit een zekere conditionering en arbeidsethos het gevoel hebben dat we daar heel hard voor moeten werken.

Ondernemersvrijheid wordt daarmee iets dat we moeten verdienen of moeten nastreven. Daar kan of mag je misschien van jezelf pas de vruchten van plukken als je ver gevorderd bent in je ondernemerschap en als je er heel hard voor hebt gewerkt. 

Een logische gedachte of patroon, wat vaak met de paplepel is ingegoten. Afhankelijk van je leeftijd. Misschien hoor je je ouders nog wel zeggen: “Je moet hard werken voor je geld.” Dergelijke overtuigingen worden van generatie op generatie doorgegeven. Daardoor kan het voor jou onnatuurlijk voelen om vanuit je behoefte en vanuit flow te werken in een tempo wat bij jou past.  

Rijkdom en illusie

Dat je hard moet werken om van je ‘welverdiende’ vrijheid te mogen genieten is echt een illusie. De vrijheid waar je naar verlangt is er namelijk al. De manier waarop je ondernemersvrijheid zou kunnen genieten is al aanwezig. 

De vraag is: ‘Hoe ga jij ondernemersvrijheid integreren binnen je praktijk of bedrijf?’ En in het bijzonder binnen de start van je eigen bedrijf, wanneer je nog gaat beginnen. Dat doe je door zelf heel bewust te voelen wat jij nodig hebt om in vrijheid te kunnen ondernemen. 

Wat is voor jou (ondernemers)vrijheid? 

Een belangrijke vraag waar je jezelf antwoord op mag geven, is: ‘Wat is voor jou ondernemersvrijheid?’ Pas wanneer je daarop een helder antwoord kan geven, weet je wat je eigenlijk nastreeft als startend ondernemer

Uit jouw persoonlijke antwoord, wat voor iedereen anders kan zijn, leer je wat voor jou belangrijke elementen zijn om mee te nemen in je ondernemerschap.

 • Wil je bijvoorbeeld veel tijd kunnen doorbrengen in de natuur? 
 • Wil je genieten van het buitenleven? 
 • Wil je meer tijd met je kinderen door kunnen brengen dan dat je nu doet.
 • Wil je wel dezelfde uren blijven werken, maar bijvoorbeeld minder reistijd kwijt zijn dan in je vaste baan? En kan je dat realiseren door vanuit huis te gaan werken.
 • Wil je meer boeken kunnen lezen? 
 • Wil je meer op vakantie kunnen? 
 • Wil je meer vrijheid genieten door gewoon je eigen tijd in te delen op een dag? 

Vrijheid integreren en genieten

Die vrijheid om zelf het zwaartepunt in je leven te verschuiven naar de elementen die het belangrijkst voor je zijn, die heb je natuurlijk al vanaf de start van je onderneming. Dat is echt een groot voordeel ten opzichte van het werken voor een baas of werken in loondienst.

In loondienst bepaalt (over het algemeen) een ander jouw klok. Een ander bepaalt wanneer jij aan het werk moet of wanneer je op je werk moet zijn. En nu bepaal jij dit. 

Let op: Als je één op één overstapt vanuit een functie in loondienst naar hetzelfde vakgebied als zelfstandig ondernemer, dan is de valkuil nog groter dat je je tijden precies zo gaat indelen zoals je dat in loondienst gewend was. Neem in dat geval even een stap achteruit. Check bij jezelf wat jouw behoefte is. 

Wat vind jij fijn? Misschien vind je dat vaste ritme wel heel prettig en heb je niet de behoefte om dat anders in te kleden, maar vind jij ondernemersvrijheid juist in andere elementen binnen het ondernemerschap? Dat is helemaal prima. 

 • Lijkt het je wel fijn om naar behoefte je eigen tijd in te kunnen delen? 
 • Om zelf te bepalen wanneer je je klanten ontvangt, een webinar geeft of een huisbezoek plant.
 • Kortom wanneer je beschikbaar bent voor jouw potentiële klant of cliënt. 

Binnen het ondernemerschap kan je zelf je eigen tijd indelen. Dat is een heel groot voordeel wat veel ondernemersvrijheid oplevert, mits je er op jouw ideale manier gebruik van maakt.  

Goed van Start online training voor startende ondernemers
Leer in 5 gemakkelijke stappen hoe je je eigen route naar succes creëert.
Meld je nu gratis aan voor de Goed van Start mini training.

Oude patronen loslaten

Zelfstandig ondernemen betekent absoluut niet dat je persé 40 uur in de week moet werken. Misschien vind je wel als zelfstandige een veel efficiëntere manier om je werkzaamheden te doen en kan je uiteindelijk hetzelfde inkomen opbouwen door bijvoorbeeld 26 uur te werken of 30 uur te werken of noem maar wat. Natuurlijk ben je net zo vrij om wel 40 of zelfs meer uren in de week te ondernemen. 

Het idee van een 40-urige werkweek loslaten. Ga je bijvoorbeeld automatiseren? Of wil je een online training maken en verkopen? Dan is dat in de beginfase natuurlijk wat harder werken omdat er veel tijd in gaat zitten om de training te maken. Maar als het uiteindelijk klaar is, kan je misschien juist wel veel minder gaan werken, omdat je het alleen nog maar hoeft bij te houden en te verkopen om een steady inkomen genereren.

Zo creëer je ondernemersvrijheid voor jezelf

En nu zeg ik in de beginfase is het harder werken, maar ik noemde al dat je zelf vanaf dag één je eigen tijd kan indelen en dat je zelf de ondernemersvrijheid kan creëren waar je naar verlangt. Dat geldt ook voor de start van je onderneming en voor alle projecten die je daarbinnen aangaat. Leer jezelf aan om te werken op een manier die voor jou prettig is.

Dus als jij het heel fijn zou vinden om bijvoorbeeld 10 uur in de week te werken aan je eigen bedrijf, doe dat dan ook. En ga niet denken van oké nu moet ik mijn eigen bedrijf opstarten dus nu moet ik even gas geven en dan 60 uur per week werken want daarna komt de periode waarin ik rustiger aan kan doen. Heel vaak is dat namelijk niet zo en rol je meteen in een nieuw patroon

Integratie

Ik gun het jou dat je ondernemersvrijheid gaat integreren in je werkzaamheden als startende ondernemer en straks ook als gevorderd ondernemer. Neem alsjeblieft de vrijheid om aan het begin van je ondernemerschap al gelijk te beginnen met datgene wat jij fijn zou vinden, zodat je ook volop kan profiteren van het feit dat je zelfstandig ondernemer bent geworden. 

Want als je de eerste weken, maanden of zelfs jaren van je ondernemerschap heel erg hard aan het werk gaat omdat je denkt: “Nu moet ik even gas geven, want nu moet ik het opbouwen, nu moet ik het investeren en dan kan ik straks profiteren.” Dan loop je mogelijk aan het begin al helemaal stuk.

Of je loopt steeds verder achter op het verlangen wat je hebt, waardoor je bijvoorbeeld:

 • Niet zo vaak in de natuur kan zijn. 
 • Weinig tijd met je kinderen kan doorbrengen. 
 • Er niet aan toekomt om boeken te lezen of andere dingen te doen die jij ontzettend leuk vindt. 

Je aandacht optimaal verdelen

Misschien heb je zelfs nog een baan in loondienst of volg je nog een studie? Wanneer je daarnaast je eigen praktijk of bedrijf opstart, vergt dat al veel extra tijd en energie. Dan is het echt, echt, echt, echt extra belangrijk dat je leert doseren, zodat je je aandacht en energie optimaal kan verdelen over de elementen die in jouw leven op dit moment belangrijk zijn. 

Het zou ook zou kunnen zijn dat ondernemersvrijheid voor jou niet zit in het aantal uren wat je maakt. Dus je bent misschien best bereid om heel veel uren te maken in de week of net zoveel als dat je voor je baas werkte, maar dat het voor jou veel meer zit in het feit dat je niet hoeft te reizen omdat je vanuit huis kan werken. Of dat je precies kan doen wat je leuk vindt of dat je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen anders dan aan jezelf, omdat je gewoon eigen baas bent. Ook dat is ondernemersvrijheid.

Jouw behoefte als uitgangspunt

Omdat behoefte en omstandigheden voor iedereen anders zijn, om maar niet te spreken van verschillen in vakgebieden, is het juist enorm belangrijk dat je eerst bij jezelf te rade gaat wat ondernemersvrijheid voor jou inhoud. 

Waarom is het nou zo belangrijk om ondernemersvrijheid te integreren in je werkzaamheden als startende ondernemer? Dat is belangrijk op het moment dat het voor jou van waarde is. 

Als het verlangen naar meer vrijheid voor jou de reden is waarom je voor jezelf bent begonnen, dan is het extra belangrijk dat je daar ook aandacht aan schenkt. Het is belangrijk om dit serieus te nemen en er ook tijd en ruimte voor te maken. Alleen dan kan je ondernemersvrijheid integreren in je bestaan. 

Verlangen

Het is belangrijk om je verlangen te voelen en te voeden, omdat afwijken van je verlangen, je stress kan opleveren. Wanneer je te lang, te veel van jezelf geeft en daarbij te ver van je verlangen ben afgeweken, vergroot je de kans om ziek te worden. 

Stress ontstaat wanneer je (ongemerkt) precies datgene opgeeft wat voor jou eigenlijk het allerbelangrijkste is in het leven. Als je daar niet meer van kan genieten omdat je de vrijheid van het ondernemerschap als een doel stelt in plaats van als een basiselement, dan geef je het goud op wat je vanaf de start van je bedrijf zelf in handen hebt. 

Daarom is het belangrijk om ondernemersvrijheid op je eigen unieke wijze te integreren in jouw bestaan als startende ondernemer. 

Resume

Je weet nu wat ondernemersvrijheid is. Als het goed is weet je wat ondernemersvrijheid voor jou betekent en waarom het belangrijk is om er aandacht aan te schenken bij de start van je bedrijf. 

Ik wens je heel veel succes en vrijheid in het uitoefenen van je vak. Geniet van je vrijheid en start zonder stress. Heb je behoefte aan coaching op dit thema of kan je op andere punten hulp gebruiken bij de start en opbouw van je bedrijf? Stuur me gerust een mailtje.