10 Zomertips voor jouw bedrijf

geplaatst in: Coaching | 0
Wat zijn cookies?

10 zomertips voor jouw bedrijf

In dit zomerse Starters Magazine geef ik je 10 tips om de zomerperiode optimaal te benutten voor jezelf en voor je bedrijf.
.
Bevind jij jezelf in een van deze situaties:
.

 1. Je wil je eigen bedrijf starten, maar wacht nog op het juiste moment hiervoor.
 2. Het is je eerste zomer als startende ondernemer en je merkt dat het lastig is om in deze tijd je potentiële klanten te bereiken.
 3. Misschien ben je al wat langer bezig met je ondernemerschap en zie je jouw inkomsten in de zomer steeds teruglopen.

ZOMERDIP OF TOPZOMER

Veel mensen zijn op vakantie, daarnaast maken zomerse (of zelf tropische) temperaturen dat mensen andere prioriteiten stellen. Beide factoren kunnen van invloed zijn op je omzet tijdens de zomermaanden.
.
Als je een massagepraktijk hebt, zie je wellicht je klandizie wat teruglopen tijdens de hete zomerdagen. Verkoop je daarentegen ijsjes, zonnebrillen of een ander zomers seizoensproduct dan kun je juist optimaal profiteren van deze warme periode.

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Om de zomerperiode voor jouw bedrijf zo optimaal mogelijk te kunnen benutten is een goede voorbereiding essentieel.
.
Hierbij is het vooral van belang dat je een gedegen inschatting leert maken van de situatie zoals die voor jou geldt, zodat je daar met een adequate planning op in leert te spelen.
.
Haak jij af bij het woord 'planning'? Vraag dan of iemand je hierbij helpt. In dit Starters Magazine geef ik je alvast een heleboel tips om je hierin te ondersteunen.

VERGROOT JE INZICHT 

Inzicht is de eerste stap op weg naar verandering. Dit is onderhand mijn lijfspreuk geworden. Wanneer je me al wat langer volgt, leest je dit niet voor de eerste keer (en anders zeker niet voor het laatst).
.
Het vergroten van je inzicht gaat je helpen bij het stellen van prioriteiten, waardoor je de zomer zo optimaal mogelijk te kunt benutten. Ongeacht of je van plan bent om de zomermaanden door te werken of om een zomerstop in te lassen en zelf op vakantie te gaan.

EFFICIËNTIE

Dat je opdrachtenstroom gedurende het jaar fluctueert is heel normaal. Ben je al een tijdje bezig als ondernemer dan merk je wellicht al pieken en dalen in je inkomensstroom. Dit is heel normaal.
.
Ben je afhankelijk van het inkomen uit je eigen onderneming? Dan voel je wellicht meer druk om de geldstroom op peil te houden, zodat je zeker weet dat je elke maand je huur of hypotheek kunt betalen.
.
Om een zomerdip in je onderneming te voorkomen, is het van belang dat je leert om je tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Het is dan extra belangrijk dat je zicht krijgt op de fluctuatie in jouw ondernemersjaar, zodat je jouw tijd, aandacht, vakanties, scholingen en overige werkzaamheden zo optimaal mogelijk kunt verdelen.

STARTEN ZONDER STRESS

Voorkom de stress van een zomerdip door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wie is jouw ideale klant?
 • Wat is jouw core-business?
 • Waar heb je behoefte aan deze zomer?
 • Waarom is dat belangrijk voor jou?
 • Wanneer ontvang je de meeste of minste opdrachten in het jaar?
 • Hoe kan je al deze dingen op elkaar afstemmen?

.
Neem echt even de tijd om deze vragen voor jezelf te beantwoorden als je efficiënter wilt leren werken, zodat je een zomerdip kunt voorkomen. Het vergroten van je inzicht helpt je bij het maken van de best passende keuze voor jou en jouw onderneming.

Gratis A4 Stappenplan voor de startende ondernemer

10 TIPS OM DE ZOMER OPTIMAAL TE BENUTTEN

Wanneer je een helder beeld hebt van je bedrijfsdoelen en je persoonlijke behoefte help ik je met deze tips graag op weg om jouw zomer optimaal te benutten.

1 - Het juiste moment om te starten

Ben je nog niet gestart als ondernemer, maar wil je dit wel graag? Start jouw bedrijf tijdens de zomerperiode, zodat je na de zomer klaar bent om jouw eerste betalende klanten te ontvangen. Meld je aan voor individuele Starters Coaching, zodat je nog deze zomer met professionele ondersteuning aan de slag kunt met de start van jouw praktijk. Lees hier meer over bij tip 2.

2 - Je hoeft het niet alleen te doen

Ga direct goed van start met jouw bedrijf en verstevig je fundament als professional door jezelf Starters Coaching cadeau te doen. Als zelfstandig professional sta je solo aan het roer van je eigen bedrijf. Toch hoef je het wiel niet zelf uit te vinden.
.
Met individuele Starters Coaching help ik jou stap voor stap bij de start en opbouw van je bedrijf. Hiermee bespaar je jezelf heel veel tijd, geld en energie. Je gaat daardoor eerder aan de slag met het genereren van klanten en inkomsten, zodat je deze investering ook weer kunt terugverdienen.

3 - Professionaliseren

Veel startende ondernemers beschikken over meer kennis en ervaring dan ze zichzelf toeschrijven. Heb jij ondanks dat toch behoefte aan bijscholing of moet je bijvoorbeeld voor lidmaatschap van je beroepsvereniging bijscholingen volgen? Plan dit dan bijvoorbeeld tijdens de zomerperiode, als voor jou geldt dat je klandizie in deze tijd wat magerder is dan op andere momenten in het jaar.

4 - Angst overwinnen

Vind je het lastig om jezelf als startende ondernemer zichtbaar in de wereld te zetten? Blijf je hangen achter drempels van angst en onzekerheid? Komt jouw praktijk hierdoor niet echt van de grond? Gebruik de zomerperiode om je angsten aan te kijken.
.
De dagen zijn langer, het is warmer en de zon schijnt volop. Daardoor voel je je mogelijk wat meer ontspannen, waardoor het groeien voorbij angsten en onzekerheden net wat gemakkelijker gaat dan tijdens de donkere wintermaanden.
.
Loop jij vast in angst of onzekerheid? Dit is het moment om jouw angsten te omarmen. Neem gerust contact op. Ik coach je in jouw tempo voorbij belemmeringen, zodat je stap voor stap meer zelfvertrouwen krijgt, zichtbaarder durft te zijn en vanuit jouw innerlijke kracht gaat ondernemen.

5 - Marketingplan

Om je doel als ondernemer te bereiken is een plan essentieel. Dit vraagt wat tijd en aandacht. Dat maakt dat de zomerperiode zich hier uitermate goed voor leent.
.
Een marketingplan hoeft niet perse een uitgebreid ondernemersplan te zijn. Het is wel aan te raden een plan op te stellen voor je marketing en om tevens een sociale media strategie te bepalen, waarmee je jouw zichtbaarheid vergroot, zodat potentiële klant je leren kenne.
.
Ben je verplicht om een ondernemersplan schrijven, bijvoorbeeld voor geldverstrekker of een uitkeringsinstantie? Neem je marketingplan hier dan in mee.

6 - Zichtbaar worden en blijven

Is het tijdens de zomermaanden rustig binnen je bedrijf? Besteed je tijd dan bijvoorbeeld aan het upgraden van je zichtbaarheid. Ben jij al voldoende vindbaar op social media? Heb je al een website en is deze nog up to date?
.
Je potentiële klanten zijn ook tijdens de zomer online. Dit is de ideale gelegenheid om hen daar te ontmoeten. Investeer je tijd daarom tijdens de zomer (en natuurlijk ook daarna) in het verbeteren van de online zichtbaarheid van jouw bedrijf.
.

Social media startup (bonus tip)

Begin je net met social media. Kies dan één kanaal waar je je aandacht op richt. Kies bij voorkeur voor een platform waarop je doelgroep zich begeeft.
.
De kracht van social media is enorm. Beweeg jezelf over het netwerk. Niet langer als toeschouwer, maar als participerend professional. Geen stress, je kunt altijd overstappen naar een ander kanaal of je social media strategie aanpassen.
.
Is social media abracadabra voor je? Er zijn heel veel ondernemers die staan te popelen om jou vanuit hun expertise hierbij te helpen. Probeer jezelf wegwijs te maken in het kanaal dat het beste bij je past of kies ervoor om je social media marketing uit te besteden.

7 - Vergroot je naamsbekendheid

Tijdens de zomer zijn er vele beurzen, braderieën en andere evenementen. Overweeg om jezelf daar te presenteren aan jouw potentiële cliënt/klant. Dit is een ideale gelegenheid om jezelf en jouw diensten of producten zichtbaar te maken.
.
Je deelname aan een evenement kan je tevens promoten op social media. Eventueel met een daaraan te koppelen actie voor de prospects die je stand bezoeken tijdens het event. Ook dat kan je weer delen op social media. Enzovoort.
.
Hiermee vergroot je niet alleen je naamsbekendheid, maar ook je zichtbaarheid. Je geeft jezelf de kans om je angsten te overwinnen en jezelf als professional in de wereld te zetten. Wellicht ontmoet je er andere ondernemers waarmee je kunt netwerken en bouw je op die manier tevens aan je ondernemersnetwerk. Vele vliegen in één klap dus. De zomer is er ideaal voor.

.

8 - Stroom mee met jouw doelgroep

Is je ideale klant tijdens de zomer op vakantie? Overweeg om je vakantieplannen daarop af te stemmen. Plan je reis- en rustmomenten tijdens de zomer en de rest van het jaar zoveel mogelijk wanneer jouw klanten ook op vakantie gaan. Zo ondervind je weinig hinder van een zomerdip in je aanmeldingen en loop je zo min mogelijk inkomsten mis. Je bent dan weer beschikbaar, wanneer jouw klanten een beroep op je doen.

9 - Rust en bezinning

Het leven gaat niet alleen over werken. Ook rust en bezinning even stilstaan en opladen is heel erg belangrijk voor een goede start en opbouw van jouw bedrijf. Jij bent immers zelf de draaiende kracht binnen het geheel. Het is daarom cruciaal om goed voor jezelf te zorgen.
.
Volg in de eerste plaats jouw eigen behoefte. Doe bijvoorbeeld een stapje terug. Neem even afstand. Las een zomerstop in. Werk volgens een zomerrooster. Ga op vakantie. Volg een scholing of reflecteer op je ondernemerschap al dan niet met behulp van Starters Coaching. Voel vooral wat jij nodig hebt deze zomer en voedt jezelf daarmee.

.

10 - Geef jouw bedrijf een boost

Wil jij de zomer juist graag doorwerken én je inkomsten op peil houden of zelfs vergroten? Bedenk een actie voor de zomer, waarmee jij jouw potentiële klanten aanspreekt tijdens de zomerperiode. Stem je hiervoor af op jouw doelgroep. Kijk naar je bedrijfsaanbod en laat je creativiteit de vrije loop.
.
Zo kan je tijdens de zomermaanden extra inkomsten genereren, terwijl je business anders mogelijk in een zomerdip was geraakt.

GENIET VAN DEZE PRACHTIGE ZOMER

Ik hoop dat mijn starterstips jou inspireren om tijdens de zomerperiode exact datgene te doen of te laten waar jij behoefte aan hebt.
.
Wanneer je net je bedrijf start komt er heel veel op je af. Indien je net zo perfectionistisch bent als ik wil je het mogelijk ook allemaal heel goed doen.
.
Mocht de inhoud van dit artikel je overweldigen. Probeer er dan in dit moment uit te halen wat je het meeste aanspreekt.

 • Je hoeft niet alles te kunnen.
 • Je hoeft niet alles tegelijk te doen.
 • Je hoeft geen ijzer met handen te breken.
 • Je hoeft het wil niet zelf uit vinden.

Wil je met mij samenwerken?

Neem vrijblijvend contact met me op.

DISCLAIMER
De inhoud van dit artikel is door mij met zorg en aandacht samengesteld. Mijn doel is hierbij om jou als startende ondernemer zo goed mogelijk te informeren, inspireren en motiveren voor jouw ondernemerschap.
.
Hoewel ik alle informatie in dit artikel zorgvuldig heb verwerkt, kunnen er onverhoopt onvolkomenheden insluipen of kan het zijn dat bepaalde tips en informatie voor jouw persoonlijke situatie wat minder van toepassing zijn.
.
Starten Zonder Stress maakt je erop attent dat je als zelfstandig ondernemer zelf altijd de eindverantwoordelijkheid draagt voor de keuzes die je maakt binnen het ondernemerschap. Starten Zonder Stress kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de resultaten die eventuele gemaakte keuzes met zich meebrengen.