10 Zomertips voor jouw bedrijf

| 0
Wat zijn cookies?

10 zomertips voor jouw bedrijf

In dit zomerse Starters Magazine geef ik je 10 tips om de zomerperiode optimaal te benutten voor jezelf en voor je bedrijf.
.
Bevind jij jezelf in een van deze situaties:
.

 1. Je wilt je eigen bedrijf starten, maar wacht nog op het juiste moment hiervoor.
 2. Je draait je eerste zomer als startende ondernemer en je merkt dat het lastig is om in deze tijd je potentiële klanten te bereiken.
 3. Je bent al wat langer bezig met je ondernemerschap en je ziet jouw inkomsten in de zomer steeds teruglopen.

ZOMERDIP OF TOPZOMER
Veel mensen zijn op vakantie, daarnaast is het dit jaar al meer dan een maand prachtig zomers weer. Wat beide van invloed is op de wijze waarop jouw (potentiele) klanten hun zomerperiode invullen.
.
Als je een massagepraktijk hebt, zie je wellicht je klandizie wat teruglopen tijdens de hete zomermaanden. Verkoop je daarentegen ijsjes, zonnebrillen of een ander zomers seizoensproduct dan kun je juist optimaal profiteren van deze warme periode.

EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK
Om de zomerperiode voor jouw bedrijf zo optimaal mogelijk te kunnen benutten is een goede voorbereiding essentieel.
.
Hierbij is het vooral van belang dat je een gedegen inschatting leert maken van de situatie zoals die voor jou geldt en daarnaast dat je leert om hier met een adequate planning op in te spelen.
.
Haak jij af bij het woord 'planning'? Vraag dan of er iemand je hierbij helpt. In dit Starters Magazine geef ik je alvast een heleboel tips om je hierin te ondersteunen.

VERGROOT JE INZICHT 
Inzicht is de eerste stap op weg naar verandering. Dit is onderhand mijn lijfspreuk geworden. Wanneer je me al wat langer volgt, leest je dit niet voor de eerste keer (en anders zeker niet voor het laatst).
.
Inzicht is echt zo belangrijk. Het vergroten van je inzicht gaat je helpen bij het stellen van prioriteiten. Dit is nodig om je zomer zo optimaal mogelijk te kunnen benutten. Ongeacht of je van plan bent om de zomer door te werken of om een zomerstop in te lassen en zelf op vakantie te gaan.

EFFICIËNTIE
Dat je opdrachtenstroom fluctueert door het jaar heen is heel normaal. Als je al een tijdje bezig bent dan merk je wellicht al pieken en dalen in je inkomensstroom. Dat is helemaal niet erg. Je hoeft voor niemand te presteren en de wijze waarop jij jouw omzet genereert, kan je helemaal zelf invullen.
.
Wanneer je afhankelijk bent van het inkomen uit je eigen onderneming, voel je wellicht meer druk om de geldstroom op peil te houden dan wanneer je hobbymatig jouw praktijk met cliënten vult.
.
Als jij een zomerdip in je onderneming wilt voorkomen en jouw tijd zo efficiënt mogelijk wilt indelen, dan is het voor jou dus extra van belang dat je zicht krijgt op de fluctuatie in jouw ondernemersjaar.
.
Op die manier kan je jouw tijd, aandacht, vakanties, scholingen en werkzaamheden zo optimaal mogelijk verdelen.
.
Als je nog gaat starten met je eigen praktijk dan merk je in de toekomst vanzelf dat er maanden in het jaar zijn of momenten, waarop je veel aanmeldingen krijgt en momenten dat er weinig nieuwe klanten of opdrachten binnenkomen. Ook dan is het goed om hier alvast over na te denken.

STARTEN ZONDER STRESS
Voorkom de stress van een zomerdip door jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wie is jouw ideale klant?
 • Wat is jouw core-business?
 • Waar heb je behoefte aan deze zomer?
 • Waarom is dat belangrijk voor jou?
 • Wanneer ontvang je de meeste of minste opdrachten in het jaar?
 • Hoe kan je al deze dingen op elkaar afstemmen?

.
Neem echt even de tijd om deze vragen voor jezelf te beantwoorden als je efficiënter wilt leren werken, zodat je een zomerdip kunt voorkomen. Het vergroten van je inzicht helpt je bij het maken van de best passende keuze voor jou en jouw onderneming.

Gratis A4 Stappenplan voor de startende ondernemer


10 TIPS OM DE ZOMER OPTIMAAL TE BENUTTEN
Wanneer je een helder beeld hebt van je bedrijfsdoelen en je persoonlijke behoefte help ik je met deze tips graag op weg om jouw zomer optimaal te benutten.
.

 1. Het juiste moment om te starten. Ben je nog niet gestart als ondernemer, maar wil je dit wel graag? Start jouw bedrijf tijdens de zomerperiode, zodat je na de zomer klaar bent om jouw eerste betalende klanten te ontvangen. Meld je aan voor individuele Starters Coaching, zodat je nog deze zomer met professionele ondersteuning aan de slag kunt met de start van jouw praktijk. Lees hier meer over bij tip 2.
  .
 2. Je hoeft het niet alleen te doen. Ga direct goed van start met jouw bedrijf en verstevig jouw fundament als professional door jezelf Starters Coaching cadeau te doen. Als zelfstandig professional sta je solo aan het roer van je eigen bedrijf. Toch hoef je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Met individuele Starters Coaching help ik jou stap voor stap bij de start en opbouw van jouw praktijk. Hiermee bespaar je jezelf heel veel tijd en energie. Je gaat daardoor eerder aan de slag met het genereren van klanten en inkomsten, zodat je jouw investering ook weer kunt terugverdienen.
  .
 3. Professionaliseren. Veel startende ondernemers beschikken over meer kennis en ervaring dan ze zichzelf toeschrijven. Heb jij ondanks dat toch behoefte aan bijscholing of moet je bijvoorbeeld voor lidmaatschap van je beroepsvereniging bijscholingen volgen? Plan dit dat bijvoorbeeld tijdens de zomerperiode, als voor jou geldt dat je klandizie in deze tijd wat magerder is dan op andere momenten in het jaar.
  .
 4. Angst overwinnen. Vind je het lastig om jezelf als startende ondernemer zichtbaar in de wereld te zetten? Blijf je hangen achter drempels van angst en onzekerheid? Komt jouw praktijk hierdoor niet echt van de grond? Gebruik de zomerperiode dan om je angsten aan te kijken. De dagen zijn langer, het is warmer en de zon schijnt volop. Daardoor voel je je mogelijk wat meer ontspannen, waardoor het groeien voorbij angsten en onzekerheden net wat gemakkelijker gaat dan tijdens de donkere wintermaanden.
  .
  Loop jij vast in angst of onzekerheid? Dit is het moment om jouw angsten te omarmen. Neem contact met mij op. Ik coach je in jouw tempo voorbij belemmeringen, zodat jij stap voor stap meer zelfvertrouwen krijgt, zichtbaarder durft te zijn en vanuit jouw innerlijke kracht gaat ondernemen.
  .
 5. Marketingplan. Om je doel als ondernemer te bereiken is een plan essentieel. Dit vraagt wat tijd en aandacht, waardoor de zomerperiode zich hier uitermate goed voor leent. Een marketingplan hoeft niet perse een uitgebreid ondernemersplan te zijn. Het is wel aan te raden een plan op te stellen voor je marketing en om tevens een sociale media strategie te bepalen, zodat jij jezelf als startende ondernemer zichtbaar maakt voor jouw potentiële klant.
  .
  Heb je een ondernemersplan te schrijven, bijvoorbeeld voor geldverstrekker of een uitkeringsinstantie? Neem je marketingplan hier dan in mee. Vind je het schrijven van een marketingplan een lastig punt? Tijdens een Starters Boost sessie brengen we jouw ondernemersdoel in beeld en help ik je bij het maken van een marketingplan met social media strategie.
  .
 6. Zichtbaar worden en blijven. Is het tijdens de zomermaanden rustig in jouw praktijk? Besteed jouw tijd dan aan het upgraden van je zichtbaarheid. Ben jij al voldoende vindbaar op social media? Heb je al een website en is deze nog up to date? Jouw potentiële klanten zijn ook tijdens de zomer online. Dit is de ideale gelegenheid om hen daar te ontmoeten. Investeer je tijd daarom tijdens de zomer (en natuurlijk ook daarna) in het verbeteren van de online zichtbaarheid van jouw bedrijf.
  .
  Een extra tip hierbij als je net begint met social media. Kies 1 kanaal en richt daar je aandacht op. Bij voorkeur een kanaal waarop je jouw doelgroep het beste kunt bereiken. Dat is in het begin logischerwijs nog ontdekken en ondervinden. Wat werkt voor jou en wat niet. De kracht van social media is enorm. Beweeg jezelf over het netwerk. Niet langer als toeschouwer, maar als participerend professional. Geen stress, je kunt altijd overstappen naar een ander kanaal of je social media strategie aanpassen.
  .
  Is social media abracadabra voor je? Er zijn heel veel ondernemers die staan te popelen om jou vanuit hun expertise hierbij te helpen. Probeer jezelf wegwijs te maken in het kanaal dat het beste bij je past of kies ervoor om je social media marketing uit te besteden.
  .
  Ik vind het zelf het prettigst om de regie te hebben en behouden over de wijze waarop ik mezelf en mijn bedrijf online presenteer. Dat vergt echter wel een investering in het aanleren van de social media mogelijkheden. Voel zelf wat het beste bij jou en je doelstelling past.
  .
 7. Vergroot je naamsbekendheid. Tijdens de zomer zijn er vele beurzen, braderieën en andere evenementen. Overweeg om jezelf daar te presenteren aan jouw potentiële cliënt/klant. Dit is een ideale gelegenheid om jezelf en jouw diensten of producten zichtbaar te maken.
  .
  Jouw deelname aan een evenement kan je tevens promoten op social media. Eventueel met een daaraan te koppelen actie voor de prospects die jouw stand bezoeken tijdens het event. Ook dat kan je weer delen op social media.
  .
  Zo vergroot je niet alleen je naamsbekendheid, maar ook je zichtbaarheid. Je geeft jezelf de kans om je angsten te overwinnen en jezelf als professional in de wereld te zetten. Wellicht ontmoet je er andere ondernemers waarmee je kunt netwerken en bouw je op die manier tevens aan je ondernemersnetwerk. Vele vliegen in één klap dus. De zomer is er ideaal voor.
  .
 8. Stroom mee met jouw doelgroep. Is jouw ideale klant tijdens de zomer op vakantie? Overweeg om je vakantieplannen daarop af te stemmen. Plan je reis- en rustmomenten tijdens de zomer en de rest van het jaar zoveel mogelijk wanneer jouw klanten ook op vakantie gaan. Zo ondervind je weinig hinder van een zomerdip in je aanmeldingen en loop je zo min mogelijk inkomsten mis. Je bent dan weer beschikbaar, wanneer jouw klanten een beroep op je doen.
  .
 9. Rust en bezinning. Het leven gaat niet alleen over werken. Ook rust en bezinning even stilstaan en opladen is heel erg belangrijk voor een goede start en opbouw van jouw bedrijf. Jij bent immers zelf de draaiende kracht binnen het geheel. Het is daarom extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
  .
  Volg in de eerste plaats jouw eigen behoefte. Doe bijvoorbeeld een stapje terug. Neem even afstand. Las een zomerstop in. Werk volgens een zomerrooster. Ga op vakantie. Volg een scholing of reflecteer op je ondernemerschap al dan niet met behulp van coaching. Voel vooral wat jij nodig hebt deze zomer en voedt jezelf daarmee.
  .
 10. Geef jouw bedrijf een boost. Wil jij de zomer juist graag doorwerken én je inkomsten op peil houden of zelfs vergroten? Bedenk een actie voor de zomer, waarmee jij jouw potentiële klanten aanspreekt tijdens de zomerperiode. Stem je hiervoor af op jouw doelgroep. Kijk naar je bedrijfsaanbod en laat je creativiteit de vrije loop. Zo kan je tijdens de zomermaanden extra inkomsten genereren, terwijl je business anders mogelijk in een zomerdip was geraakt.  

GENIET VAN DEZE PRACHTIGE ZOMER
Ik hoop dat mijn starterstips jou inspireren om tijdens de zomerperiode exact datgene te doen of te laten waar jij behoefte aan hebt.
.
Wanneer je net je bedrijf start komt er heel veel op je af. Indien je net zo perfectionistisch bent als ik wil je het mogelijk ook allemaal heel goed doen.
.
Mocht de inhoud van dit artikel je overweldigen. Probeer er dan in dit moment uit te halen wat je het meeste aanspreekt.

 • Je hoeft niet alles te kunnen.
 • Je hoeft niet alles tegelijk te doen.
 • Je hoeft geen ijzer met handen te breken.
 • Je hoeft het wil niet zelf uit vinden.

Wil je met mij samenwerken?

Neem vrijblijvend contact met me op.

DISCLAIMER
De inhoud van dit artikel is door mij met zorg en aandacht samengesteld. Mijn doel is hierbij om jou als startende ondernemer zo goed mogelijk te informeren, inspireren en motiveren voor jouw ondernemerschap.
.
Hoewel ik alle informatie in dit artikel zorgvuldig heb verwerkt, kunnen er onverhoopt onvolkomenheden insluipen of kan het zijn dat bepaalde tips en informatie voor jouw persoonlijke situatie wat minder van toepassing zijn.
.
Starten Zonder Stress maakt je erop attent dat je als zelfstandig ondernemer zelf altijd de eindverantwoordelijkheid draagt voor de keuzes die je maakt binnen het ondernemerschap. Starten Zonder Stress kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de resultaten die eventuele gemaakte keuzes met zich meebrengen.