Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Een goede voorbereiding is het halve werk

Spring jij zonder voorbereiding in het diepe?

Een eigen bedrijf starten of je als startend ondernemer je zichtbaarheid vergroten zijn twee dingen waar veel van mijn cliënten tegenaan hikken. Ze willen wel, maar oei wat is dat spannend!!!

Hoe fijn is het dan om niet geheel zonder voorbereiding in het diepe te hoeven springen? Je zou bijvoorbeeld eerst even de temperatuur van het water kunnen checken, een passend badpak aan kunnen schaffen of een paar zwemlessen nemen voor je je bij wijze van spreken in de onbekende poel begeeft.

Een goede voorbereiding geeft je wat meer zicht op waar je aan begint. Natuurlijk kan je niet alles helemaal vooraf voorzien, maar informatie en inzicht kunnen je wel helpen om de stappen te zetten die je nu wellicht nog te spannend vindt.

 

KvK Startersdag ter voorbereiding op het ondernemerschap

Op verschillende plaatsen in het land wordt regelmatig een Kamer van Koophandel Startersdag georganiseerd. Tijdens dit evenement kan je als (potentieel) Startende Ondernemer een ton aan informatie halen bij verschillende bedrijven en instellingen.

Er zijn vaak diverse organisaties aanwezig en er worden interessante workshops gehouden waar je als starter je voordeel mee kunt doen. Op geen enkel ander evenement vind je zoveel informatie voor startende ondernemers bij elkaar. De Startersdagen zijn (vooralsnog) helemaal gratis te bezoeken. 

Kleine kanttekening: vanwege de pandemie heeft de KvK startersdag mogelijk een aangepaste invulling gekregen. Je vindt alle actuele informatie over dit evenement op de KvK-website

 

Stappen buiten mijn comfortzone

Als Starterscoach ben ik regelmatig aanwezig geweest op de KvK-startersdag. Een aantal keer stond ik in het Arnhemse Gelredome waar ik die dagen meerdere potentieel startende ondernemers op weg kon helpen bij een goede start.

Zo stond ik het eerste jaar op het pitch plein om starters te helpen met hun elevator pitch. Het jaar daarna mocht er als starterscoach een live workshop gegeven over Pitchen vanuit je Hart.

Dat vond ik erg spannend, maar natuurlijk wilde ik er wel zijn! Ik had al ‘Ja’ gezegd tegen de opdracht voordat ik helder had hoe ik de workshop ging invullen.

 

Succes begint met een goede voorbereiding

Toen ik wist dat ik een live workshop mocht vullen op de KvK Starterdag in Arnhem, begon ik vrijwel direct met de voorbereiding.

Het onderwerp vanuit de KvK was: ‘Werken aan je Pitch’, maar in de invulling was ik vrij. Het was aan mij om hier een waardevolle draai aan te geven.

Ik vond het ontzettend spannend om buiten mijn comfortzone te stappen en voor een grote groep (van 35 deelnemers) te staan. Ik had nog nooit zoiets gedaan. 

 

De juiste vragen stellen

Om een helder beeld te creëren van de workshop die ik wil neerzetten, stelde ik mezelf bij de voorbereiding de onderstaande vragen. Deze vragen kan jij ook toepassen op de start van je eigen bedrijf en op de inhoud van de diensten en/of producten die je verkoopt.  

 • Wat is het doel van de workshop?
 • Wat wil ik overbrengen?
 • Hoe kan ik mijn eigen unieke stempel op het geheel drukken?


De gedegen voorbereiding hielp mij om mijn stress te verlagen en mijn vertrouwen te vergroten.

 

Goed voorbereid van start met je eigen bedrijf?
Vraag gratis het A4 Stappenplan aan.

Wat levert een goede voorbereiding op

In mijn geval hebben de voorbereidingen van de live workshop geleid tot het creëren van een heldere online workshop. De workshop met de titel: ‘Pitchen vanuit je Hart’ is nu tevens beschikbaar binnen mijn praktijkaanbod.  

Een deel van deze online workshop heb ik gebruikt als leidraad voor live workshop op de KvK Startersdag. Dit maakte dat ik mijn voorbereidingen in één keer al bijna helemaal rond had.

Het doel van de Pitchen vanuit je Hart workshop is ook nu nog om jou als startende ondernemer uit te nodigden om dicht bij jezelf te blijven in het ondernemerschap, zodat je met plezier en met behoud van energie kan blijven ondernemen.

Daarmee kan ik tevens mijn eigen unieke stempel drukken op de inhoud van de workshop en deelnemers werkelijk laten voelen wat de waarde is van ‘Pitchen vanuit je Hart.’

 

Ter inspiratie

Door mezelf goed voor te bereiden ga ik met meer zelfvertrouwen en een zekere rust mijn uitdagingen tegemoet.

Ik geloof in mijn eigen kwaliteiten en ik zie hoe ik waarde kan toevoegen aan de kwaliteiten van anderen door bijvoorbeeld deze workshop te verzorgen. Dit motiveert mij om voorbij mijn eigen drempels van angst en onzekerheid te groeien. 

Dit kan jij ook met jouw eigen bedrijf! Een goede voorbereiding gaat je helpen om van je grote uitdagingen kleine haalbare uitdagingen te maken, die je met meer zelfvertrouwen tegemoet gaat.  

 

Sparren ter voorbereiding op de start van je bedrijf

Omdat de Startersdagen door de pandemie een wat andere structuur hebben gekregen, ben ik er op dit moment niet live bij aanwezig.

Tijdens deze startup events was er altijd volop ruimte voor kennismaking en contact en het beantwoorden van al je ondernemersvragen.

Voor jou hoeft dat geen belemmering te zijn om het gesprek met mij aan te gaan. Heb je ondernemersvragen en wil je daar in de nabije toekomst hulp bij ontvangen?

Je bent altijd welkom om contact op te nemen voor een gratis telefonisch Startgesprek. Vaak is dat nog relaxter dan op een event.

Het startgesprek dient ter kennismaking. Je kan je hulpvraag bij me neerleggen. We bespreken dan samen je wensen en de mogelijkheden voor coaching, training of een andere vorm van starters begeleiding.

 

Tips voor een goede Start

Het starten van een eigen bedrijf of het neerzetten van een product of dienst is keer op keer een nieuw begin. Elke nieuwe start verdient een goede voorbereiding. De manier waarop je je voorbereid kan voor iedereen anders zijn.

Een aantal starterstips die ik je mee wil geven:

 1.  Ervaar om te beginnen wat je verlangen is.
 2.  Ontdek waar je naartoe wilt groeien
 3.  Leer wat je kunt doen om je hierop voor te bereiden
 4.  Geef jezelf de ruimte om niet alles vooraf te weten
 5.  Groei voorbij angst en onzekerheid. 
 6.  Vraag hulp waar je vastloopt. 
 7.  Durf ervoor te gaan wanneer het jouw moment is. Met alle kennis die je op zak hebt en alle ervaring die je mist.

 

Wil je goed voorbereid van start?

Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën voor je ondernemerschap.

 • Heb je vragen over het starten van je eigen bedrijf?
 • Overweeg je om te starten of ben je al gestart, maar kan je hier en daar wel Starters Coaching bij gebruiken?

Laat het me weten. Ik coach je hier met plezier bij de start en opbouw van jouw business.