Een goede voorbereiding is het halve werk

geplaatst in: Coaching, Marketing, Training | 0

Goed voorbereid je eigen praktijk starten?

BLOG - Voorbereiding eigen bedrijf starten | Starterscoaching | Petra Jacobi | Starten zonder stress | Arnhem

Een goede voorbereiding 
is het halve werk

Spring jij zomaar in het diepe?
Een eigen bedrijf starten of je als startend ondernemer je zichtbaarheid vergroten zijn twee dingen waar veel van mijn cliënten tegenaan hikken. Ze willen wel, maar oei wat is dat spannend!!!
.
Hoe fijn is het dan om niet geheel onvoorbereid in het diepe te springen? Je zou bijvoorbeeld eerst even de temperatuur van het water kunnen checken, een passend badpak aan kunnen schaffen of een paar zwemlessen nemen voor je je in de onbekende poel begeeft.
.
Een goede voorbereiding geeft je wat meer zicht op waar je aan begint. Natuurlijk kan je niet alles helemaal vooraf voorzien, maar informatie en inzicht kunnen je wel helpen om de stappen te zetten die je nu wellicht nog te spannend vindt.

Gratis A4 Stappenplan voor de startende ondernemer

Bereid je voor op de KvK Startersdag
Op verschillende plaatsen in het land wordt regelmatig een Kamer van Koophandel Startersdag georganiseerd. Tijdens dit grootse evenement kan je als (potentieel) Startende Ondernemer een ton aan informatie halen bij verschillende bedrijven en instellingen.
.
Er zijn diverse stands aanwezig en er worden interessante workshops gehouden waar je als Starter je voordeel mee kunt doen. Op geen enkel ander evenement vind je zoveel informatie voor startende ondernemers bij elkaar. De Startersdagen zijn (vooralsnog) helemaal gratis te bezoeken. 

Aanwezig zijn buiten mijn comfortzone
Als Starterscoach ben ik regelmatig aanwezig geweest op de KvK-startersdag. Een aantal keer stond ik in het Arnhemse Gelredome waar ik die dagen meerdere potentieel startende ondernemers op weg kon helpen bij een goede start.

Zo stond ik het eerste jaar op het pitch plein om starters te helpen met hun elevator pitch. Het jaar daarna mocht er als starterscoach een live workshop gegeven over Pitchen vanuit je Hart. Dat vond ik erg spannend, maar natuurlijk wilde ik er wel zijn! Ik had al 'Ja' gezegd tegen de opdracht voordat ik helder had hoe ik de workshop ging invullen.

Goed voorbereid van start
Toen ik wist dat ik een live workshop mocht vullen op de KvK Starterdag in Arnhem, begon ik met de voorbereidingen. Het onderwerp vanuit de KvK was: 'Werken aan je Pitch', maar in de invulling was ik vrij. Het was aan mij om hier een waardevolle draai aan te geven.
.
Ik vond het ontzettend spannend om buiten mijn comfortzone te stappen en voor een grote groep (van 35 deelnemers) te staan. Ik had nog nooit zoiets gedaan. Op voorhand wist ik ook niet hoeveel mensen er zouden deelnemen. Dat maakte het voor mij extra spannend.
.
Om een helder beeld te creëren van de workshop die ik wil neerzetten, stelde ik mezelf bij de voorbereiding de volgende vragen. Deze vragen kan jij ook toepassen op de start van je eigen bedrijf en op de inhoud van de diensten en/of producten die je verkoopt. 

  • Wat is het doel van de workshop?
  • Wat wil ik overbrengen?
  • Hoe kan ik mijn eigen unieke stempel op het geheel drukken?

De gedegen voorbereiding hielp mij om de spanning te verlagen en mijn vertrouwen te vergroten.

Wat levert een goede voorbereiding op
In mijn geval hebben de voorbereidingen van de live Workshop geleid tot het creëren van een heldere online workshop. De workshop met de titel: 'Pitchen vanuit je Hart' is nu tevens beschikbaar binnen mijn praktijkaanbod.
.
Een deel van deze online workshop heb ik gebruikt als leidraad voor live workshop op de KvK Startersdag. Dit maakte dat ik mijn voorbereidingen in één keer al bijna helemaal rond had.
.
Het doel van de Pitchen vanuit je Hart workshop is ook nu nog om Starters uit te nodigen, zich niet volledig te laten leiden door hoe een Elevator Pitch behoort te zijn, maar om vooral vooral heel dicht bij zichzelf te blijven.
.
Daarmee kan ik tevens mijn unieke stempel drukken op de inhoud en de deelnemers werkelijk laten voelen wat de waarde is van een 'Pitchen vanuit je Hart.'

Dit kan jij ook!
Door mezelf goed voor te bereiden ga ik met meer zelfvertrouwen en een zekere rust mijn uitdaging tegemoet. Ik geloof in mijn eigen kwaliteiten en ik zie hoe ik waarde kan toevoegen aan de kwaliteiten van anderen door deze workshop te verzorgen.
.
Dit kan jij ook met jouw eigen bedrijf! Een goede voorbereiding gaat je helpen om van jouw grote uitdagingen kleine haalbare uitdagingen te maken, die je met meer zelfvertrouwen tegemoet gaat.  

Sparren ter voorbereiding op de start van je bedrijf
Omdat de Startersdagen een wat andere structuur hebben gekregen, ben ik er op dit moment niet live bij aanwezig. Tijdens deze startup events is er altijd volop ruimte voor kennismaking en contact en het beantwoorden van al je ondernemersvragen. Ik vind het dan ook erg leuk om daarbij aanwezig te zijn en ben voornemens om hier in de nabije toekomst weer aan deel te nemen als de opzet van het starters evenement dat toelaat.
.
Voor jou hoeft dat geen belemmering te zijn om mij te ontmoeten. Je bent altijd welkom om contact op te nemen voor een telefonisch Startgesprek (gratis) of een persoonlijke intake bij mij in de praktijk (eenmalig intaketarief). Vaak is dat nog relaxter dan op een event.
.
Twijfel je nog of je ondernemer wilt worden? Maak dan een afspraak om hier een keer vrijblijvend over te sparren. Je kunt hiervoor het intake gesprek benutten. Voor meer informatie hierover, neem vrijblijvend contact met me op.

Tips voor een goede Start
Het starten van een eigen bedrijf of het neerzetten van een product of dienst is keer op keer een nieuw begin. Elke nieuwe start verdient een goede voorbereiding. De manier waarop je je voorbereid kan voor iedereen anders zijn. Een aantal Starterstips die ik je mee wil geven:
.

  1.  Ervaar om te beginnen wat je verlangen is.
  2.  Ontdek waar je naartoe wilt groeien
  3.  Leer wat je kunt doen om je hierop voor te bereiden
  4.  Geef jezelf de ruimte om niet alles vooraf te weten
  5.  Groei voorbij angst en onzekerheid. 
  6.  Vraag hulp waar je vastloopt. 
  7.  Durf te springen wanneer het jouw moment is. Met alle kennis die je op zak hebt en alle ervaring die je mist.

Wil jij goed voorbereid van Start?
Ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën voor je ondernemerschap. Heb je vragen over het starten van je eigen bedrijf? Overweeg je om te starten of ben je al gestart, maar kan je hier en daar wel Starters Coaching bij gebruiken? Laat het me weten. Ik coach je hier met plezier bij de start en opbouw van jouw bedrijf.
.