Let's talk Business!

– BLOG | Petra Jacobi –

Ondernemerskriebels

 

Ondernemerskriebels

Een eigen bedrijf starten is niet zomaar een stap die je zet in je leven. Vaak borrelen er al langer iets in jezelf waardoor je voelt dat je mogelijk in de toekomst je eigen bedrijf zou willen starten.

Je voelt dat, omdat er een soort ondernemerskriebels in je hart ontstaan. Kriebels of vonkjes die met je communiceren in een gevoel van verlangen naar:

 • ‘Ik wil iets voor mijzelf beginnen’
 • ‘Iets unieks in de wereld zetten’.
 • ‘Voor mezelf doen wat ik nu voor een baas doe.’
 • ‘Of juist iets heel anders naast mijn vaste baan doen waar ik gepassioneerd over ben en helemaal mijn ei kwijt kan.
  .
  .

Verlangen naar zelfstandigheid

Het ondernemersverlangen kriebelt bij jou van binnen eigenlijk al lang voordat je besluit dat je werkelijk je eigen bedrijf gaat starten.

Ondernemerskriebels reflecteren het verlangen waardoor je voelt dat er meer moet zijn dan wat je nu aan het doen bent en dat je iets anders wil creëren dan wat je nu in de wereld zet of wat je de hele tijd hebt gedaan. 

 • Bijvoorbeeld voor een baas werken.
 • Er voor je gezin te zijn.
 • Je tijd, geld en energie in een studie te investeren.
  .
  .

Now or never

En nu voel je dat het tijd is om dat wat je geleerd hebt (of dat wat je tot nu toe geparkeerd hebt) te gaan ownen als je verlangen en het werkelijk in de wereld te gaan zetten.

De tijd is rijp om te gaan luisteren naar die ondernemerskriebels. Dat gevoel in je hart dat zegt: ‘Hey, ik wil iets realiseren voor mezelf, word wakker, ga daar iets mee doen, ga iets moois maken, ga iets in de wereld zetten, ga die stap zetten. Ook al is het bloed spannend en ook al voel je dat ook. Go for it anyway.’
.
.

Angst en verlangen

Dus er zijn twee dingen die gebeuren. Aan de ene kant voel je het verlangen in jezelf en aan de andere kant voel je misschien ook de angst van:

 • ‘OMG, wat als ik werkelijk mijn eigen bedrijf ga starten?
 • Wat als ik werkelijk voor mezelf begin?
 • Wat als ik nu de stap zet om buiten de comfortzone van het voor een baas werken te treden?
 • Wat als ik niet langer blijf doen wat ik de hele tijd heb gedaan.’
 • Ik wil en ik ga het anders doen, maar OMG dat vind ik zo spannend!
  .
  .

Ondernemerskriebels versus angst

Natuurlijk zijn die twee elementen er allebei. Het is eigenlijk juist heel mooi als je ook angst voelt. Dat betekent namelijk dat je voor je gevoel iets te verliezen hebt.

In werkelijkheid heb je enkel iets te verliezen als je waarde toekent aan datgene wat je verlangt. Die waarde is van belang om je in beweging te brengen, maar kan je ook belemmeren als je bang bent om het te verliezen.
.
.

Faalangst

Wanneer je de angst voelt voor mislukking. De angst dat je niet in staat zal zijn je ondernemersdroom te realiseren. De angst dat je faalt. Dan kan je je door die angst laten tegenhouden. Dan heeft dat stemmetje in jezelf sowieso al gewonnen.

Je kan ook denken: Als ik (faal)angst voel, betekent het dat mijn verlangen om mijn ondernemerskriebels te volgen en mijn droom te realiseren zo groot is dat het juist de moeite waard is om ervoor te vechten en om er ondanks de angst die ik voel toch stappen in te zetten.
.
.

Ondernemen buiten je comfortzone

Door je ondernemerskriebels te volgen en toch voor je droom te gaan, betekent dat je buiten je comfortzone zal moeten stappen. Dit brengt ongetwijfeld soms ook angst naar boven.

Je brein is niet zo’n fan van nieuwe wegen en paden. Dromen van een eigen bedrijf is leuk en veilig, maar het werkelijk uitvoeren brengt het risico met zich mee dat de realiteit niet aan je droombeeld kan voldoen en dat je daar teleurgesteld over kan raken. 
.
.

Welk spelletje speelt je brein met jou?

Als je brein je voor dat risico wil behoeden, zal het alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt om je hiervoor te waarschuwen dat het ondernemerschap geen goed idee voor je is. Je brein vertelt je wat jij (mogelijk) wil geloven, namelijk:

 • Dat het je waarschijnlijk toch niet zal lukken om van je bedrijf een succes te maken.
 • Dat je niet weet hoe je het moet realiseren.
 • Dat je er geen tijd, geld of ruimte voor hebt.
 • Dat je nog niet over de juiste kennis of middelen beschikt om je business op een professionele manier in de wereld te zetten.
  .
  .

Eigenwaarde en overtuigingen

Je brein wil je behoeden voor pijn en teleurstelling en gaat daarom aan de haal met het kleinste beetje twijfel wat je in jezelf bewaart.

Als je diep van binnen eigenlijk gelooft dat je niet goed genoeg bent om zelfstandig ondernemer te zijn, weet je brein je er wel van te overtuigen dat je meer kennis, meer lef of meer zelfvertrouwen zou moeten hebben.

 • ‘Er zijn al zoveel anderen die doen wat jij doet.’
 • ‘Jij bent echt niet goed genoeg.’
  .
  .

Self fulfilling prophecy

Al die overtuigingen zouden waarheid kunnen worden, maar dat hoeft niet. Zoals je ziet is het vaak je brein dat met je aan de haal gaat, waardoor je denkt dat je iets niet kan.

Je kan ervoor kiezen om hierin te (blijven) geloven, maar naast oude angsten die naar boven borrelen vertellen je ondernemerskriebels je dat de tijd juist rijp is om je uit oude belemmerende patronen en overtuigen uit te dagen.

Je mag groeien jezelf verder ontwikkelen. Oude jassen uittrekken en een nieuwe mantel omslaan. Welke waarheid wil je voor jezelf creeren? Dat wordt je nieuwe realiteit.
.
.

Ondernemerskriebels als motivatie

Het zou ook kunnen dat er bij jou niet zoveel angsten naar boven komen en dat jij jouw ondernemerskriebels met open hart en mind welkom heet.

Mogelijk voelt dit juist helemaal als jouw moment om jezelf en je kwaliteiten als professioneel zzp’er in de spotlight te plaatsen. Zo creëer je ook de kans om te ervaren hoe je als zelfstandig ondernemer ook succesvol zou kunnen zijn.
.
.

Support op je weg naar succes

Omdat ik heel goed weet dat het super lastig kan zijn om in je eentje uit te vinden hoe je op een goede en voor jou gezonde manier je eigen bedrijf start, help ik je daar natuurlijk graag bij.

Zeker wanneer je merkt dat je ondernemerskriebels steeds intenser worden en je echt heel graag met succes je bedrijf wilt opbouwen maken, maar dat je het toch nog best spannend vindt om daar concrete stappen in te zetten.
.
.

Ondernemerscoach

Als ondernemerscoach begeleid ik je niet alleen praktisch en professioneel, maar zeker ook bij de elementen die je als persoon spannend vindt aan het ondernemerschap, waardoor je jouw bedrijf nog niet bent gestart of waardoor je onderneming niet echt van de grond komt.

Zelfstandig ondernemen doe je weliswaar zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen. Tijdens de start en opbouw van je bedrijf ben ik er voor je om jou daarbij te begeleiden.
.
.

Starten Zonder Stress

Je kan op meerdere manieren mijn hulp inschakelen. Dat kan al vanaf een gratis A4 stappenplan waarin ik je laat zien welke stappen je moet zetten wanneer je je eigen bedrijf start en opbouwt.
.

.

STARTERS HANDBOEK

Wil je een volledig uitgewerkt Stappenplan ontvangen? Dan is het Starten Zonder Stress Handboek echt een aanrader. Alle stappen uit het A4 Stappenplan (inclusief het A4 stappenplan zelf) komen hier in terug.
Het Starters Handboek is de blauwdruk voor elke beginnende zzp’er.

Alles wat belangrijk is voor een goede start van je bedrijf staat per onderdeel in duidelijke taal uitgelegd. Stap voor stap, op praktische wijze. Met checklist bij elke stap, zodat je precies weet wat je al hebt gedaan en wat je nog aandacht mag schenken.
.

ONLINE STARTERS TRAINING

Wil je liever wat meer begeleiding dan heb ik een complete Online Starters Training voor je, waarin ik je in videolessen uitleg hoe je elke stap (dezelfde als uit het handboek) kan implementeren. In de videotraining ontvang je wat meer coaching en voorbeelden, hoe je elke stap zou kunnen interpreteren zodat je ook weet van oké, ik moet het op die manier aanvliegen.

Er zijn voorbeelden bij waar je ook van kan leren, hoe anderen dat hebben gedaan, hoe ik het heb gedaan en waar je ook je voordeel mee zou kunnen doen. Dus als je iets meer informatie wil dan in het handboek staat, dan is de Online Starters Training zeker een aanrader.
.

COMBINATIE

De combinatie van Starters Handboek en Online Starters Training is overigens nog krachtiger. Hierdoor ontvang je alle waardevolle startersinformatie op meerdere manieren en heb je alle kennis die nodig is om jouw bedrijf op een gezonde manier te kunnen starten.
.

STARTERS COACHING

Een gezonde werkwijze is tevens een mooi bruggetje naar individuele Starters Coaching. 1 op 1 Starters Coaching is echt aan te raden wanneer je voor of tijdens de start en opbouw van je bedrijf vastloopt in bijvoorbeeld:

 • Gebrek aan ondernemerskennis of -vaardigheden.
 • Oude belemmerende gedrags- en gedachtepatronen of overtuigingen. 
 • Angsten die je op je pad tegenkomt.
 • Onzekerheden waar je in verstrikt raakt.
 • Gebrek aan focus en structuur.
  .
  .

Uitstelgedrag

Wanneer je vastloopt in je ontwikkelpunten kan dat er voor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt of niet vooruit durft te bewegen. Dit kan maken dat je belangrijke starters stappen overslaat of uitstelgedrag gaat vertonen, waardoor je niet verder komt met het uitvoeren van je bedrijfsplannen. 

Op sommige punten heb je dan wellicht net iets meer ondersteuning nodig om voorbij je eigen obstakels te kunnen groeien. Starters Coaching je daarbij verder helpen. 

Door een persoonlijke en vooral holistische benadering van je ondernemerschap help ik je om een praktische route uit te stippelen waarin jij op voor jou gezonde wijze je eigen bedrijf kan opbouwen. 
.
.

Laat je niet ontmoedigen door belemmeringen

Als dat wel gebeurt, dan is Starters Coaching echt aanbevolen. Je kan daarvoor bij mij altijd een gratis telefonische kennismaking aanvragen. Dit noem ik een Startgesprek. Mogelijk kan ik je hierin verder helpen.

Het Startgesprek is een kort telefonisch consult van 30-45 minuten. Het is geheel vrijblijvend en er zitten voor jou geen kosten aan verbonden.

Mocht je interesse hebben kan je hiervoor zelf een afspraak:
https://startenzonderstress.nl/startgesprek
.
.
 

Wensen en mogelijkheden

We bespreken dan samen je wensen en mogelijkheden en je hulpvraag voor start, opbouw of professionalisering van je bedrijf. Een startgesprek is ook een ideale gelegenheid om te ervaren of er een klik is voor samenwerking.

Dat is voor jou natuurlijk belangrijk om te weten, maar ook voor mij omdat ik ook graag met enthousiaste, ambitieuze ondernemers van start te ga.
.
.

Liever op eigen houtje van start?

Natuurlijk mag je het wiel ook helemaal zelf uitvinden. Je kan op de Starten Zonder Stress website meer dan genoeg informatie en inspiratie vinden hoe je zelf je eigen bedrijf kan starten.
.
.

Startgesprek

Lijkt een beetje extra support je wel fijn? Plan een gratis startgesprek dan kijk vrijblijvend met je mee, hoe jij jouw ondernemerskriebels in iets heel moois en tastbaars kan manifesteren.
.
.

Inspiratie

Ik hoop dat je met dit artikel vooral een beetje heb kunnen prikkelen om je niet te laten tegenhouden door de angsten die je tegenkomt, maar om vooral te onthouden dat wanneer je angst voelt, je ervaart dat je iets te verliezen hebt.

De andere kant van dat gevoel is dat je het intense verlangen hebt om iets moois te realiseren en dat de  ondernemerskriebels, die je van binnen voelt, je stimuleren om je hart te volgen. 

Het enige wat je hoeft te doen is je stap voor stap voort te bewegen, zodat je steeds een beetje meer je ondernemersdroom manifesteert..

_Ondernemerscoach Petra Starten Zonder Stress Online Business Coach Starterscoach

Mijn naam is Petra Jacobi. Ik begeleid beginnende ZZP’ers, tijdens de eerste vijf cruciale jaren van het ondernemerschap.

Als Business Coach help ik je stap voor stap bij het voorbereiden, starten en opbouwen van je eigen bedrijf, zodat jij gezond, professioneel en succesvol kan leren ondernemen.

Zelfstandig ondernemen
doe je weliswaar zelf,
maar je hoeft het niet
alleen te doen 

Liefs, Petra

Contact Starten Zonder Stress | 06-45 84 83 69
Praktijk voor ZZP ondernemers Coaching & Training in Arnhem en online.