Let's talk business | Blog Starten Zonder Stress

Contact is van onschatbare waarde

De waarde van oprecht contact is niet in geld uit te drukken

Als starterscoach ben ik een dienstverlener. Ik lever mijn kennis en ervaring, aanwezigheid, energie en aandacht binnen een afgesproken tijdsbestek, met als resultaat je persoonlijk te begeleiden op weg naar jouw doel.

Dit doe ik door echt naar je te kijken. Door je talenten en kwaliteiten te zien. Door juist die waardevolle elementen in jou naar boven te brengen en te verbinden met je innerlijke kracht, zodat jij vanuit een dieper vertrouwen, zonder stress en met plezier je eigen bedrijf kunt starten en opbouwen.

 

Grondstoffen voor coaching

De belangrijkste grondstoffen voor een dienstverlenend beroep als coaching zijn wat mij betreft onder andere:

  • onvoorwaardelijke aanwezigheid,
  • authenticiteit,
  • openheid,
  • afstemming
  • liefdevolle aandacht.
  • En als bonus: Intuïtie


De waarde van een contact waarin al deze elementen aanwezig zijn, kan haast niet gemeten worden aan de hand van een vaste of fluctuerende inkoopprijs. Daardoor lijkt het soms alsof we massaal vergeten hoe ongelooflijk waardevol deze dienstverlenende kwaliteiten zijn.

 

Investeren in een ander is investeren in jezelf

Investeren in een goede coach, therapeut of teacher is een rechtstreekse investering in jezelf.

  • Wil je verder komen in je ontwikkeling dan waar je jezelf kunt brengen?
  • Wil je voelen dat je de moeite waard bent om ondersteuning van anderen te ontvangen?
  • Geef jezelf hiertoe dan ook de mogelijkheid, door een goede teacher, coach, therapeut of andere hulpverlener te zoeken.

 

Eigenwaarde

Wat je over jezelf denkt, wordt waarheid

Heb je wel behoefte aan contact en support, maar durf je hier niet in te investeren dan geef je jezelf onbewust de feedback: “Ik ben het niet waard.” Het kan interessant zijn om juist die gedachte over jezelf te beproeven.
 

  • Wat maakt dat je jezelf niet zoveel waard vindt?
  • Hoe realistisch is die onderbouwing?
  • Van wie komt die stem af?
  • Wat zegt je gevoel hierover?
  • Welke emotie ervaar je hierbij?

 

Voldoende eigenwaarde

De andere kant van die medaille is evenzogoed feedback naar jezelf. Wanneer je wel durft te investeren in ondersteuning, geef je jezelf het signaal dat je wel de moeite waard bent. Tenzij je hier op het gebied van ‘ontvangen’ onbewust een stokje voor steekt. 

Dit thema is op zich al meer dan genoeg input om een heel artikel aan te wijden, maar de focus ligt hier op de waarde van contact, dus ik laat het hier even bij. 

 

Wat als geld geen rol zou spelen?

Wat kan helpen om te voelen of je iets wel of niet wil is juist om het financiële aspect te verwijderen uit de vraagstelling.

Bijvoorbeeld door jezelf de vraag te stellen. “Als geld geen rol zou spelen, wil ik die opleiding dan volgen of wil ik dit traject aangaan? Ben ik bereid om in mezelf te investeren?”

 

Waar een wil is, is een weg

Ik geloof heel erg in: ‘waar een wil is, is een weg’. Als je iets echt niet kunt betalen, maar je wilt het wel heel erg graag, dan is er een weg naar het creëren van een passende mogelijkheid.

  • Soms komt er als vanzelf iets op je pad.
  • Krijg je zelf bijvoorbeeld een klant die je precies betaalt wat je nodig hebt om die ene training te kunnen volgen.
  • Ontvang je een belastingteruggave, waardoor je toch het gewenste coach-traject kunt afspreken.
  • Krijg je een erfenis of heb je een keer mazzel in de de loterij. 
  • Het is allemaal mogelijk, wanneer je werkelijk iets wilt realiseren.

 

Contact maken met je verlangen

Als je het echt wilt realiseren is er altijd een mogelijkheid. Wel is het nodig dat je daarvoor echt contact maakt met jouw verlangen om je doel te bereiken. En daar waar je er in je eentje niet uitkomt, is contact met anderen essentieel om jouw hulpvraag te kunnen realiseren.

 

Wat is contact jou waard?

De vraag is dus niet: wat is de waarde van contact?  Maar: wat is het contact jou waard?

  • Wat mag je van jezelf investeren in persoonlijke groei en/of professionele ontwikkeling.
  • Hoe belangrijk is het voor jou om in verbinding te zijn met een ander maar vooral ook met jezelf?

Coachen is als sparren met jezelf in verbinding met een ander. Daar kan je flink je voordeel mee doen als je jezelf verder wilt ontwikkelen. Zowel persoonlijk als professioneel.

 

Het ondersteunende effect van coaching

Het kan zo ondersteunend, verfrissend en verrijkend zijn om dat wat je lastig vindt in contact met een coach toch aan te kijken.

Je angsten en onzekerheden in contact brengen, kan zorgen voor bedding, waardoor je oude belemmeringen stap voor stap kan loslaten.

Contact kan ervoor zorgen dat je je fysieke, mentaal, emotioneel en/of spiritueel voldoende gesteund voelt om jezelf voorbij oude angsten, patronen en belemmeringen te ontwikkelen.

Het in contact zijn met een coach en daardoor met jezelf sterkt je om je stap voor stap naar je doel te begeven en echt vooruitgang te boeken, omdat je werkelijk voelt dat je het niet alleen hoeft te doen.

Alvast op laagdrempelige wijze een stukje praktische coaching ontvangen?
Bekijk het Starten Zonder Stress Handboek

“Ik heb niemand nodig!”

We zijn als mensen niet gemaakt om het leven solitair vorm te geven, ook al doen we soms erg hard ons best om die onwaarheid aan onszelf op te dringen.

“Ik heb niemand nodig, ik doe het allemaal wel alleen.” Is een gedachte die zeer waarschijnlijk niet alleen door mijn hoofd is geschoten, maar mogelijk ook wel ergens in je leven en je startup als ondernemer door dat van jou.

 

Kwetsuren

Zo’n gedacht komt voort uit oude kwetsuren, vaak al uit de vroege kindertijd. Het leidt terug naar momenten in je jonge leven waarop je de voor jou zo belangrijke ondersteuning hebt gemist.

Uit angst voor een herhaling van dat pijnlijke gemis, ontneem je jezelf de mogelijkheid op nieuwe ervaringen rondom de waarde van contact. Dat je alles wel even zelf doet in je leven is dan wellicht niet altijd iets om trots op te zijn, maar soms ook om je verdrietig over te voelen.

 

Je hoeft het niet alleen te doen

Er zijn meer dan genoeg coaches, therapeuten, vrienden of medemensen die met plezier een helpende hand uitsteken om er even echt voor je te zijn.

  • Mensen bij wie je je verhaal kwijt kunt,
  • Vrienden die met je meedenken
  • Coaches die je vragen stellen, waardoor je opnieuw je koers kunt bepalen.

Het even echt contact maken met iemand is de moeite van het hulp vragen vaak meer dan waard. Je geeft jezelf de feedback dat je het weliswaar alleen mag doen, maar dat je ook de keuze hebt om hulp te vragen. Hulp die er ook voor je is.

Je hoeft niet altijd alles alleen te doen. Al voelde het vroeger misschien wel zo voor je. Nu je volwassen bent, heb je de keuze om volgens je oude overtuigingen te leven om om nieuwe effectievere overtuigingen te creëren die je helpen bij je ondernemerschap. 

 

Het prijskaartje van de consumptiemaatschappij

Omdat we in een consumptiemaatschappij leven en ook de coach of therapeut die zijn beroep heeft gemaakt van het leveren van onverdeelde aandacht, acceptatie en aanwezigheid, maandelijks een deel van zijn inkomen mag verruilen voor het dak boven zijn hoofd, hangt er nu eenmaal een prijskaartje aan de uitwisseling van waarde.

De waarde van contact is dan weliswaar niet in geld uit te drukken, maar het verdient zeker een waardevolle waardering. Voor het uiten van die waardevolle waardering, gebruiken we nu eenmaal geld.

 

Iets om over na te denken

  • Geven is pas geven als de ontvanger in staat is werkelijk te ontvangen.
  • Samen geef je waarde aan dat wat je in beweging brengt. 


Denk bijvoorbeeld aan een cadeau wat je geeft aan iemand die het dankbaar ontvangt en er oprecht blij mee is. Daarmee geeft de ontvanger de gever zijn dankbaarheid in ruil voor het cadeau en daardoor stroomt de energie naar beide kanten.

Die dankbaarheid heeft pas waarde, als de ontvanger ook in staat is om dit te ontvangen. Alleen dan blijft de energie in beweging en geef je samen waarde aan het geheel.

 

Contact is van levensbelang

We leven in een tijd waarin alles uitgedrukt wordt in economische waarde. Toen ik in 2011 mijn eigen praktijk startte, merkte ik dat cliënten eerder geneigd waren om te betalen voor producten dan voor diensten. Een logisch resultaat van de consumptiemaatschappij.

  • Fysieke honger, stil je door eten te kopen en te consumeren.
  • Stilte breek je door een radio of tv te kopen en een muziekje of tv-programma aan te zetten.
  • Echter zielshonger, de honger naar groei en ontwikkeling, de honger naar verbinding, liefde en zingeving, die voed je niet met een product, maar met werkelijk contact.

 

Zingeving

Naast onze basisbehoeften zijn onvoorwaardelijke liefde, verbinding en zingeving waar het leven echt om draait. De aandacht en het persoonlijke contact wat daarbij hoort is dan ook van onschatbare waarde.

Dit is eigenlijk niet uit te drukken in euro’s, dollars of een andere munteenheid. Contact is zelfs van levensbelang. Wat maakt het dan toch zo lastig om in onszelf te investeren?

 

Angst voor het contact met jezelf

Echt in verbinding zijn, kan je brengen bij dat wat je werkelijk voelt in jezelf. Wanneer je echt contact maakt met een ander, reflecteert hij of zij niet alleen jouw blijdschap, maar ook je angst, je boosheid of je pijn.

Om je eigen emoties zo puur waar te nemen in verbinding met een ander maakt de beleving extra intens.

De diverse lagen waarop contact plaatsvindt, maken dat je verlangen, je teleurstelling, je pijn en verdriet als het ware in pure vorm naar je wordt terug gespiegeld. Dat kan best confronterend zijn.

 

Televisie als vervanging voor oprecht contact

Daarom kijken we massaal televisie, als we behoefte hebben aan contact. Een eenzijdige verbinding voelt tenslotte een stuk veiliger dan een wederzijdse.

Het is een vorm van escapisme. Je hoeft niet echt te voelen wat er in jezelf speelt. Welke vragen er in jou omgaan of welke uitdagingen buiten je comfortzone liggen.

 

De ‘controler’ controleert het gevoel

De afstandsbediening geeft je macht over je emoties doordat je zelf kunt bepalen naar welk programma je kijkt en dus waarop je je wilt afstemmen.

  • Wil je je blij voelen, kijk je een komedie.
  • Wil je even uithuilen zet je een zielige film op.
  • Ben je in een boze bui dan past een actiefilm, vast het beste bij je stemming.

We zoeken naar datgene wat resoneert met hoe we ons willen voelen en welke emotie we de ruimte geven. Ook kunnen we het middels de afstandbediening zelf doseren hoe diep we in de emotie willen zakken.

We verbinden ons op afstand met een gevoel, precies zolang en zo intens als we zelf wensen. Voelen voelt veiliger als het niet over jezelf lijkt te gaan. Je leeft immers mee met het verhaal op TV.

 

Manoeuvreren

Het is helemaal prima om op die manier door het leven te manoeuvreren.

  • Wil je alleen echt jezelf ontwikkelen?
  • Groeien voorbij angst en onzekerheid?
  • Ineffectieve patronen doorbreken?
  • Werkelijk je zelfvertrouwen vergroten of andere thema’s aankijken?


Dan volstaat de televisie niet als hulpbron. In dat geval is er echt veel meerwaarde voelbaar in het contact met een persoon of dier, waarbij je helemaal kan zijn wie je bent, met alles wat er in je rugzak zit. Dit helpt je om oude rommel op te ruimen. Los te laten. Schoon schip te maken en nieuwe ruimte te creëren voor beweging en ontwikkeling. 

 

Comfort food

We trekken de chips en de chocolade uit de kast als we troost zoeken. We hebben voedingsstoffen op de markt gebracht die het verlangen naar affectie en fysiek contact bij benadering chemisch kunnen vervangen of verdoven. Waarom??? 

Omdat het zooooo moeilijk kan zijn om oprecht een arm om je heen te voelen, bij iemand uit te huilen of even achterover te mogen leunen en niet alles alleen te hoeven doen.

 

Het gemak van investeren in producten

Misschien denk je niet eens meer na over de aanschaf van een televisie, hooguit nog over welk merk en welk formaat. En ik durf te wedden dat er vrijwel geen vrouw in de supermarkt staat die de reep chocolade terug legt, omdat ze voelt dat ze eigenlijk behoefte heeft aan een arm om zich heen of een andere vorm van affectie.

We zijn consumenten geworden in een productmaatschappij. We kunnen de betaling voor een product voor iets wat tastbaar is wat we kunnen vasthouden, in de kast zetten, gebruiken, opeten of zelfs ruilen wel verantwoorden aan onszelf. Het geeft ons ogenschijnlijke zekerheid. Je weet wat je voor je geld terugkrijgt.

 

Investeren in diensten lijkt complexer

Betalen voor diensten blijkt een stuk ingewikkelder. Het is ontastbaar. Verbinding, persoonlijke aandacht, onvoorwaardelijke aanwezigheid is niet meetbaar en al helemaal niet retourneerbaar.

Er zijn geen garanties op te geven, omdat een verbinding van twee kanten tot stand komt en er dus ook twee verantwoordelijk zijn voor de invulling, beleving het onderhoud en de waarde ervan.

 

Gevoelswaarde

Verbinding, aansluiting en aandacht zijn voornamelijk voelbaar. De gevoelswaarde is heel persoonlijk en dat maakt het lastiger uit te drukken in een economische waarde. 

Je weet bij een dienst vooraf niet echt wat je koopt en of je er wel iets aan gaat hebben. Zeker wanneer er ook inbreng van jezelf nodig is om er een succes van te maken. Dat maakt de afweging om in een dienst te investeren net iets complexer dan het kopen van een product.

ik ben overigens wel van mening dat je binnen een dienstverlenend vak ook resultaatgericht kunt werken en trajecten kan aanbieden, maar de wil van de klant, client of student is wel een cruciale factor voor een succesvol resultaat. 

 

Ontmoeting met je persoonlijke belemmeringen

Vaak moet je jezelf overtuigen van de waarde van de investering. ‘Misschien kan ik het wel gewoon zelf,’ stelt het gekwetste deel van jezelf dat pretendeert niemand nodig te hebben. Waarmee je verlangen naar contact en support wordt overschaduwd.

Zo kom je op de drempel van je besluit om te kiezen voor een dienstverlener vast nog meer bezwaren in jezelf tegen die je uitdagen je hulpvraag te heroverwegen.

 

Uitdaging

Ongeacht welk betoog je aan jezelf voorlegt. Je krijgt zeker gelijk. Als je altijd alles in het leven alleen hebt gedaan, is je uitdaging wellicht juist om:

  • Op sommige momenten om hulp te vragen.
  • Samen te werken.
  • Uitspreken wat je behoefte is.
  • Aangeven wat je nodig hebt.
  • Ervaren dat je ook mag ontvangen.


Het kan je wereld vergroten en je op andere plekken brengen dan de paden die je zelfstandig hebt aangelegd. Die je overigens hebben gebracht tot waar je nu bent, dus dat heb je hartstikke goed gedaan. 

 

Persoonlijke motivatie bepaalt de mate van succes

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het effect van het contact met de ander. Bij Starters Coaching wordt er bijvoorbeeld een persoonlijke investering van je gevraagd die op het niveau van je persoonlijke motivatie ligt.

Ben je onvoldoende gemotiveerd om zelf tijd, aandacht en energie te investeren in het behalen van je doel, dan bestaat de kans dat je niet het maximale uit je coachtraject haalt.

Het is dus cruciaal dat je zelf ook je bijdrage levert aan de waarde van het contact. Dat zorgt ervoor dat je jouw investering dubbel en dwars terugverdient.

 

Coaching brengt je in contact met jezelf

Coaching stimuleert je persoonlijke en/of professionele groei. Het vergroot je inzicht, verruimt je comfortzone en verhoogt je bewustzijn. 

Een goede coach vertelt je niet hoe jij iets moet doen, maar helpt je door het stellen van de juiste vragen bij het ontdekken wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt om het beste resultaat te bereiken.

Coachvragen brengen je in contact met jezelf, waardoor je tot waardevolle inzichten komt. Dit kan je heel veel waardevolle ontwikkelingen opleveren.

  • Het helpt je te groeien op persoonlijk en professioneel vlak.
  • Je ontdekt je kwaliteiten.
  • Komt opnieuw in contact met je innerlijke kracht. 
  • En vergroot het vertrouwen in jezelf.

 

Vele harten maken licht werk

Soms word je in coaching geraakt door een vraag die een obstakel bloot legt of een verloren kwaliteit tevoorschijn haalt. Vaak speelt angst een rol in het vermijden of uitstellen van groeiprocessen die zo waardevol kunnen zijn.

Het fijne van het aangaan van dit proces samen met een coach is dat je in contact bent, waardoor alles wat je tegenkomt een heel stuk dragelijker voor je wordt dan wanneer je hier in een eentje verbinding mee maakt.

Je zal merken dat ‘eng’ dan half zo ‘eng’ niet meer is en dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf had gedacht. Simpelweg door het ervaren van support.

De waarde van contact wordt onderschat

Ik heb als coach geen oordeel op de keuzes die je maakt. We kiezen allemaal dat wat ons het beste lijkt te passen op een specifiek moment in de tijd. Ik ben daarin zelf geen uitzondering. Wat ik wel constateer is dat de waarde van contact in onze maatschappij te vaak wordt onderschat.

 

Inzicht op weg naar heling

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer zicht heb kunnen geven op de waarde van contact en daarmee de waarde van vele dienstverlenende beroepen.

Ben jij iemand die best een steuntje in de rug kan gebruiken, maar vind je het jezelf niet waard om te investeren in een goede coach? Onderzoek dan eens vanuit nieuwsgierigheid en zonder oordeel naar jezelf, waarom je vind dat je de investering in jezelf wel of niet waard bent?


Pas als je daar contact mee kunt maken, kan je besluiten waaraan je meer waarde hecht. Aan dat wat je bang bent te verliezen of aan dat wat je zou kunnen winnen. 

Niets is daarbij goed of fout. Alles is prima. Je bent helemaal vrij om voor jezelf te bepalen welke route wilt volgen. Het zou alleen jammer zijn als je jezelf de kans op support (welke support dan ook in het leven) onthoudt doordat oude angsten of overtuigen ondersteuning in de weg staan. 

 

Zelf de waarde van coaching ervaren

  • Ik coach je graag bij het het starten van je eigen bedrijf en het vergroten van je zichtbaarheid of zelfvertrouwen als ondernemer.
  • Ik breng je opnieuw in contact met jouw kwaliteiten en talenten.
  • Ik help je om jezelf te herwaarderen en jezelf op waarde te schatten.

De waarde van je eigenwaarde is exact dat wat je aan jezelf durft te geven en ontvangen. Dat waarbij geven en ontvangen hetzelfde zijn en waarbij je in verbinding staat met wie je in puurheid bent. Je bent vrij, wanneer je helemaal kan ZIJN wie je bent.

 

Hulp vragen is een waardevol cadeau aan jezelf

Het is zeker geen schande als je het herontdekken van je eigenwaarde en het bereiken van je doel niet helemaal in je eentje kan of wil.

Ik pretendeer ook niet dat ik dat alles altijd allemaal alleen kan. Hoewel ik het ook fijn vind om in mijn eentje dingen te ontdekken en uit te vogelen. Het kost altijd meer tijd, energie en aandacht dan wanneer ik er hulp bij vraag.

Juist als hulpverlener vraag ik ook geregeld hulp en ondersteuning bij dingen die ik lastig vind. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer ik voel dat het mij geruststelt als er iemand een stukje met me mee wandelt in mijn groeiproces.
  • Ik investeer in mensen die met hun diensten waarde geven aan dat wat ik in mezelf beleef.
  • Mensen die mij opleiden, coachen, ondersteunen en onvoorwaardelijk ontvangen.
  • Mensen die mij helpen bijdragen aan het vergroten van mijn eigenwaarde.

 

Investeren in jezelf

Ik ervaar investeren in anderen absoluut als een investering in mezelf. Ik ga ook vooral naar mensen waarvan ik denk dat je mij verder kunnen helpen. Ik raad je aan hetzelfde te doen, wanneer je hulp zoek bij groeiprocessen. 

Je bent het waard om van de beste te leren en te kiezen voor mensen waar je je goed bij voelt. Waarom? Omdat het belangrijk is voor groei en ontwikkeling dat je je kunt ontspanning in aanwezigheid. Alleen dan is er ruimte voor groei in je systeem en kan je het maximale uit je investering halen. 

 

Het leven gaat (niet) over geld

Ik ken de kracht en de waarde van contact, daarom bied ik je met plezier mijn diensten aan en lever graag toegevoegde waarde aan jouw ontwikkelproces als startende ondernemer.

Door middel van coaching bied ik je inspiratie, motivatie en support, zodat jij jouw ondernemersdroom werkelijk kan realiseren.

 

Inspiratiebron

Mijn inspiratie voor dit artikel is de bevestiging aan mezelf dat het leven niet om geld, maar om liefde en verbinding draait.

Onvoorwaardelijke liefde en aandacht zijn onbetaalbaar. Soms hangt er een prijskaartje aan om de energiestroom binnen de uitwisseling. Dit om investering aan tijd en energie binnen het contact op gezonde wijze te kunnen compenseren.

Geld is een vorm van waardering wanneer je het op positieve wijze besteedt, aan het helen van de verbinding met jezelf.