Hoe kies je een goede bedrijfsnaam?

geplaatst in: Coaching, Marketing | 0
BLOG - Hoe kies je een goede bedrijfsnaam

Hoe kies je een goede bedrijfsnaam?

.

Het belang van een goede bedrijfsnaam

Als ondernemer ben je voortdurend in beweging. Vanaf het moment dat je je eigen bedrijf start leer je bij en blijf je in veel gevallen jezelf en jouw praktijk of bedrijf ontwikkelen.
.
Dan kan het voorkomen dat de bedrijfsnaam die je bij de start van jouw bedrijf zo zorgvuldig hebt gekozen, niet meer helemaal aansluit op waar je naartoe groeit met je onderneming. Je staat dan voor de keuze:
.

 1. Doorgaan onder de naam waarmee je jouw naamsbekendheid hebt opgebouwd.
 2. Kiezen voor vernieuwing. Je bedrijfsnaam veranderen en daarmee je complete marketing en mogelijk zelfs de uitstraling van je bedrijf. 

Tijd voor een nieuwe jas

Toen ik in 2011 mijn eigen praktijk startte, was Centraal Coaching voor mij de meest passende bedrijfsnaam. De afgelopen vijf jaar heb ik mezelf en mijn praktijk onder die bedrijfsnaam op de kaart gezet.
.
Gedurende die jaren is mijn praktijkaanbod veranderd van het coachen van particulieren met angst- en onzekerheidsbelemmeringen naar het coachen, trainen en marketingtechnisch ondersteunen van startende ondernemers.
.
Aanvankelijk heb ik bij die wijziging in doelgroep wel mijn huisstijl aangepast, maar mijn bedrijfsnaam is altijd Centraal Coaching gebleven. 

Vernieuwing kent zijn eigen tempo

De afgelopen maanden voelde ik steeds sterker dat Centraal Coaching de lading van mijn praktijkwerkzaamheden onvoldoende dekt en speelde ik met het idee om mijn bedrijfsnaam te veranderen naar Starten zonder stress.
.
Waarom heb ik hier dan mee gewacht? Het omzetten van mijn bedrijfsnaam voelt als een compleet nieuwe start. Er komt het nodige bij kijken om je bedrijf onder een andere naam voort te zetten en ik wilde dit stap voor stap in mijn eigen tempo kunnen doorvoeren.
.
Inmiddels is het nieuwe basisfundament (website, huisstijl, marketing) zo goed als compleet en kan ik de vernieuwing introduceren. 

Waar moet je aan denken bij het wijzigen van je bedrijfsnaam?

Wanneer je al een bestaand bedrijf hebt en je wilt je bedrijfsnaam wijzigen, zijn er een aantal stappen om rekening mee te houden.

Gratis A4 Stappenplan voor de startende ondernemer

.

 1. Naamswijziging doorgeven aan de Kamer van Koophandel. Deze handeling is kosteloos. Je kunt je wijziging online regelen door een wijzigingsformulier in te vullen via de website van de KvK. Dit ingevulde document print je vervolgens uit, je voorziet het van een handtekening en een kopie ID-bewijs/paspoort en je stuurt dit op naar de KvK. Zij verwerken je naamswijziging binnen 8 werkdagen.
  .
 2. Wijzigen van je domeinnaam. Klopt je huidige domeinnaam nog met de vernieuwing die je wilt doorvoeren? Is het nodig om een nieuw domein te claimen die past bij jouw nieuwe bedrijfsnaam?
  .
 3. Zet je oude website over naar je nieuwe domein of bouw een compleet nieuwe website die past bij de vernieuwde naam en huisstijl van je bedrijf.
  .
 4. Een nieuwe naam vraagt vaak een nieuwe huisstijl. Hoeft niet, kan wel. Past je huidige huisstijl nog bij wat je met jouw nieuwe naam wilt uitstralen? Anders is het aan te raden je huisstijl op je nieuwe bedrijfsnaam af te stemmen.
  .
 5. Bij een nieuwe bedrijfs-/domeinnaam horen nieuwe marketingproducten. Zoals bijvoorbeeld nieuwe visitekaartjes, een nieuwe website, nieuwe flyers, bedrijfspagina's op social media, nieuwe of aangepaste pitches en bedrijfsvideo's, waarop je jouw nieuwe gegevens en huisstijl kunt doorvoeren.
  .
 6. Opnieuw vindbaar worden in Google. Dit vergt misschien wel het meeste energie. Er liggen online vele verbindingen naar jouw oorspronkelijke website. Mocht je onder een andere naam en een ander domein verder gaan met jouw bedrijf, dan gaat er wat tijd overheen voordat er online weer allerlei nieuwe verbindingen zijn gelegd die maken dat jouw bedrijf zijn positie in Google terug verovert.
  .
 7. Aanpassen van je correspondentie. Je offertes, facturen, briefpapier, elektronische handtekening etc. Programma's, abonnementen of rekeningen die je gebruikt onder je oorspronkelijke bedrijfsnaam kan je, waar noodzakelijk tevens vernieuwen qua bedrijfsnaam en uitstraling.

Het juiste moment voor vernieuwing

Nu de meeste voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond en ook de nieuwe website helemaal staat, kan ik eindelijk vol trots zeggen dat Centraal Coaching overgaat in Starten zonder stress.
.
Een nieuwe bedrijfsnaam met een nieuwe frisse uitstraling die helemaal past bij de Starters Coaching, Starters Training en de overige starters begeleiding die ik bied. Leuk als je komt kijken op de vernieuwde website. Deze vind je op: www.startenzonderstress.nl
.
Hier en daar zijn er nog wat wijzigingen door te voeren, zoals filmpjes die nog verwijzen naar de oorspronkelijke website, maar het grootste gedeelte van de vernieuwing staat. Het fundament voor Starten zonder stress is klaar en de rest volgt stap voor stap.

Wat verandert er voor jou? 

In de basis verandert er voor jou niets. Ik zal mijn praktijkaanbod zoals gebruikelijk blijven door ontwikkelen. Daar kan jij op de vertrouwende wijze van blijven profiteren. Wat verandert er wel?
.

 • Vanaf volgende maand zal ik het online Starters Magazine versturen vanuit een nieuw mailadres. Wil je van alle waardevolle Starters Supportmails op de hoogte blijven? Sla dan het volgende mailadres alvast op in je contactenlijst: contact@startenzonderstress.nl  
 • De oorspronkelijke bedrijfswebsite blijft nog een jaar bestaan. Ook daar kan je dus nog steeds terecht voor contactgegevens en informatie. (Deze site word alleen niet meer bijgewerkt.) 
 • In mijn correspondentie en marketing zal ik zelf vanaf heden gaan communiceren vanuit Starten Zonder Stress. Vernieuwingen in mijn praktijkaanbod, alsmede nieuwe blogs en interessante informatie verschijnen vanaf nu alleen nog op de nieuwe website: www.startenzonderstress.nl.
 • De huisstijl van Starten Zonder Stress is aangepast. Je vind dit terug in de correspondentie met een nieuw fris logo en aangepaste praktijkkleuren. 

Aan mijn service is uiteraard niets veranderd. Je bent nog altijd net zo welkom als voor de naamswijziging. 🙂

De voordelen van een nieuwe bedrijfsnaam

Het vernieuwen van een bestaande bedrijfsnaam vergt de nodige energie, tijd en financiële investering. Allen afhankelijk van hoever je je aanpassingen wilt doorvoeren en of je naast je bedrijfsnaam ook je huisstijl en marketing gaat vernieuwen.
.
Waarom dan zou je dan toch kiezen voor het wijzigen van je bedrijfsnaam?

 • Je kunt jouw bedrijf een boost geven met een nieuwe naam.
 • De nieuwe naam sluit mogelijk beter aan bij de werkzaamheden die je verricht.
 • Je groeit met je onderneming mee door vernieuwing door te voeren binnen jouw praktijk of bedrijf. 
 • Je vergroot je kansen om de ideale klanten aan te trekken door een helderdere uitstraling en een meer passende naam. 

Waarom: Starten zonder stress?

Starten Zonder Stress dekt als praktijknaam precies de lading waarmee ik jou als startende ondernemer wil ondersteunen. Het starten van een eigen praktijk of bedrijf is niet voor iedereen even vanzelfsprekend of gemakkelijk.
.

 • Misschien vind je het lastig of spannend om jezelf en jouw kwaliteiten zichtbaar in de wereld te zetten.
 • Denk je dat het ondernemerschap iets onoverkomelijks is.
 • Heb je geen idee waar je moet beginnen met het starten van je eigen bedrijf.
 • Zie je door de bomen het bos niet meer nu je je eigen praktijk bent begonnen.
 • Of loop je tegen angsten en onzekerheden aan die jouw groei als ondernemer belemmeren.

Elk van deze punten kan stress veroorzaken. Stress die jouw in de ontwikkeling van je ondernemerschap enorm kan beperken. En dat terwijl een eigen bedrijf starten juist iets heel moois zou kunnen zijn.

Daarom: Starten zonder stress

Om jou te helpen zo stressvrij mogelijk te starten met jouw eigen bedrijf, is mijn complete praktijkaanbod gericht op het vergemakkelijken van jouw ontwikkeling als ondernemer.
.
Zowel voor prestarters in de aanloopfase naar de start van een eigen bedrijf, als voor startende ondernemers tijdens de eerste jaren van hun ondernemerschap bied ik passende ondersteuning. Daarmee help ik jou om het ondernemerschap leuker en gemakkelijker te maken.
.
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke Starters Coaching, informatieve online trainingen en zelfs voor ondersteuning in het ontwikkelen van je huisstijl, website en marketingmateriaal. Alles onder één dak om ervoor te zorgen dat jij de stap naar het ondernemerschap vol vertrouwen durft te zetten.
.
Mocht je ondanks alle ondersteuning toch vastlopen in stress, dan help ik persoonlijk om jouw stressniveau te verlagen. Neem gerust contact met me op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.

Wil jij meer weten over Starten zonder stress?

Neem gerust een kijkje op de website of neem contact met me op voor een gratis telefonisch Startgesprek. Ik help je graag om jouw eigen bedrijf te realiseren en ik coach je met plezier bij het ontwikkelen van jouw ondernemerschap. 

Warme groet, 
Petra Jacobi | Starterscoach